Valdovų rūmų muziejus stebins leidiniais, nuolaidomis ir renginiais

  • Teksto dydis:

2017 m. vasario 23–26 d. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai jau aštuntą kartą dalyvauja tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, kuri tradiciškai vyksta Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Šiais metais knygų mylėtojams paruošta didelė puokštė staigmenų: nauji leidiniai, didžiulės nuolaidos ir išskirtiniai renginiai.

„Šių metų Vilniaus knygų mugės tema – lietuviški ženklai pasaulyje. Atsiliepdamas į šią temą, plėtodamas savo misiją ugdyti pilietinę visuomenę ir stiprinti istorinę savimonę, puoselėti tautines vertybes, palaikyti viso pasaulio lietuvių bendrystę, aktualinti kultūros ir meno paveldo pažinimą, pristatyti tradicinius istorinius ir kultūrinius Europos valstybių bei tautų ryšius, Valdovų rūmų muziejus pernai „užaugino“ ypač gausų leidinių derlių, kuriuo tikimės nustebinti visus mūsų stendo lankytojus“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus kultūrinių renginių koordinatorius Marius Kazakevičius, pabrėždamas, kad muziejaus stendo lankytojų laukia ir didžiulės – iki 70 proc. – nuolaidos, o kai kuriuos leidinius bus galima įsigyti už specialias leidėjo kainas.

Valdovų rūmų muziejus mugės lankytojus kvies ir į kultūrinius renginius, vyksiančius jau pačią pirmą mugės dieną – 2017 m. vasario 23-iąją, ketvirtadienį.

Šią dieną Rašytojų kampe 11 val. numatytas knygos „Everardas II – Lietuvos karalius“ pristatymas. Leidinys supažindina su Madrido karališkajame archyve rasta 1782 m. pastatyta opera „Everardas II – Lietuvos karalius“. Šią operą tuomečio Portugalijos karaliaus Pedro III gimtadienio proga sukūrė Portugalijos rūmų kompozitorius Žuau dė Souza Karvalju (João de Sousa Carvalho), jai libretą parašė italų poetas Gaetanas Martinelis (Gaetano Martinelli). Knygos apie operą pristatyme dalyvaus tekstų autoriai doc. dr. Laima Budzinauskienė ir dr. Dainius Būrė, recenzentė dr. Eugenija Ulčinaitė, idėjos iniciatorė Jūratė Černiauskienė bei knygos mecenatė restorano „Bona Lounge“ įkūrėja Rasa Šnaiderienė.

Vasario 25 d., šeštadienį, 18 val. Rašytojų kampe bus pristatomas Valdovų rūmų muziejaus praėjusių metų bestseleris – prof. Viktorijos Daujotytės knyga „Justinas Marcinkevičius. Salomėja Nėris. Alfonsas Nyka-Niliūnas. Mintys, pastabos, fragmentai“. Tai leidinys apie tris poetus, iš kurių du nepaleidžiami iš visuomenės akiračio, apie juos nuolat diskutuojama, juos bandoma sumenkinti. Tačiau knygos autorė į juos žvelgia kitu žvilgsniu – ji nesiekia prisidėti prie kurios nors visuomenės dalies, o suartina literatūrą ir kasdienio gyvenimo kontekstus formuluodama ir atsakydama į klausimus, jaudinančius daugybę žmonių, ir tikrai neapsiriboja vien literatūros laiku. Apsilankiusieji šiame renginyje turės galimybę susitikti su prof. V. Daujotyte, taip pat literatūros kritikais Valentinu Sventicku bei dr. Mindaugu Kvietkausku.

Valdovų rūmų muziejaus staigmenos Vilniaus knygų lankytojų lauks ir šeimos dieną – vasario 26-ąją, sekmadienį. 11 val. muziejaus edukatorių grupė Beatričė Urmilevičienė, Elena Gasiulytė-Dautartienė ir Egidijus Užkurėnas mažuosius lankytojus ir juos lydinčius suaugusiuosius pakvies pasinerti į barokinės operos žanrą edukaciniame užsiėmime „Improvizuojame operą: „Elenos pagrobimas“. Konferencijų salėje Nr. 5.1 vyksiančiame renginyje bus pristatoma 1636 m. rugsėjo 4 d. – anksčiau nei Paryžiuje ar Londone – Vilniuje pastatyta pirmoji italų barokinė opera „Elenos pagrobimas“, jos iniciatorius Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Vladislovas Vaza bei jo teatras. Taip pat vaikai ir šeimos galės įsijausti ne tik į operos artistų, scenos kūrėjų, bet ir į paties valdovo bei jo žmonos vaidmenis.

„Atrasti šiemečiame knygų mugės šurmulyje Valdovų rūmų muziejaus stendą bus labai lengva: visų knygų mylėtojų ir bičiulių lauksime 5 salėje, stende Nr. 5.C03. Tad nepasididžiuokite ir atvykite“, – sako kultūrinių renginių koordinatorius M. Kazakevičius.

Aštuonioliktą kartą vykstanti Vilniaus knygų mugė – tai pagrindinė leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Šiais metais Knygų mugė kviečia kalbėti apie lietuviškus ženklus – Lietuvos žmones, išsibarsčiusius po daugelį pasaulio žemynų, savo kūryba, mokslu, atradimais, idėjomis turtinančius kitų šalių kultūrą, meną ar mokslą, kartu paliekančius ryškių pėdsakų ir įvairialypiame Lietuvos kultūros paveiksle. 2017-ųjų Vilniaus knygų mugė mėgins atrasti lietuviškus ženklus pasaulyje ir juos perskaityti, taip pat – pamatyti, kiek daug esame atradę, sukūrę, patyrę, kiek daug pasaulyje yra Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių