Vilniaus greitosios pagalbos dispečeriai paskelbė išeiną iš darbo

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties administracija pranešė, kad visi stoties dispečeriai pasiprašė atleidžiami arba perkeliami į kitas pareigas.

Dispečeriai yra atsakingi už greitosios pagalbos brigadų siuntimą į nelaimės vietą. Tačiau pranešimas apie jų pasitraukimą nuo liepos yra tik šantažas, sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, nors jis pripažįsta, kad koordinuoti Vilniaus greitosios pagalbos automobilius Bendrasis pagalbos centras – dar nepasirengęs.

Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas savo ruožtu pabrėžia, kad GMP steigėja yra savivaldybė ir ji užtikrins, kad greitosios medicinos pagalbos pajėgos būtų tinkamai valdomos.

„Nežinau, kokį čia demaršą organizuoja įstaigos vadovas, neinformavęs steigėjo ir savininko funkcijas vykdančios savivaldybės, bet tikrai nebus taip, kaip sakoma GMP stoties pranešime (...). Dispečerinė veiks, ateis anksčiau naujas vadovas ir sutvarkys, bus atšaukti visi šitie perėjimai ir pervedimai“, – BNS pirmadienį sakė vicemeras.

Vilniaus GMP stočiai iki šiol vadovavo Tadeušas Rodzas, tačiau jį po konkurso šiose pareigose turi pakeisti iki šiol medicininės įrangos ir paslaugų versle dirbęs Saulius Deveikis.

„Tai reiškia Vilniaus miesto, visos valstybės ir mūsų siūlomos reformos šantažą“, – savo ruožtu BNS pirmadienį GMP stoties pranešimą komentavo vidaus reikalų ministras.

Anot jo, Vilniuje krizė tikrai nekils.

„Jei visi dispečeriai išeitų, būtų perkelta laikinai iš kitų įstaigų, iš kitų GMP po keletą žmonių. Valstybėje dėl kelių dešimčių darbuotojų krizės tikrai nevyksta, tikrai nėra tokių skambučių srautų, kad pradėtų gatvėse mirti žmonės“, – ramino ministras.

Jau ne vienus metus bandoma GMP dispečerius integruoti į Bendrąjį pagalbos centrą. Pagal naujausią Vidaus reikalų ministerijos siūlymą, 112 vieninteliu pagalbos numeriu taptų nuo 2019 metų, palikus vieną pagalbos numerį į BPC bus pradėtos integruoti ir šiuo metu atskirai dirbančios 8 greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bei 11 policijos operatyvaus valdymo skyrių.

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priešindavosi GMP dispečerinių integravimui į BPC, tačiau dabartinis ministras Aurelijus Veryga pertvarkai pritaria.

Vilniaus GMP administracijos pareiškimą apie besitraukiančius iš darbo dispečerius SAM vadina manipuliaciniu.

„Labai keista girdėti vieno žmogaus klaidingas interpretacijas ir bandymus manipuliuoti kitais, juk tai ne kas kita, o kenkimas miesto ir valstybės gerovei. Kita vertus, ši situacija rodo, kad pokyčiai yra būtini, dėl kurių ir yra kalbamasi tarpinstituciniame lygmenyje“, – BNS teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ji nurodė, jog SAM Vilniaus savivaldybei siūlo pagalbą, kad sostinės greitosios pagalbos pajėgos neliktų be valdymo.

„Kalbant apie VRM siūlymus ilgainiui, t. y. po pereinamojo laikotarpio pereiti prie vieningo pagalbos numerio 112, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šie pokyčiai nesusiję su personalu. Kalba eina tik apie pagalbos numerių centralizavimą. Kitaip tariant, nė vienas GMP darbuotojas nebus atleistas – specialistai reikalingi ir jie turi dirbti bei teikti paslaugas pacientams“, – pabrėžė A.Verygos patarėja.

Vilniaus GMP direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė nuo platesnių komentarų susilaiko.

„Kodėl jūs manęs klausiate? Viskas jums parašyta, aš nieko daugiau nepaaiškinsiu“, – BNS sakė ji, paprašyta paaiškinti, ką reiškia dispečerių pasitraukimas.

Stoties pranešime spaudai sakoma, kad visi dispečerinės tarnybos darbuotojai pasiprašė nuo liepos atleidžiami arba pervedami į išvažiuojamąsias brigadas. Be to, Ryšių reguliavimo tarnyba paprašyta įpareigoti fiksuotų ir mobiliųjų ryšių operatorius nuo liepos visus skambučius, įeinančius į  tel. Nr. 85 263 8800, perjungti į bendrąjį pagalbos numerį 112.

Vidaus reikalų ministro teigimu, BPC dar nepasirengęs perimti greitosios pagalbos pajėgų valdymo.

„Mes nekalbame apie savaitę, dvi ar tris. Mes dabar deriname rengiamą Vyriausybės nutarimo projektą, deriname su įvairiomis institucijomis, numatysime pereinamąjį laikotarpį, per kurį laiką būtų galima tą paslaugą perimti. Bet jeigu jūs klausiate, ar kitą savaitę gali BPC perimti greitosios pagalbos valdymą, tai manau, kad jeigu būtų ekstremali situacija, tikrai Vilniaus miestas neliktų be greitosios pagalbos pajėgų iškvietimo ar valdymo“, – aiškino E.Misiūnas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Valgyt žmonėms norisi...Sutinka su viskuo...

Jonė

Jonė portretas
Atrodo, kad visiems svarbu forma, o ne esmė. Juokinga. Žinau tą bendrąjį numerį. Jo reikia, bet kam jis man, jei mano artimas žmogus blogai pasijuto??? Tam, kad nukreiptų į greitąją, sugaištų laiko, kuris toks brangus, kai aš galiu tiesiai kreiptis į medikus???? Kur čia šuo pakastas??? Juk nesugeba žmonių surasti ir gelbėti, tai kodėl aš turiu į juos kreiptis???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių