Vilniaus mieste ir rajone plinta tymai

  • Teksto dydis:

Vilniaus mieste ir rajone plinta tymų infekcija, trečiadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas.

Tymų infekcija plinta tarp suaugusių asmenų ir vaikų, neskiepytų MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina.

Visuomenės sveikatos centro duomenimis, nuo pernai liepos iki šių metų sausio pabaigos Vilniaus mieste ir rajone užregistruota 14 patvirtintų tymų atvejų: šeši pavieniai atvejai ir trys tymų protrūkiai, kurių metu susirgo po 2–4 asmenis. Ligos protrūkiai tarpusavyje nesusiję.

Vienas Vilniaus rajono gyventojo susirgimas susijęs su tymų protrūkiu Visagine, keturi Vilniaus miesto gyventojai užsikrėtė tymais Ukrainoje, Juodkrantėje ir Varšuvoje, devyni atvejai įvertinti kaip vietiniai.

Pirmasis tymų protrūkis Vilniaus mieste registruotas pernai gruodį: susirgo du vaikai iš vienos šeimos. Vienas iš vaikų tymų virusu užsikrėtę sportinių varžybų metu Ukrainoje, antras vaikas susirgo po 19 dienų nuo pirmo kontakto su sergančiuoju Vilniuje. Vaikai buvo skiepyti nuo tymų tik pirmąja MMR vakcinos doze, būdami 15 mėn. amžiaus.

Šių metų sausį užregistruoti dar du tymų protrūkiai – tymais susirgo šeši asmenys dvejose vilniečių šeimose.

Vienoje šeimoje nustatyti keturi atvejai. Pirmiausiai susirgo suaugęs žmogus, po 10 dienų nuo pirmo kontakto su sergančiuoju susirgo trys neskiepyti nuo tymų 4, 6 ir 10 metų amžiaus vaikai.

Kitoje šeimoje buvo panaši situacija – pirmiausiai susirgo suaugęs žmogus, po 10 dienų nuo pirmo kontakto su sergančiuoju susirgo 11 mėn. vaikas, kuris pagal amžių dar negalėjo būti skiepytas nuo tymų.

Tymai – per orą plintanti infekcija, sukeliama viruso. Liga gali plisti ir per rankas ar kitus aplinkos daiktus, užterštus kvėpavimo takų išskyromis.

Dažniausiai susirgimas tymais pasireiškia karščiavimu, akių uždegimu, sloga, bėrimu. 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prašo asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistus neprarasti budrumo, laiku įtarti ir diagnozuoti tymus bei laiku perduoti informaciją apie įtariamą tymų atvejį centro Vilniaus departamentui.


Šiame straipsnyje: Vilniustymaitymų infekcijaLNK1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesiskiepija tai taip jiems ir reikia. Jeigu pastips tai maziau durniu liks. TYMUS UZVEZE UKRAINIECIAI.

linkėjimai kepeniui ir co

linkėjimai kepeniui ir co portretas
Gal tuos susirgusius tegu pamirko eketėje, nes skiepytis nemadinga

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kodel neparsome,kad jie nebuvo skiepyti? Iei rasote tai viska sjuprantamaiir aiskiai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių