Vilniaus deklaracija sieks geresnių sąlygų moterims

  • Teksto dydis:

Vilniuje gegužės 26 dieną pasibaigusioje Azijos ir Europos susitikimo (ASEM) konferencijoje „Moterų ekonominis įgalinimas (angl. empowerment): lygios galimybės darbo pasaulyje“ priimta Vilniaus deklaracija dėl ASEM bendradarbiavimo ekonominio moterų įgalinimo tema.

Šia deklaracija ASEM valstybės narės sutarė pradėti ir plėtoti Azijos ir Europos dialogą lyčių lygybės ir ypač ekonominio moterų įgalinimo tema, dalintis gerąja praktika ir patirtimi kuriant geresnes sąlygas lyčių lygybei kasdieniame gyvenime, politikoje ir ypač darbo rinkoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šį naują dialogą tarp Azijos ir Europos inicijavo Lietuva, siekdama atkreipti dėmesį į tarptautinio bendradarbiavimo poreikį siekiant lyčių lygybės.

„Deja, dar daug kur pasaulyje moterų ir vyrų lygybė nėra duotybė – tai ilgas procesas, kuriame valstybės turi viena kitai padėti“, – sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė sako, kad reikia remti ir skatinti tarpusavio paramos tinklus ir dalijimąsi geriausios patirties pavyzdžiais Europoje ir už jos ribų. Daugiau moterų turėtų rinktis mokslo ir inžinerijos sritis, daugiau vyrų turėtų dirbti švietimo ir socialiniuose sektoriuose.

Dar daug kur pasaulyje moterų ir vyrų lygybė nėra duotybė – tai ilgas procesas, kuriame valstybės turi viena kitai padėti.

„Moterys sudaro apie pusę pasaulio gyventojų ir nepelnytai susiduria su dideliais iššūkiais pačiose įvairiausiose srityse. Daugeliu aspektų tiek Europos, tiek Azijos šalyse, taip pat Lietuvoje moterų ir vyrų padėtis skiriasi ekonomine ir socialine prasme. Kodėl taip yra, kodėl moterys mažiau vertinamos, kokios pagrindinės kliūtys moterų ekonominiam įgalinimui, kaip problemas sprendžia Europos ir Azijos šalys, ko galime pasimokyti vieni iš kitų – visa tai buvo aptariama šioje konferencijoje“, – teigė Mykolo Romerio universiteto Lyčių tyrimų laboratorijos vadovė dr. Eglė Krinickienė.

Konferenciją surengė Užsienio reikalų ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Mykolo Romerio universitetu. Konferenciją politiškai remia Filipinai, Indija, Japonija, Kinija, Kroatija, Mongolija, Rumunija, Švedija ir Vietnamas.

ASEM – tai neformalus dialogo ir bendradarbiavimo procesas, įkurtas Singapūro iniciatyva pirmajame ASEM viršūnių susitikime Bankoke 1996 m. ir apimantis 53 partnerius iš Europos ir Azijos (Europos grupėje – 31, Azijos grupėje – 22). Lietuva ASEM nare tapo 2004 m. viršūnių susitikime Hanojuje ir ASEM rėmuose yra anksčiau rengusi renginius transporto bei branduolinio saugumo temomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių