Vilniaus biurų rinkoje – rekordiniai metai

  • Teksto dydis:

Praėję metai – išskirtiniai Vilniaus biurų rinkoje. Buvo išnuomota rekordiškai daug biurų ploto ir sudarytas vienas didžiausių nuomos sandorių Lietuvos biurų rinkos istorijoje.

„Metai buvo išskirtiniai – kaip ir buvo prognozuota, intensyviai augo pasiūla, tačiau maloniai nustebino ir paklausa. Apžvelgiant istorines, pastarųjų 10 metų biuro patalpų sandorių apimtis, Vilniaus rinkos biurų nuomos vidurkis siekė apie 35 000 kv. m per metus, o 2016 m. sudarytų sandorių skaičius šoktelėjo dvigubai. Du trečdaliai pernai su tarpininkų pagalba atliktų sandorių rinkoje įvyko tarpininkaujant „Newsec“, – sako tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas Baltijos regione Mindaugas Kulbokas.

2016 m. biurų rinkoje buvo ypatingi ir tuo, kad realiai pradėjo formuotis išankstinių sandorių praktika ir pernai buvo sudarytas vienas didžiausių sandorių Lietuvos biurų rinkos istorijoje – „Danske Bank“ Globalių paslaugų centras išsinuomojo 11 600 kv. m biuro pastatą. Jį  šalia centrinės banko būstinės, Saltoniškių g. 7, stato bendrovė „M.M.M. projektai“.

Stebimas pasiūlos ir paklausos balansas

2016 m. biurų pasiūlą iki 526 700 kv. m išaugino penki nauji verslo centrai „Quadrum“, „City“, „Highway“, „135“, „Delta“. Bendras jų plotas sudaro 84 400 kv. m.

Tikėtina, kad įmonės toliau kelsis iš senų neefektyvių biuro patalpų į naujus biurus ir taip didins efektyvumą bei savo kaip darbdavio patrauklumą potencialiems darbuotojams.

„Vidutinis pernai atidarytų verslo centrų užimtumo rodiklis atidarymo metu buvo labai aukštas ir siekė apie 70 proc. O metų pabaigoje vidutinis visų modernių biurų neišnuomoto ploto lygis siekė 4,8 proc. Palyginimui, brandžiose Europos rinkose sveiku rodikliu laikoma iki 7-8 proc. vakansija. Taigi, biurų rinkos pasiūlos ir paklausos santykis Lietuvoje šiuo metu yra subalansuotas. Analizuojant visą bendrą rinkos paveikslą ir jau vykdomą plėtrą matome, kad atsiranda laisvo ploto tiek, kiek reikia užtikrinti nuomininkų manevro laisvę ir todėl nuomos kainos lieka pakankamai stabilios“, – pastebi M. Kulbokas.

Modernių biurų Vilniaus centre kainos išliko 14–16 eurų / kv. m / mėn. ribose, retais atvejais kainos siekė ir 17 eurų. Toliau nuo Vilniaus centro esančiose miesto dalyse biurų kainos svyruoja tarp 11–14 Eur, o miesto pakraščiuose ir senesnių  B klasės biurų – 8–11 eurų.

Numatoma plėtra ir stabilumas

Biurų rinka intensyviai plėsis ir 2017 – 2018 metais. Skaičiuojama, kad įgyvendinus pradėtus ar dar tik suplanuotus projektus, Vilniuje padaugės dar apie 140 000 kv. m ploto modernių biurų. Šiuo metu statomi 12 iš 17 biurų, planuojamų atidaryti 2017 – 2018 m.

„Rinka ir kainos joje išsilaikys pakankamai stabilios, nes žvelgiant į perspektyvinius planus iš nuomininkų pusės,  išsilaikys stabili paklausa geriems biurams. Tikėtina, kad įmonės toliau kelsis iš senų neefektyvių biuro patalpų į naujus biurus ir taip didins efektyvumą bei savo kaip darbdavio patrauklumą potencialiems darbuotojams. Norintys pritraukti į rinką ateinančias naujas kompanijas Vilniaus biurų pastatai susidurs su nauju iššūkiu ir turės konkuruoti su Kaunu, kuriame 2017 – 2018 m. bus įgyvendinami mažiausiai keturi reikšmingi biurų projektai. Tikėtina, kad potencialių klientų portfelis padidės, jei valstybinės įstaigos nuspręs keltis iš neefektyvių pastatų į modernius biurus“, – teigia M. Kulbokas.

Pastebima, jog daugumą komercinio NT praėjusiais metais išsinuomojo Paslaugų ir Informacinių technologijų (IT) centrai, kurie šiuo metu užima beveik ketvirtadalį biurų rinkos. Prognozuojama, kad šis rodiklis augs ir toliau. 2016 metų išryškėjo tendencija, kad nuomininkai apie naujus biurus pradeda galvoti prieš 12–24 mėnesių iki įsikraustymo, o biuro patalpų nuomos sutartys pasirašomos likus 6–18 mėn. iki įsikraustymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių