Vilniaus atliekų sistemos reforma: už ir prieš

Dalis Vilniuje komunalines atliekas tvarkančių bendrovių yra nepatenkintos jų tvarkymo sistemos reforma, kuri pakeistų gyventojų ir įmonių mokesčio už atliekas mokėjimo tvarką. Dvi iš 4-ių dabar Vilniuje atliekas tvarkančių bendrovių - „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ - kritikuoja svarbią sistemos reformos dalį - penkerių metų trukmės atliekų surinkimo konkursą.

Abi bendrovės mano, kad Vilniaus savivaldybės paskelbto konkurso sąlygos yra netikslios, todėl „Ecoservice“ iniciatyva jis yra sustabdytas. Konkursas nulems, kurios bendrovės penkerius metus dirbs Vilniuje ir kaip jos pasiskirstys teritorijas.

Tuo metu kita atliekų surinkėja „Ekonovus“ teigia pateikusi geriausią pasiūlymą ir jau esą laimėjusi konkursą.

Savo ruožtu Vilniaus valdžia svarsto, jog nauja atliekų surinkimo sistema turėtų būti efektyvesnė ir sumažinti atliekų surinkėjų bei gyventojų piktnaudžiavimą. Be to, tikimasi, kad naujovės sumažins atliekų tvarkymo kainą, nes ji priklausys ir nuo atliekų kiekio.

Akivaizdu, kad ne visi moka už atliekas, o nauja sistema įgalins visus nekilnojamo turto turėtojus mokėti už atliekų gaminimą. Su dabartine sistema surinkėjai turėdavo galimybes gauti pelnus iš antrinių žaliavų, o tai nebūdavo įskaičiuota į tarifus.

Kuria naują komunalinių atliekų tvarkymo sistemą

Vilniaus valdžia naują sistemą parengė, atsižvelgusi į Vyriausybės balandį patvirtintas naujas komunalinių atliekų surinkimo taisykles. Pagal jas iki kitų metų pradžios visos šalies savivaldybės turėtų rinkti vienodais principais nustatomą rinkliavą - ji būtų sudaryta iš dviejų dalių: pastoviąją dalį mokės visi NT savininkai arba nuomininkai, ji būtų apskaičiuojama pagal NT paskirtį, plotą arba gyventojų, darbuotojų skaičių, kintamąją dalį - tie, kurie realiai pagamina atliekas, o mokestis bus skaičiuojamas pagal naudojamų konteinerių kiekį arba grynąjį atliekų svorį.

Vilniuje rinkliavas administruos nauja savivaldybės bendrovė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“, o iš vartotojų surinktais ir į miesto biudžetą pervestais pinigais bus mokama bendrovėms bei atliekų rūšiavimo gamyklai.

Ruošdamasi pokyčiams, Vilniaus savivaldybė birželį pradėjo ieškoti būsimų vežėjų. Konkursas pagal teritorijas padalintas į 5 dalis, todėl gyventojai ir bendrovės, skirtingai nei dabar, nebegalės rinktis atliekų surinkimo bendrovės - konkrečioje teritorijoje laimėjusi įmonė aptarnaus tik ją.

Miesto valdžia įsitikinusi, kad naujoji sistema užkirs kelią piktnaudžiavimui, kai gyventojai arba įmonės nesudarydavo sutarčių su atliekų surinkėjais ir šiukšles išmesdavo kaimynų arba kitų namų konteineriuose. Be to, nauja sistema bus labiau orientuota į atsiskaitymą už atliekų kiekį - kuo daugiau išvežama atliekų, tuo didesnis mokestis. ir atvirkščiai.

Vis dėlto rinkos dalyviai pastebi, kad daugiabučių gyventojams mokestis už atliekų išvežimą nebūtinai mažės, nebent visi jie atliekas rūšiuotų - ši paslauga jiems nekainuoja. Tokiu būdu sumažėtų bendras atliekų kiekis, už kurio tvarkymą gyventojai turi mokėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių