V. Benkunskas: savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba

Politinė krizė Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Iš valdančiosios daugumos išmesti konservatoriai nebežino kaip elgtis. Jei būti opozicijoje, tai kol kas net neaišku prieš ką oponuoti.

 Ar Vilniuje dar yra valdančioji dauguma? Jei ne, tai kokios alternatyvos?  Apie chaosą Vilniaus valdžioje, laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, vicemerais Gintautu Palucku ir Valdu Benkunsku, bei dar dviem miesto tarybos nariais – Vidmantu Martikoniu ir Artūru Zuoku.

– Pone Šimašiau, tai kaip yra šiandien, antradienį, yra dauguma ar ne?

R. Šimašius: Išbridimas iš krizės vyks rytoj. Mes jau nuo gegužės esame tokioje situacijoje, kai sprendimai priimami sunkiai, reikia ieškoti opozicijos paramos. Valdančioji koalicija de facto buvo sugriuvusi per visą vasarą. Prieš savaitę paskelbiau, kad ieškau naujos koalicijos, kuri būtų veiksminga, tai rytoj iš esmės tai ir įvyks.

– 15 liberalų yra Vilniaus miesto taryboje, tačiau suprantu, kad bent 4 iš jų apie politinę situaciją Vilniaus mieste galvoja kitaip nei meras. Pone Martikoni, jūs nesate R. Šimašiaus sąjungininkas šioje koalicijos dėlionėje?

V. Martinkonis: Jūs suprantate klaidingai. Mes taryboje kuriame grupę, norime, kad ir dešinioji pusė, liberalai išgristų tai, ką mes kalbame. Mes taip pat, dabar tik įforminome tai, ko senai siekėme ir kas jau buvo de facto. Reikia dirbti miestiečių naudai ir nesvarbu kokia politinė jėga tą siūlo. Šiandien siūlo konservatoriai, bet blokuoja kita mūsų dešinioji pusė. Siūlom mes, tada konservatoriai daro viską, kad tik sulūžtų mūsų kažkoks sprendimas. Tai mūsų tikslas palaikyti miestiečiams naudingus sprendimus, nesvarbu kas besiūlytų. Kviečiame daryti plačią koaliciją.

– Pone Šimašiau, tai vis dėl to yra tam tikras skilimas tarp pačių liberalų?

R. Šimašius: Patikslinsiu, nors trys žmonės įkūrė grupę, bet jie yra frakcijos nariai ir lieka frakcijos nariais. Tai yra tik tam tikrų vienijančių darinių išryškinimas. Lygiai kaip ir kitos grupės įkurtos savivaldybėje, tik tiek, kad jos paprastai vienija politikus iš skirtingų frakcijų. Nematau tame nieko ypatingo. Kalbant apie darbus ir veiksmingą koaliciją, tai turime bendrą, vieningą mintį ir tai trečiadienį tarybos posėdyje paaiškės.

Šiandien praėjus dešimčiai dienų po šio pareiškimo turime visišką chaosą. Savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba tam, kad suformuoti tą 26 narių daugumą.

– Pone Benkunskai, jūsų frakcija Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) yra kaip ir pašalinta, eliminuota iš valdančiosios koalicijos. Suprantu, kad trečiadienį TS-LKD palaikys nepasitikėjimą vicemerais, tokia jūsų pozicija?

V. Benkunskas: Ne visai taip. Mero pareiškimai, kad konservatoriai yra inkarais trukdo dirbti ir t.t. nelabai atitinka tas faktines aplinkybes. Dar keisčiau atrodo tai, kad po to kai Liberalų sąjūdis gavo įtarimus baudžiamojoje byloje bandė sakyti, kad tai niekaip nesusiję su Vilniaus atveju ir mes bandėme girdėti, tiesti tą pagalbos ranką. Tačiau mainais į tą pagalbą gavome nemalonų smūgį, pasakymą, kad mes nieko dvejus metus neveikėme ir su mumis toliau dirbti neįmanoma. Mes nesilaikome įsikibę į koaliciją, jei merui patogiau dirbti su Lenkų rinkimų akcija. Gerai, toks mero pasirinkimas. Mes trečiadienį pasakysime savo žodį miesto taryboje. Mums svarbiausia, kad suplanuoti ir vykdomi darbai toliau tęstųsi ir neįsiveltume į tą politinį chaosą, kuris akivaizdu, kad yra labai didelis.

– Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pozicija yra tokia, kad jie į valdančiąją koaliciją neina. Jie savo vicemerą deleguoja kaip opozicijos atstovą. Pone Zuokai, trečiadienį taryboje bus bandoma atleisti iš pareigų vicemerus iš pareigų. Tai bus tarsi bandymas patikrinti yra valdančioji koalicija ar ne?

A. Zuokas: Tarybos darbotvarkėje yra du su vicemerais susiję klausimai – tai V. Benkunsko atleidimas ir lenkų vicemerės paskyrimas. Nesuprantu, valdančiąją daugumą sudarė 34 Tarybos nariai, meras rinktas tiesiogiai. Tai labai svarbu, nes pirmą kartą meras nepriklausomas nuo politinių vėjų taryboje. Kaip neįmanoma sutarti iš išlaikyti valdančiosios daugumos? Man tai keista. Aš esu nustebęs, kad pagrindinė konservatorių kaltė  tai, kad jie neleido įvykdyti viešojo transporto autobusų pirkimo. Tačiau jei kalbėtume apie tą projektą, kai buvo planuojama pirkti 150 autobusų ir kuriuos buvo norima atiduoti privačiam galimam partneriui pagal veiklos nuomos principą, tai patys direktoriai buvo atleisti iš darbo, stebėtojų tarybos pirmininko buvo paprašyta pasitraukti. Ir tik dėl to, kad tas konkursas buvo neskaidrus.

Tai čia konservatoriai nukenčia tikrai už teisingą poziciją miesto taryboje. Todėl man šitas chaosas nėra labai suprantamas. Tikiuosi kolegos paaiškins kada bus ta valdančioji dauguma ir kaip miestas likusius metus iki rinkimų bus tvarkomas. Kol kas turime faktą, kad dauguma, kuri buvo sudaryta yra išardyta, nebėra konservatorių, socialdemokratai dar dvi savaites svarstys ar bus naujojoje valdančiojoje daugumoje. Taigi natūralu, kad visi vicemerai pasitikrintų ar jie turi tarybos narių pasitikėjimą. Pasitikėjimą galima pasitikrinti tik pagal interpeliacijos procedūrą ir jei bus surinkta 17 parašų kitoje taryboje, neabejoju, kad ir G. Paluckas bei L. Kvedaravičius pasitikrins pasitikėjimą, nes tai garbingas ir sąžiningas politikos veikimas.

– Pone Paluckai, ar nauja valdančioji koalicija Vilniuje gali būti formuojama be Liberalų sąjūdžio?

G. Paluckas: Teorinė galimybė yra. Tačiau turint omenyje, kad meras renkamas tiesiogiai ir jis yra iš Liberalų sąjūdžio frakcijos. Paprastai merui priklauso iniciatyva formuoti ar inicijuoti koalicijas. Toks darinys nežinau ar būtų labai gyvybingas ir produktyvus. Galiausiai meras turi tam tikrus administracinius įgaliojimus. Tarybos dauguma turi daug įgaliojimų pagal savivaldos įstatymą, bet toks darbas būtų mažiau sklandus, nei vadovaujantis mero iniciatyva formuojant koaliciją.


Šiame straipsnyje: Vilniaus tarybakoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Delta

Delta portretas
Šitas Šimašiaus "fintelis" su konservatorių išstūmimu iš koalicijos ir Benkunsko atleidimu iš vicemero pareigų, kaip man atrodo, yra tik viso labo desperatiškas bandymas slopinti skandalą dėl pareikšto įtarimo visai LS partijai. Girdi, mes susitepę, o va konservatoriai, nors ir nesusitepę, bet kaip koalicijos partneriai netinkami, stabdo gerus darbus. Žinoma, tai apgailėtinas veiksmas, gilinantis ir taip koalicijoje vykstantį chaosą. Liberalai, dar kai dirbo Kubiliaus vyriausybė ir jie buvo partneriai, nevengė konservatoriams "sysioti į arbatą". Kaip dabar prisimenu vaizdus, kai Kubilius TV laidose, taip pat žiūrovų keiksmais būdavo talžomas už "naktines reformas" ir pensijų "atėmimą", E.Masiulis beveik niekada neprisiimdavo dalies savo, kaip LS frakcijos vado, "nuopelnų". O juk pensijų mažinimo idėją tada pasiūlė būtent liberalai. Tad tokie jie partneriai buvo tada, tokie jie "vairininkai" ir dabar Vilniuje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių