Vilniuje gydomas Ukrainos aktyvistas: mane vadino JAV šnipu, tardė ir mušė

  • Teksto dydis:

Lietuvoje gydomas Ukrainos opozicijos aktyvistas Dmitrijus Bulatovas ketvirtadienį sakė, kad pagrobėjai jį stipriai mušdavo kasdien nežinomoje vietoje esančiame kambaryje ir kaltino buvus Jungtinių Valstijų šnipu.

"Jie klausinėjo mane ir mušė kasdien", - per spaudos konferenciją Vilniuje sakė 35 metų D.Bulatovas. Jis teigė buvęs nuolat klausinėjamas, kas finansavo "Automaidano" judėjimą.

Nuo pirmadienio Lietuvoje gydomas 35 metų vyras teigė manąs, kad žiaurias egzekucijas su kankinimais vykdė Rusijos specialiosios tarnybos, o su jomis galėjo būti susijęs oligarchas ir politikas Viktoras Medvedčiukas, nes pagrobėjai dažnai minėjo jo vardą. Tačiau nukentėjusysis pabrėžė sakąs tik savo nuomonę.

"Aš galvoju, kad tai buvo rusų specialiosios tarnybos, nes jie kalbėjo rusiškai, jie kalbėjo su akcentu, nes taip, kaip mane mušdavo ir kankindavo, tai darė profesionalai, kurie moka daryti tokius dalykus", - sakė jis.

D.Bulatovas pasakojo, jog sausio 22 dieną buvo atvykęs darbo reikalais į Kijevą, ten turėjęs keletą susitikimų ir sužinojęs, jog valdžia areštuoja visas jo sąskaitas bei turtą. Taksi automobiliu nuvažiavęs prie artimiausio bankomato išsigryninti pinigų, belūkuriuodamas gatvėje Kijeve jis staiga pajuto stiprų smūgį į nugarą ir buvo įmestas į mikroautobusą, po kelių smūgių į galvą jam ant galvos buvo uždėtas maišas.

Vyras tvirtino buvęs atvežtas į nežinomą vietą, ant akių jam buvo uždėti plaukimo akiniai.

"Kiekvieną dieną tie žmonės mušdavo mane per galvą. Pirma diena prasidėjo nuo to, kad mane paguldė ant grindų, uždengė nosį, uždėjo šlapią skudurą ant akių ir pradėjo mušti, aš pradėjau springti nuo savo kraujo. Po to prasidėjo tardymai. Tardymai vyko kasdien. Kiekvienas tardymas buvo lydimas to, kad jie kasdien mušdavo per galvą. Mušė jie nedaug, bet labai stipriai ir labai profesionaliai. Kaip žmogus, kuris daug sportavęs, taip pat ir Rytų kovų menais užsiimdavęs, ... noriu pasakyti, kad mane tikrai mušė profesionalai, pagal tai, kaip mane imdavo, kol aš ten buvau, viskas buvo labai profesionalu. Mušė labai stipriai, labai skausmingai ir labai ilgai", - kalbėjo D.Bulatovas.

Jis sakė per tardymus pirmiausia sulaukęs klausimų apie "Automaidano" akcijas ir jų finansavimo šaltinius. Šis judėjimas organizavo protestus transporto priemonėmis prie Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus prabangaus būsto Kijevo pakraštyje.

"Labiausiai tuos žmones domino, kas duoda pinigų "Automaidanui", kiek pinigų duoda Amerikos ambasadorius, kas mums duoda komandas, kieno įsakymus mes vykdome, kokie mūsų santykiai su JAV ambasadoriumi ir su JAV, kiek pinigų duodame žmonėms. Mane kaltino tuo, kad esu JAV šnipas. Visus mūsų pokalbius jie filmavo vaizdo kamera ir tai vyko kasdien. Be klausimų apie tai, kas mus finansuoja, kas mums skiria pinigus, jie kalbėjo, kad JAV ambasadorius duoda mums dideles sumas, aiškinosi, kur aš paslėpiau tuos pinigus ir tai tęsėsi kasdien", - pasakojo Vilniuje gydomas D.Bulatovas.

Jis teigė patyręs daugybę žiaurių ir labai skausmingų kankinimų, po kurių neatlaikė ir kalbėjo tai, ko norėjo egzekucijos rengėjai.

"Atrodė, kad man lieja metalą, aš norėjau, kad tai kuo greičiau baigtųsi. Tai buvo labai skausminga riba ir po tokio kankinimo liepdavo, kad kalbėčiau į kamerą, kad aš esu Amerikos šnipas, kad aš esu žvalgybos šnipas, kad man amerikiečiai duoda pinigų, kad "Automaidane" viskas yra apmokėta amerikiečių, kad specialiai mane pasamdė, jog sudaryčiau "Automaidaną" ir kelčiau neramumus prieš dabartinę valdžią. Po tokio kankinimo aš kalbėjau į kamerą tai, ko jie prašė, ir jie padarė vaizdo įrašą", - pasakojo iki šiol silpnai besijaučiantis D.Bulatovas.

"Aš pasakiau, kad Amerikos ambasadorius man davė 50 tūkst. dolerių, už kuriuos aš nupirkau kuro "Automaidanui", nupirkau keletą vaizdo kamerų - aš jiems sakiau netiesą vien dėl to, kad mane kankintų mažiau", - teigė ukrainietis.

D.Bulatovo tvirtinimu, kankintojai jam nupjovė gabalėlį ausies, buvo jo rankas prikalę prie medinių durų. Jis sakė nežinantis, kiek tiksliai dienų buvo kankinamas, bet galiausiai jis buvo atvežtas mikroautobusu į pamiškę ir paliktas. Nuėjęs pas žmones jis paprašė paskambinti draugui. Tuomet jo pasiimti atvažiavo draugai.

Iš pradžių vyras gydytas privačioje Kijevo klinikoje, o pirmadienio naktį atskraidintas į Vilnių.

"Automaidano" aktyvistas pabrėžė, kad šis judėjimas yra finansuojamas tik jo dalyvių ir paprastų ukrainiečių suaukotomis lėšomis.

"Automaidanas" buvo grupė tikrai pasiturinčių žmonių, kurie ir finansavo. Aš padėjau kitiems žmonėms savo pinigais, kol jų turėjau. Po to mes paskelbėme lėšų rinkimą, paprasti Ukrainos gyventojai pradėjo pervesti mums lėšų į visuomeninę organizaciją. Tai yra visiškai legalu", - kalbėjo jis.

D.Bulatovas teigė, kad judėjimas atsisakė politikų siūlytos pagalbos, kad "Automaidanas" išliktų nepriklausomas visuomeninis judėjimas.

Be to, pagalbą esą siūlydavo tarptautiniai bei Ukrainos fondai, tačiau tam būtų reikėję užpildyti įvairius dokumentus.

"Mes nespėjome to padaryti", - teigė jis.

Kalbėdamas su žurnalistais, vyras atmetė skeptikų argumentus, esą jo pasakojimas negali būti tiesa, nes jo barzda neapžėlusi. D.Bulatovas tikino, kad jo barzda želia labai lėtai, ir sakė esąs pasiryžęs tai įrodyti, nesiskusdamas tiek laiko, kiek buvo išvežtas pagrobėjų.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninės gydytojas Paulius Gradauskas sakė, kad D.Bulatovui sužalota dešinė ausis, yra kairio skruosto žaizda.

"Daugybiniai sumušimai, ypač nugaroje, rankose, veide, kakle, daugybinės poodinės kraujosruvos", - vardijo gydytojas.

Pasak jo, kaulų lūžių nerasta, vidaus organų sužalojimų taip pat nėra, bet nustatyta mažakraujystė. Šiuo metu tyrimai, pasak jo, gerėja.

Sausio pabaigoje D.Bulatovas buvo dingęs šešias dienas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad vyro būklė kelia įtarimų dėl galimo kankinimo ir žiauraus elgesio, kuriuos reikia ištirti.

Lietuva šiuo metu gydo tris per protestus sužeistus Ukrainos aktyvistus, o pagalbą iš viso planuoja suteikti iki 10 nukentėjusiųjų. Jų gydymui ir reabilitacijai Vyriausybė skyrė 150 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rut

rut portretas
na toki didvyri greit ukrainos radoj pamatysim ir kad pinigu atsirado ir galva nebeskauda.

lietuvė

lietuvė portretas
21 amžius už lango, o rusai taip kankina idėjinius žmones, siekiančius geresnio gyvenimo savo tautai Ukrainai. Jie siekia įbauginti kovotojus ir pasaulį, kad smurtu galėtų valdyti. Jie patys tapo savo imperinio mąstymo aukomis, taip diskredituoja save pasaulyje. Ačiū Dievui, žmogus liko gyvas ir sugebėjo duoti žinią pasauliui, kokie yra rusai. Žinoma, ne visi jie tokie, o tiktai velnio sėklos išperos, tarnaujantys Putino rėžimui. Tai jo bruožas: apiplėšė savo tautą, dabar siekia dar ir Ukrainoje tvarką daryti. Išgama, kokių reta. Stiprybės ir sveikatos D.Bulatovui - laikykis, žmogau. Tu didvyris.

VLADIMIR

VLADIMIR  portretas
O JUS ŽINOTE KIEK JIE GAUNA Į DIENA,KAD ,,PAPROTESTUOTI''?KAS DUODA TUOS PINIGUS -AŠ ŽINAU .
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių