„Vilniaus 20 km bėgimo“ dalyviai trečią kartą bėgs už organų donorystę

  • Teksto dydis:

Spalio 15-ąją pačiame Vilniaus centre prie Baltojo tilto bus paskelbtas „Vilniaus 20 km bėgimo" startas.

Dešimtą kartą organizuojamos gražiausios rudens bėgimo varžybos jau trečią kartą dalyvius ir svečius kvies palaikyti organų donorystės idėją, tokiu būdu prisidedant prie kasmet spalio mėnesį minimos Pasaulinės organų donorystės ir transplantacijos dienos.

„Vilniaus 20 km bėgimas", kiekvieną rudenį kviesdamas bėgimo profesionalus ir mėgėjus bėgimo varžybų sezoną užbaigti būtent šiame renginyje, kuria tradiciją. Skatiname sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą, raginame ir mažiausius šeimos narius dalyvauti šioje sporto šventėje. Sveikata - neatsiejama ir svarbi grandis šiame procese, tačiau turime suprasti, jog tai trapus dalykas, kuriam įtakos neturi nei pasiekti rekordai, nei amžius, nei profesija. Siekiame, jog mūsų dalyviai būtų sąmoningi, bendruomeniški ir socialiai atsakingi. Tradicija tapo ir tai, jog „Vilniaus 20 km bėgimo" dalyviai bėga už organų donorystę. Manome, jog  ją reikia puoselėti - apie organų donorystę reikia kalbėti ir griauti su ja susijusius mitus", - teigė renginį organizuojančios asociacijos „Sporto renginiai" direktorius Evaldas Martinka.

„Organų donorystės vėliavą „Vilniaus 20 km bėgimo" dalyviai neš jau trečius metus iš eilės. Pirmaisiais metais Nacionalinis transplantacijos biuras buvo subūręs žmonių, gyvenančių po organų transplantacijos, komandą. Pernai prie starto linijos rikiavosi studentai - būsimieji medikai, taip pat - kai kurie donorystės procese dalyvaujantys gydytojai, orlaivių pilotai. Į trečiąjį bėgimą  pakviesti visi organų donorystės ir transplantacijos proceso dalyviai - žmonės, be kurių šis procesas nevyktų sklandžiai ir operatyviai, o galbūt - net visai būtų neįmanomas. Taigi šiemet bėgti už organų donorystę  kviečiami ne tik gydytojai transplantologai, chirurgai, bet ir gydytojai imunologai, laboratorijų darbuotojai, taip pat - orlaivių pilotai, policininkai, studentai. Kaip ir kasmet, bėgime dalyvaus Nacionalinio transplantacijos biuro ir jų artimųjų komanda. Džiaugiamės, kad sportuojantys žmonės yra ir donorystės žinios ambasadoriai", - kalbėjo Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė.

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, pritarimą po savo mirties aukoti organus ir (ar) audinius donorystei šiuo metu Lietuvoje yra išreiškę 22 868 gyventojai - 7950 vyrų ir 14 918 moterų.

Šiųmetiniai organų donorystės ir transplantacijos rodikliai dar geresni, nei buvo 2015-aisiais, nors praėjusieji metai neabejotinai buvo sėkmingiausi  per visą Lietuvos organų donorystės ir transplantacijos istoriją. Šiemet iki rugsėjo 1-osios efektyviais donorais, t.y., kai iš donoro transplantacijai paimtas bent vienas organas ar audinys, tapo 43 mirusieji, pernai per tą patį laikotarpį - 42 mirusieji.

Šiemet iki rugsėjo 1-osios atlikta net 19 kepenų transplantacijų (pernai per tą patį laikotarpį - 8), 12 širdies transplantacijų (pernai - 11), 51 ragenų transplantacija (pernai - 38),  2 kasos ir inksto komplekso transplantacijos (pernai - 1), 77 inkstų transplantacijos iš mirusio donoro (pernai - 76), 5 inkstų transplantacijos iš gyvo donoro (pernai - 6). Be to, šiemet jau atliktos 2 plaučių transplantacijos ir 1 širdies ir plaučių komplekso transplantacija (pernai tuo laikotarpiu - nė vienos).

Inksto transplantacijos aktyviame recipientų sąraše šiuo metu laukia 82 žmonės, kasos ir inksto komplekso transplantacijos - 4, širdies transplantacijos - 31, plaučių - 9, širdies ir plaučių komplekso - 4, kepenų - 27 recipientai. 75 žmonėms būtina ragenų transplantacija.

Pastaruoju metu donorystei prieštarauja mažiau mirusiųjų artimųjų - 2015 metais iki rugsėjo 1-osios buvo sulaukta 20 prieštaravimų, arba 26 proc., o 2016 metais iki rugsėjo pirmosios - 15 prieštaravimų, arba 21 proc.

Daugiau sužinoti apie organų donorystę ir pasirašyti sutikimą donorystei bus galima ir „Vilniaus 20 km bėgimo" metu spalio 15 d.

Varžybų dalyviai galės rinktis jiems tinkamą distanciją: 3,5 km, 10 km ar 20 km bėgimo, taip pat - 3,5 km ir 10 km šiaurietiškojo ėjimo. Vaikams siūloma 1 km rungtis, į kurią registracija iki spalio 1 d. yra nemokama. Į visas „Vilniaus 20 km bėgimo" rungtis reikalinga išankstinė registracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių