Vilniaus universitetas perims prestižinės Europos mokslų kalvės patirtį

  • Teksto dydis:

Spalio 6–8 d. Vilniaus universitete lankėsi pirmaujančio Švedijoje ir į geriausių universitetų pasaulyje šimtuką patenkančio Lundo universiteto delegacija.

Ketvirtadienį VU rektorius prof. Artūras Žukauskas ir mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas susitiko su Lundo universiteto vadovu prof. Torbjörnu von Schantzu.

Svečias iš Švedijos domėjosi VU valdymo struktūra, vykdomų mokslinių tyrimų kryptimis. Prof. A. Žukauskas pasidalijo įžvalgomis apie Lietuvos švietimo sistemą, mokslinių tyrimų finansavimo niuansus, papasakojo apie studentų įsitraukimą į strategijos formavimą.

„Viena iš strateginio mūsų plano krypčių – stoti į vieną gretą su pažangiausiais Europos universitetais. Turime tapti lygiaverčiais partneriais su tokiomis aukštosiomis mokyklomis kaip Lundo universitetas, nes kitaip Lietuvos aukštojo mokslo ateitis atrodo labai miglota“, – sakė VU rektorius prof. A. Žukauskas.

VU mokslo prorektorius prof. R. Jankauskas džiaugiasi ilgamete universitetų partneryste. „Pats asmeniškai dirbau su Lundo universiteto archeologais ir antropologais. Dalis Medicinos fakulteto prozektoriumo įrangos yra padovanota Lundo universiteto. Mums didelė garbė bendradarbiauti su viena stipriausių Europos aukštųjų mokyklų. Visų pakopų VU studentai važiuoja į šį universitetą gilinti savo žinių“, – teigė jis.

Profesorius pabrėžė, kad su Lundo universiteto mokslininkais VU pradeda įgyvendinti tarptautinį projektą „Sveiko senėjimo mokslo ir technologijų ekscelencijos centras (HEALTH-TECH)“. Iniciatyvą kartu vykdo Kauno technologijos universitetas (KTU), Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) ir Suomijos techninių tyrimų centras (VTT).

Lundo universitete medijų ir komunikacijos magistrantūroje studijuojanti VU absolventė Agnė Raščiūtė tvirtino, kad šis universitetas labai daug dėmesio skiria tarptautinių studentų integracijai į akademinę veiklą. Siekiant tolimesnės karjeros, Lunde atsiveria labai daug durų. Studentė mano, jog grįžus į Lietuvą šie ryšiai labai pravers.

Tarpinstitucinės ERASMUS sutartys tarp Vilniaus ir Lundo universitetų pasirašytos fizikos, skandinavistikos, žemės mokslų, Artimųjų Rytų studijų kryptyse. Pagal ERASMUS+ programą dalinių rudens semestro studijų į Lundo universitetą išvyko 6 VU studentai.

Rugsėjo mėnesį paskelbtame pasauliniame „QS World University Rankings“ reitinge Lundo universitetas, išlikdamas pirmaujančiu Švedijos universitetu, užima 70 vietą. Jis įkurtas 1666 m. Šiuo metu Lundo universitetas turi apie 42 tūkst. studentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių