„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ vadovų byla keliauja į teismą

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ir penktadienį Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą dėl vienų didžiausių Lietuvos šilumos ūkio bendrovių „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ buvusių ir esamų vadovų galimo piktnaudžiavimo tarnybos padėtimi, didelės vertės svetimo turto iššvaistymo ir sukčiavimo.

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad neteisėtai manipuliuojant dujų įsigijimo kainomis „Vilniaus energijai“ ir „Litesko“ bei šilumos vartotojams buvo padaryta daugiau nei 10 mln. litų žala, teigiama FNTT pranešime spaudai.

Kaltinamai pateikti vienam „Icor“ vadovų Andriui Janukoniui, „Dalkia“ atstovui Jean'ui Sacreste'ui (Žanui Sakrestui) ir „Vilniaus energijos“ prezidentui bei koncerno „Icor“ akcininkui Linui Samuoliui.

Tyrimo duomenimis, A.Janukonio ir J.Sacreste'o vadovaujama bendrovė „Dalkia Lietuva“ laimėjusi viešąjį konkursą, iš vienos didžiausių gamtinių dujų tiekėjų Lietuvoje įsigijo gamtines dujas, kurias pagal sutartį galima buvo naudoti tik elektrai gaminti.

„Tačiau elektros negaminanti ir neturinti tam reikiamos infrastruktūros ,,Dalkia Lietuva“ nesilaikė šių sutarties sąlygų ir perpardavė šias dujas įmonei „Vilniaus energija“ už žymiai didesnę kainą. Tai įvyko kai „Vilniaus Energija“, vykdydama gamtinių dujų pirkimą 2004 metams, nesilaikė kuro, kurio reikia elektros ir šilumos energijai gaminti, pirkimų tvarkos ir organizavo viešąjį pirkimą pagal pačios bendrovės nustatytas taisykles, kuriomis buvo sudarytos sąlygos dalyvauti konkurse su „Vilniaus Energija“ susijusiai bendrovė „Dalkia Lietuva“, - rašoma FNTT pranešime spaudai.

Nustatyta, kad „Vilniaus energija“, pirkdama dujas per „Dalkia Lietuvą“, nepagrįstai išleido daugiau kaip 5,1 mln. litų įmonės lėšų, skirtų kurui įsigyti. FNTT teigimu, tokiu būdu buvo nepagrįstai padidintos šilumos gamybos sąnaudos įsigyjant dujas ir atitinkamai iš vartotojų pareikalauta papildomai sumokėti daugiau nei 1 mln. litų už parduotą šilumos energiją.

Be to, pasak tyrėjų, buvo nustatyta, kad „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ buvę ir esami vadovai galimai iššvaistė iš dujų tiekėjos „Dujotekana“ gautą 3,4 mln. litų kompensaciją dėl netinkamos gamtinių dujų pardavimo kainodaros. Kompensacija buvo pervesta „Dalkia Lietuvai“.

„Apie šilumos gamintojų „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ gautą kompensaciją nebuvo informuota Kainų komisija, todėl šilumos kaina buvo sąmoningai padidinta. Apgaule iš Vilniaus, Alytaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Telšių ir Palangos miestų šilumos vartotojų buvo pareikalauta sumokėti daugiau nei 1 mln. litų už parduotą šilumos energiją“, - tvirtina FNTT.

Bendrame teisėsaugininkų atliekamame tyrime įtarimai padarius 71 mln. litų nuostolių Vilniaus biudžetui jau anksčiau pareikšti savivaldybės administracijai ir „Icor“ kontroliuojamai nekilnojamojo turto priežiūros bendrovei „City Service“, kuri nuo 2002 metų perėmė Vilniaus lopšelių, darželių, mokyklų, šilumos ūkio priežiūrą.

2012 metų rugsėjį prokurorai pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą, įtarus „Vilniaus energijos“ vadovus leidus susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų. Įtariama, kad „Bionovus“ 2007–2011 metais vien iš biokuro pardavimų „Vilniaus energijai“ gavo daugiau nei 53 mln. litų grynojo pelno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių