Vilniaus Rotušėje paminėta Tautinių bendrijų diena

Praėjusį spalį Seimas gegužės 21-ąją įtraukė į Atmintinų dienų sąrašą ir paskelbė ją Tautinių bendrijų diena. Kaip atmintina, šiemet ji paminėta pirmą kartą.

Lietuvoje gyvena 154 tautybių asmenys. Lietuviai sudaro 84 procentus, o kitų tautybių žmonės – 16 procentų šalies gyventojų. Didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje – lenkai, tai beveik 7 procentai gyventojų, antroje vietoje rusai, baltarusiai ir kiti.

Pirmą kartą Lietuvoje minint Tautinių bendrijų dieną, kuri sutampa ir su Junesko pasaulinių kultūrų puoselėjimo diena, gegužės 21-ąją švenčiama nuo 2002 metų, sostinės Rotušėje atidaryta tautinių bendrijų istorijai skirta paroda. Joje parodyta tautinių bendrijų veikla per ketvirtį amžiaus, jų dalyvavimas atkuriant šalies valstybingumą, o Lietuva pasirodo esanti daugiatautė ir daugiakultūrė šalis, puoselėjanti gilias tolerancijos tradicijas.

„Mūsų stendai atspindi 20 bendrijų, pradedant nuo seniausių, tokių kaip žydai, totoriai, lenkai, baltarusiai ir t.t. ir iki naujesnių, kurios atsirado nelabai seniai – kaip čečėnų ar uzbekų bendrija. Dauguma senų bendrijų šiais metais švenčia savo 25-metį nuo to momento, kai jos buvo įregistruotos 1989 metais“, – pasakojo Tautinių bendrijų Tarybos pirmininkė dr. doc. Galina Miškinienė.

Už aktyvią veiklą integruojantis į Lietuvos visuomeninį ir socialinį gyvenimą Garbės raštais pagerbti aktyviausi bendruomenių lyderiai, joms priklausiantys mokslininkai.

Tikimasi, kad ateityje Lietuvos tautinių bendrijų diena bus minima ne tik sostinėje, bet ir kituose šalies miestuose, nes tautinių mažumų atstovai yra išsibarstę po visą respubliką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių