Vilniaus universitetas didina reikalavimus stojantiesiems

  • Teksto dydis:

Nepaisydamas mažėjančio mokyklų abiturientų skaičiaus, Vilniaus universiteto (VU) Senatas padidino minimalų konkursinį balą dvylikoje studijų programų. Minimalus konkursinis balas padidinamas nuo 3 (iki šiol taikomo visoms VU studijų programoms) iki 4, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Ši kartelė šiemet bus taikoma stojantiesiems į Azijos studijų (japonologija), biochemijos, farmacijos, finansų ir draudimo matematikos, genetikos, medicinos, mikrobiologijos ir biotechnologijos, molekulinės biologijos, odontologijos, politikos mokslų, programų sistemų bei skandinavistikos studijų programas.

Anot VU rektoriaus prof. Artūro Žukausko, šis minimalaus konkursinio balo padidinimas yra simbolinis. „Pastaraisiais metais įstojusiųjų į šias studijų programas konkursiniai balai yra didesni. Tačiau šitaip siunčiame žinią Lietuvos visuomenei, mokytojams, mokiniams ir jų tėvams, kad VU pageidautų aukštesnio stojančiųjų žinių lygio. Tam, kad būtų galima užtikrinti šalies ateitį, universitetas suformulavo strateginę viziją – stoti į vieną gretą su pirmaujančiais Europos universitetais. Todėl reikalavimai stojantiesiems bus nuolat keliami“, – teigė jis.

Stojančiųjų žinių lygis yra vienas iš studijų kokybės valdymo elementų. Jis kartu su kokybišku studijų programų rengimu, sisteminiu dėstytojų pedagoginių kompetencijų kėlimu, grįžtamojo ryšio, pagrįsto studentų nuomone apie dėstymo kokybę, realizavimu ir studijų vietų skaičiaus susiejimu su absolventų įsidarbinimo rodikliais tampa vienu iš universiteto strategijos įgyvendinimo įrankių, siekiant tarptautinio lygio studijų.

„Valstybės skiriamas finansavimas studijoms ir moksliniams tyrimams yra nepakankamas, jam trūksta racionalesnio tvarkymo, kad būtų galima užtikrinti visas kokybiškoms studijoms būtinas veiklas ir konkurencingus dėstytojų atlyginimus. Geriausiame Lietuvos universitete lektoriaus, mokslų daktaro tarnybinis atlyginimas po mokesčių tėra 525 eurai, o išskirtinės kategorijos profesoriaus – 1090 eurų. Dialogą su Vyriausybe visų pirma stengiamės grįsti demonstruodami ryžtą ir gebėjimą patiems susitvarkyti, taip pat ir studijų kokybės valdymo srityje“, – teigia VU rektorius prof. A. Žukauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių