Vilniaus savivaldybė vėl ieško Fabijoniškių baseino statytojų

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė skelbia pakartotinį konkursą mažojo baseino Fabijoniškėse statyboms, planuojama, kad jos savivaldybei kainuos 3,76 mln. eurų.

Savivaldybė pernai birželį jau buvo paskelbusi statybų konkurso laimėtoją - Dariaus Mockaus valdomo koncerno „MG Baltic“ įmonės vadovaujamą konsorciumą, kuris baseiną su 25 metrų takeliais turėjo statyti už 3,7 mln. eurų. Prieš skelbiant konkursą tuomet planuota, kad darbų vertė bus 3 mln. eurų. Viešųjų pirkimų tarnyba suabejojo kainos pagrįstumu ir rekomendavo konkursą nutraukti - savivaldybė šio nurodymo paisė.

Šį trečiadienį paskelbto konkurso laimėtojai turės parengti darbo projektą 3,1 tūkst. kv. metrų ploto baseinui Salomėjos Nėries gatvėje bei jį pastatyti. Pasiūlymų laukiama iki vasario 7-osios.

Kaip skelbia savivaldybė, be aštuonių takelių, plaukimo baseino komplekse bus įrengta pirčių zona, treniruoklių, sporto salės, taip pat 100 vietų žiūrovų tribūna, persirengimo erdvės 140-čiai lankytojų, šalia baseino – automobilių stovėjimo aikštelė.

Pirkimą laimėjęs rangovas turės įsipareigoti pastatyti baseiną per 8-12 mėnesių. Baseino statybos laikotarpis yra vienas iš kriterijų, pagal kurį bus atrinktas laimėtojas.

Vilniaus savivaldybės viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Giedrius Krasauskas BNS aiškino, kad priešingai nei šiuo metu, ankstesnis konkursas siekiant pagreitinti procedūras vykdytas neparengus techninio projekto - jį tiekėjai turėjo parengti patys ir, anot G.Krasausko, numatė papildomą riziką, jog darbai kainuos brangiau.

„Buvome nurodę pagrindinius kriterijus, kurie buvo reikalingi: dydis, plotis, energetinė klasė, tačiau detalesnių tyrimų, kiek ko reikia, nebuvo padaryta, tą tiekėjai turėjo įsivertinti patys, dėl to jie tą riziką visą laiką „užsimeta“. Šiuo atveju, kadangi parengtas techninis projektas, mes, aišku, pralošiame laiko gan stipriai ruošiant projektą, bet gauname mažesnę kainą“, - BNS aiškino jis.

Anot G.Krasausko, pirmuoju konkursu, kuriame sulaukta kelių dalyvių, pasiūlyta vidutinė darbų kaina siekė 3,8 mln. eurų. Šiuo metu techniniame projekte numatyta daugiau darbų: įskaičiuotas salių sportininkų pasiruošimui įrengimas, baseino prieigų sutvarkymas, stovėjimo aikštelės įrengimas.

„Kaina panaši, kaip siūlė rinkos dalyviai, tačiau darbų apimtis yra didesnė“, - sakė jis.

Vilniaus valdžia siekė, jog siekiant išvengti nepatogumų šalies olimpiečiams ir kitiems sportininkams, baseinas Fabijoniškėse atsirastų dar iki nugriaunant sovietmečiu pastatytą, šiuo metu avarinės būklės baseiną su 50 metrų plaukimo takeliais Lazdynuose. Jo vietoje planuojama statyti naują sporto kompleksą - daugiau nei 11 tūkst. kv. metrų ploto pastato statybos, preliminariais skaičiavimais, kainuotų iki 23 mln. eurų. Šis baseinas pripažintas valstybei svarbiu ekonominiu projektu. Šio baseino konkurse vokų atplėšimas turėtų įvykti kitą savaitę, BNS informavo savivaldybės atstovai.

Ankstesnio konkurso laimėtojo paskelbimas sulaukė prieštaringų vertinimų. Gegužės 5 dieną paskelbta, kad konkursą laimėjo įmonių grupė, kurią sudaro „Vilmeta“, „Kaminta“, „Kortas“, „Alvora“ ir bendrovė „A.Žilinskio ir ko“. Vienintelė „Vilmetos“ akcininkė yra koncerno „MG Baltic“ netiesiogiai valdoma statybų bendrovė „Mitnija“. Viešojoje erdvėje dėmesio sulaukė faktas, kad tą pačią dieną Vilniaus meras liberalas Remigijus Šimašius susitiko su „MG Baltic“ vadovu Dariumi Mockumi ir kitais koncerno vadovais. Meras tuomet sakė su „MG Baltic“ atstovais aptaręs Jono Basanavičiaus paminklo projekto, kurį mecenuoja koncernas, reikalus ir apie baseiną nekalbėjęs.

Prieštaringų vertinimų sulaukė ir tai, kad vicemeras Linas Kvedaravičius dar iki paskelbiant rezultatus viešai įvardijo, kad darbus turėtų vykdyti įmonė „Mitnija“. Jis vėliau sakė, kad buvo informuotas apie tai, jog subrangovu planuojama pasirinkti šią įmonę.

Gegužės 12-ąją Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė atlikusi kratas tuomečio liberalų vadovo parlamentaro Eligijaus Masiulio ir „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus bei viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. Teisėsauga įtaria, kad R.Kurlianskis perdavė buvusiam Seimo nariui ir Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui apie 106 tūkst. kyšį. E.Masiulis po įtarimų iš politikos pasitraukė, o vėliau pateikė versiją, kad pinigai buvo perduoti kaip paskola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių