„Vilniaus energija“ nebeatsiskaito su šilumos gamintojais

  • Teksto dydis:

Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma šilumos teikimo įmonė „Vilniaus energija“ neatsiskaito už Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovės „Danpower Baltic“ patiektą šilumos energiją, nes areštuotos įmonės sąskaitos.

„Suvokiame visą situacijos rimtumą ir norime elgtis joje kuo atsakingiau, tačiau mūsų galimybės taip pat nėra begalinės. Tai nėra vien šilumos tiekėjo ir šilumos gamintojo problema, todėl tikimės, kad į jos sprendimą įsitrauks visos, už šilumos tiekimą Vilniaus gyventojams atsakingos, šalys“, - pranešime spaudai teigė „Danpower Baltic“ valdančios bendrovės Vokietijos įmonės „Danpower“ vadovas Markas Suessmannas.

Jo teigimu, šiuo metu „Vilniaus energija“ yra skolinga už spalio mėnesį ir tuoj bus skolinga už lapkritį, tačiau skolos dydžio neatskleidė.

Suvokiame visą situacijos rimtumą ir norime elgtis joje kuo atsakingiau, tačiau mūsų galimybės taip pat nėra begalinės. Tai nėra vien šilumos tiekėjo ir šilumos gamintojo problema, todėl tikimės, kad į jos sprendimą įsitrauks visos, už šilumos tiekimą Vilniaus gyventojams atsakingos, šalys.

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas BNS patvirtino, kad įmonė negali šiuo metu sumokėti už „Danpower Baltic“ pagamintą šilumą, nes praėjusį mėnesį buvo areštuotos įmonės sąskaitos. Teismas lapkričio pabaigoje Konkurencijos tarybos prašymu areštavo beveik 20 mln. eurų vertės bendrovės „Vilniaus energija“ lėšų.

„Viskas yra tiesiogiai susiję su lėšų areštavimus. Mes dabar visomis jėgomis bandome spręsti iškilusias problemas“, - tvirtino N.Mikalajūnas.

Jis pridūrė, jog bendrovė teismo sprendimą dėl sąskaitų arešto yra apskundusi.

Konkurencijos taryba pernai gruodį „Vilniaus energijai“ skyrė 19 mln. eurų baudą už tai, kad ši susitarė su ja susijusia Estijoje registruota biokuro tiekėja „First Opportunity“ (buvusia „Bionovus“) penkerius metus tik iš jos pirkti biokurą. Tokiu būdu, anot tarybos, „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe kurą pigiau pirkti iš kitų tiekėjų, ir tai galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams. Dėl šio baudos teismas ir areštavo „Vilniaus energijos“ lėšas.

Dar 2012 metai prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, įtarus „Vilniaus energijos“ vadovus leidus „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų. Prokurorų teigimu, įtariama, kad „ Vilniaus energija“, įsigydama kurą, paslaugas ir kitas prekes, sąnaudas įtraukė į šilumos kainą. Skaičiuojama, kad „Bionovus“ 2007–2011 metais vien iš pardavimų „Vilniaus energijai“ gavo daugiau nei 15,3 mln. eurų grynojo pelno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių