Vilniaus romų tabore nugriautas dar vienas pastatas

  • Teksto dydis:

Vilniaus romų tabore šią savaitę nugriautas dar vienas nelegalus pastatas, kito namo gyventojai įpareigoti statinį nugriauti per tris savaites.

Kaip BNS informavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) atstovai, medinis pastatas su dviem priestatais pradėtas griauti pirmadienio rytą, nesulaukus, kol pastatą nugriaus patys savininkai. Namo savininkės dukra prisistatė tik pradėjus griauti namą, teigdama, kad savininkai užbaigs darbus, tačiau tą atliko antstolių samdyta įmonė.

Pasak VTPSI atstovų, inspektoriai rado viduje asocialius asmenis, manoma, priklausomus nuo narkotinių medžiagų. Jie pakluso pareigūnų reikalavimams palikti patalpas. Medines nugriauto namo dalis susirinko taboro gyventojai malkoms.

Anot VTPSI, tai yra pirmas pastaruoju metu tabore nugriautas savavališkai pastatytas pastatas, kuris buvo pritaikytas gyventi ir jame gyveno žmonės. Griovimo išlaidas turės atlyginti namo savininkai. Iki šiol bendrovių paslaugų prireikė rugsėjį griaunant vieną ir šalinant kito seniai sudegusio namo liekanas. Dar vieno namo savininkai jį nusigriovė patys.

Šią savaitę antstoliai taip pat turėjo vykdyti teismo sprendimą nugriauti ir dar vieną nelegalų statinį, tačiau su namo savininkais sutarta, kad jie geranoriškai patys atliks darbus iki sausio 6-osios. To nepadarius, VTPSI, policijos atstovai bei antstoliai žada grįžti į taborą ir griauti namą sausio 8-ąją.

Dėl kitų statinių šioje teritorijoje dar nėra įsiteisėję teismo sprendimai, susiję su asmenų iškeldinimu iš pastatų, arba sprendimų vykdymas atidėtas.

Teismų sprendimai dėl nelegalių taboro statinių griovimo vėl pradėti vykdyti po kelerių metų pertraukos. Prieš tai 2012-aisiais nugriauti trys gyvenamieji, 2004-aisiais – penki gyvenamieji ir vienas negyvenamas pastatas, tačiau nuo to laiko tabore atsirado naujų namų, kuriems nebuvo išduoti statybų leidimai.

Patys romai priekaištauja, kad nugriovus pastatą išsikeliantiems gyventojams nėra garantuojamas socialinis būstas. Savivaldybė tikina, kad be namų gyventojai nebus palikti. Institucijų sprendimą griauti nelegaliai pastatytus romų namus kritikuoja ir nevyriausybininkai, sakydami, kad neturėdami užtikrintos gyvenamosios vietos romai negali integruotis, susirasti darbo, neužtikrinama jų garbė ir orumas.

Vilniaus savivaldybė yra patvirtinusi trejų metų romų integracijos programą, pagal kurią ketinama skirti iki 0,7 mln. eurų taboro gyventojų iškeldinimui, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkos tvarkymui, saugumui, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti. Rengiant planą dalyvavę nevyriausybininkai kritikuoja jį dėl per didelio dėmesio nusikalstamumui ir per mažos reikšmės švietimui bei kitoms problemoms, tačiau vertina jį kaip „žingsnį į priekį“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ragina užtikrinti ne tik kitą būstą, bet ir romų integraciją iškėlus juos iš taboro. Anot jo, priešingu atveju socialinės taboro problemos tiesiog persikels į kitas sostinės vietas.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų – vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kodel

o kodel portretas
tik vienas???

Anonimas

Anonimas portretas
teks statytis palapines
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių