Vaikai po kaulų čiulpų transplantacijos gydysis dar saugesnėje aplinkoje

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninė ir Vaikų ligoninės paramos fondas ketvirtadienį visuomenei pristatė labdaros projektą „Antimikrobinė aplinka Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos poskyryje“.

Pasak Vaikų ligoninės paramos fondo direktorės Olgos Zimanaitės, labdaros projektui lėšos buvo renkamos nuo praėjusių metų balandį įvykusio koncerto „Vaikai vaikams“, Londone vykusio kalėdinio labdaros pokylio iki šių metų pabaigos. Kalėdiniame labdaros pokylyje Londone, kurį kasmet organizuoja Lietuvos prekybos rūmai Jungtinėje Karalystėje, šiam projektui aukoję pokylio svečiai surinko 42 tūkst. eurų.

16,5 tūkst. eurų į fondą atkeliavo už gyventojų 2016 m. suaukotus 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio. Lėšas aukojo ir Vaikų ligoninės paramos fondo steigėjai, ir ligoninės darbuotojai, ir aktyvių moterų Aistės Stonytės bei Indrės Morkūnienės per socialines paskyras suburti žmonės, atsiliepė garsūs meno žmonės - į paramos prašymą nuoširdžiai reagavo dainininkė Asmik Grigorian.

Keturiose palatose sukurti antimikrobinę aplinką iš viso kainavo 94 tūkst. eurų. Projektą ligoninėje įgyvendino didžiausias Suomijos baldų gamintojas - ISKU koncernas.

Geradarių dėka Santaros vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos poskyris šiandien yra pirmoji ir vienintelė Baltijos šalyse medicinos intervencijoms skirta vieta, kur visi baldų ir įrangos paviršiai padengti specialia antimikrobine danga, neleidžiančia pavojingiems mikroorganizmams daugintis ligonį supančioje aplinkoje. Taikant naujausias technologijas pagaminti antimikrobiniai paviršiai padeda išvengti hospitalinių infekcijų, visame pasaulyje laikomų didele medicinos problema, su kuria nėra paprasta kovoti.

Vaikų kaulų čiulpų transplantacijos poskyryje gydomi vaikai, sergantys sunkiomis onkologinėmis, kraujo, medžiagų apykaitos ligomis ir imunodeficitais. Kaulų čiulpų persodinimas jiems yra vienintelė galimybė išgyventi ir pasveikti.

Pasak Vaikų onkohematologijos centro vadovės Jelenos Rascon, šiandien čia jau atliktos 225 transplantacijos 208 vaikams iš Lietuvos ir Latvijos. Pasveiksta 74 proc. vaikų, kuriems persodinti kaulų čiulpai.

Transplantuojant kaulų čiulpus kiekvienam ligoniui vystosi sunkios infekcijos, kurias dažniausiai sukelia daugeliui antibiotikų atsparios bakterijos. Pagydyti tokią infekciją medikams yra didelis iššūkis, kadangi veiksmingų antibiotikų nėra daug.

Pasak VUL Santaros klinikų Infekcijų kontrolės skyriaus vedėjos Vilijos Gurkšnienės, hospitalinių infekcijų arba su sveikatos priežiūra susijusių infekcijų valdymas asmens sveikatos priežiūros įstaigose yra viena pagrindinių veiklų, siekiant užtikrinti pacientų saugą ir gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę.

ELTA primena, kad hospitalinės infekcijos buvo ir yra viena iš ligoninių problemų visame pasaulyje. Europos Sąjungos šalyse hospitalinės infekcijos vidutiniškai paveikia vieną iš dvidešimties hospitalizuotų pacientų, t. y. 4,5 mln. visų ES pacientų kasmet, ir lemia papildomus 37 000 mirčių. Pacientų gydymosi trukmė pailgėja apie 16 mln. dienų, o ligoninėms tai kainuoja papildomai apie 7 milijardus eurų kasmet.

Hospitalinė infekcija yra viena iš gydymo komplikacijų, kurios atsiradimą lemia daugelis veiksnių: paties ligonio būklė - amžius, imuninės sistemos nusilpimas, ant paties žmogaus esantys mikroorganizmai, išoriniai veiksniai, pavyzdžiui, invaziniai diagnostikos ir gydymo metodai, naudoti instrumentai (jų dezinfekcijos, sterilizacijos kokybė), pati ligoninės aplinka (paviršių, oro užteršimas ir pan.).

Kadangi dalis mikroorganizmų ne tik puikiai išgyvena aplinkoje, bet ir sugeba ten daugintis, kartais ir ligoninės aplinka tampa hospitalinės infekcijos šaltiniu. Todėl labai svarbu sukurti tinkamą paciento aplinką, siekiant sumažinti mikroorganizmų paplitimą joje.

Santaros vaikų ligoninės gydytojai vaikų hematologai, įgyvendinę ketvirtadienį pristatytą projektą, tikisi, kad naujos technologijos padės kovoti su antibiotikams atsparia infekcija ir palengvins vaikų sveikimą po transplantacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių