Vilniaus konfliktas su baru dėl lauko tualetų – be laimėtojų

Vilniaus savivaldybės ginčas su vienu sostinės baru dėl greta pastatytų lauko tualetų kol kas – be laimėtojų: teismas konstatavo, kad tualetai kol kas negali veikti, bet ir neįpareigojo jų pašalinti.

Populiaraus sostinės senamiesčio baro „Uncle Sam's pub“ skundas pasiekė Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Jis šią savaitę paliko galioti sprendimą, kad lapkritį priešais baro terasą pastatyti penki biotualetai negali būti naudojami. Vis dėlto teismas neįpareigojo jų perkelti į kitą vietą, kaip prašė baras.

Tualetai šiuo metu stovi uždengti juodu brezentu – tuo pasirūpino baro savininkai.

Skunde nurodoma, kad 1-2 metro atstumu nuo kavinės pastatyti tualetai užstoja terasą bei įėjimą į kavinę ir taip trukdo baro veiklai. Ginčą iš esmės vėliau dar nagrinės Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS tvirtino, kad tualetus nuspręsta statyti dviejų gatvių, kuriose bene aktyviausiai vyksta sostinės naktinis gyvenimas, sankirtoje, nes sulaukta daug gyventojų skundų dėl barų lankytojų elgesio.

„Gaila, kad dėl tokių skundų negalime teikti paslaugos vilniečiams, nes masinių renginių metu tualetų labai trūksta“, – teigė administracijos vadovas.

„Tai kerštas. Kitaip to paaiškinti negaliu“, – savivaldybės veiksmus įvertino bendrovės „Dėdė Semas“ direktorius Edvinas Juškauskas.

Tai kerštas. Kitaip to paaiškinti negaliu.

Jis sako, kad šiais veiksmais savivaldybės politikai siekia paveikti įmonę nuimti baro iškabą, taip pat susiaurinti į valstybinę žemę išsikišančią baro terasą, nors šie elementai, E. Juškausko tvirtinimu, įrengti laikantis teisės aktų. Klausimas dėl iškabos – taip pat teismuose.

Jo teigimu, labiausiai baro iškaba ir terasa nepatenkintas tarybos narys Markas Adamas Haroldas.

„Jie bando kovoti su mumis dėl reklamos. Vienas tarybos narys, nežinau, kodėl, bet yra ant mūsų labai piktas. Nes yra ginčas dėl reklamos – jei ją mums lieps nukabinti, mes ją nukabinsime be diskusijų. Nes mums ją suderino, bet ne toje vietoje, kur norėjome. Tiesą sakant, net ne mums, o įmonei, kurią perpirkome. Bandome derinti reklamą iš naujo, ginčijamės, ar ji gali kabėti ten, ar pora metrų žemiau“, – dėstė jis.

E. Juškauskas tikino, kad terasa, nors ir išsikišanti į valstybinę žemę, yra įrengta palikus didesnį atstumą nuo gatvės, nei reikalauja teisės aktai, tačiau savivaldybė, anot jo, galiausiai atsisakė suderinti jos įrengimą įsikišus politikams ir argumentuojant būtent ne vietoje kabančia reklama.

Savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas tvirtina, kad klausimų dėl lauko tualetų ir baro nereikėtų sieti, tačiau taip pat akcentuoja, jog iškaba ir terasa įrengtos pažeidžiant teisės aktus.

„Tualetai pastatyti siekiant užtikrinti tvarką aplinkiniuose kiemuose. Gyventojų nusiskundimų turėjome, nes Vilniaus ir Islandijos gatvės – didžiausias traukos centras. Kai jie visi išeina į lauką, nueina už kampo. Problema yra. Tikslas buvo pastatyti tualetus kuo arčiau sankirtos, ne kuo toliau nuo jos“, – aiškino G. Leperskas.

Anot savivaldybės atstovo, iškaba toje vietoje ant pastato sienos „niekada nebuvo suderinta“ – savivaldybė įpareigojo iškabą nuimti, tačiau klausimas taip pat persikėlė į teismus. Tuo metu privačiame sklype įrengta lauko terasa „išlenda“ į valstybinę žemę – G. Leperskas sako, kad sprendimus dėl šio pažeidimo turėtų priimti Nacionalinė žemės tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių