Vilniaus rotušėje iškilmingai paminėta Konstitucijos diena

  • Teksto dydis:

Pirmadienio vakarą Vilniaus meras Remigijus Šimašius rotušėje  dalyvavo iškilmingame minėjime –  prieš 23 metus referendume priimta Konstitucija.  Konstitucinio Teismo surengtoje šventėje dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Konstitucijos kūrėjai,  teisėjai ir teisininkai, Seimo nariai ir garbūs užsienio svečiai.

„Konstitucija užtikrina valstybės stabilumą ir saugumą. Galime didžiuotis, kad tai ilgiausiai galiojanti Konstitucija mūsų valstybės istorijoje. Nors ne kartą buvo mėginta išjudinti jos pamatus, šie bandymai buvo nesėkmingi. Tai rodo mūsų Tautos brandą, pagarbą teisinėms vertybėms ir veiksmingą Konstitucijos apsaugos mechanizmą“, – sveikinimo kalboje sakė prezidentė.

Susirinkusius į šventę taip pat sveikino Seimo pirmininkė  L. Graužinienė, premjeras A. Butkevičius, teisingumo ministras J. Bernatonis, Vilniaus meras R. Šimašius.

„Man labai džiugu, kad Konstitucijos dienos minėjimas vyksta Vilniaus širdyje. Rotušė reiškia „Pasitarimų namus“. Namus, kuriuose tariamasi ir surandami demokratiniai sprendimai. Man asmeniškai labai pasisekė, kad gimiau tokiu laiku, jog pirmą kartą savo balsavimo teisę išreiškiau balsuodamas būtent už šią Konstituciją. Mano mylimiausias – 18-as Konstitucijos straipsnis  – Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės. Tai priesakas mums visiems, tik kad jį suvoktume iš tiesų, Konstituciją reikia suprasti ne vien akimis ar išmokti mintinai. Linkiu, kad Konstitucija būtų kiekvieno mūsų širdyje“, – sakė Vilniaus meras.

Į Konstitucijos dienos minėjimą atvyko svečių iš užsienio  – Latvijos, Ukrainos, Gruzijos, Moldovos konstitucinių teismų pirmininkai, Lenkijos Konstitucinio Tribunolo atstovas.

Viešnia iš Lenkijos Prof. Hanna Suchocka skaitė pranešimą  apie Vidurio ir Rytų Europos valstybių konstitucijas, pasibaigus transformacijos laikotarpiui ir priminė visiems, kaip svarbu turėti antimažoritarinę Konstituciją. Mykolo Romerio universiteto Prof. Dr. Vytautas Sinkevičius skaitė pranešimą apie Konstitucijos sampratos transformaciją – nuo pagrindinio įstatymo iki aukščiausios teisės.

Konstitucijos diena Lietuvoje minima spalio mėnesio 25 dieną. 1992-aisiais tądien visa tauta referendume nusprendė priimti Konstituciją, kuri saugo šalies nepriklausomybę, demokratiją, prigimtines žmogaus teises ir laisves. Konstitucijoje įtvirtinti mūsų tautos norai, lūkesčiai ir valstybės ateities gairės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių