Vilniaus centre vyko ugniagesių pratybos

  • Teksto dydis:

Vilniaus centre penktadienį vyko ugniagesių pratybos - jie mokėsi gesinti Vilniaus universiteto bibliotekoje įsiplieskusį gaisrą.

Gelbėtojai tikrino savo gebėjimus gesinti gaisrą, gelbėti žmones ir kultūros vertybes šioje bibliotekoje. Pratybose taip pat dalyvavo policijos ir greitosios medicinos pagalbos ekipažai, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pagal pratybų scenarijų, gaisras kilo antrajame aukšte, Filologijos skaitykloje, virš P.Smuglevičiaus salės, kurioje yra restauruotos kelių šimtmečių freskos ir daug kilnojamųjų kultūros vertybių, kurias gaisro atveju būtina išsaugoti.

Pratyboms vadovavęs Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininko pavaduotojas Valentinas Svirko sakė, kad prieš pratybas buvo parengtas objekto kultūrinių vertybių evakavimo planas, kuriame nurodytas net konkrečių ten esančių kultūros vertybių svoris ir kaip su jomis reikia elgtis.

„P.Smuglevičiaus salėje yra didelis labai vertingas stalas, kurį plane buvo nurodyta uždengti, nes išnešti jį būtų ne taip paprasta, reikėtų išardyti. Vertingiems rankraščiams, knygoms ir dokumentams gesinti bibliotekoje yra įrengta speciali automatinė gesinimo sistema“, – sakė pratybų vadovas.

Atvykus ugniagesiams, čia esą jau liepsnojo stalai ir kėdės, gaisras plito lentynų su knygomis link. Dūmų pilni buvo antrasis ir trečiasis aukštai bei palėpė. Buvo pradėti evakuoti bibliotekos darbuotojai, išjungtas elektros energijos tiekimas. Netrukus pastebėta, kad esą dega ir Laikraščių skaitykla trečiajame aukšte. Iš pastato teko evakuoti penkis žmones. Vieną jų ugniagesiai nukėlė automobilinėmis kopėčiomis, kitų keturių, apsinuodijusių dūmais, ugniagesiams teko ieškoti, išnešti ir perduoti medikams.

Pratybose gaisro židiniai gesinti ne tik iš Universiteto, bet ir iš šv. Jonų gatvės.

Iš viso čia dirbo šešios gaisrinės autocisternos ir automobilinės kopėčios. Pasak V.Svirko, jeigu universitete iš tikrųjų kiltų gaisras, būtų sudėtinga.

„Sudėtinga privažiuoti prie pastatų, naudoti automobilines kopėčias, įvažiuoti į vidinį universiteto kiemą. Ne tik universitete, bet ir visame senamiestyje gesinti gaisrus sudėtinga – siauros gatvelės ir arkos, sunku privažiuoti prie pastatų, gesinti juos ir gelbėti juose esančius žmones“, - sakė pratybų vadovas.

V.Svirko vadovavo ne pirmoms pratyboms senamiestyje. Jam teko vadovauti gesinant tariamus gaisrus ir Prezidentūroje, ir filharmonijoje.


Šiame straipsnyje: ugniagesiaipratybosVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių