Už vilniečių pinigus surengtas politinis cirkas virto farsu

Vilniaus miesto savivaldybės valdininkai kuo toliau, tuo giliau klimpsta į savo pačių sugalvotą, tačiau gyventojų ignoruojamą daugiabučių namų administratorių rinkimų liūną. Procesas, kuris turėjo būti užbaigtas dar šių metų pradžioje, vyksta vangiai ir be pabaigos, jį galimai lydi net korupcinės veiklos apraiškos.

Mero Remigijaus Šimašiaus valdoma Vilniaus miesto savivaldybė, pamačiusi, kad per metus daugiabučių namų administratorių rinkimai nesulaukė gyventojų aktyvumo, šių metų liepą nutarė paspartinti procesą ir visiems daugiabučių gyventojams į pašto dėžutes išmėtė balsavimo biuletenius. Žinoma, už miestiečių pinigus, nes vien vokai ir paštininkų paslaugos kainuos apie 50 tūkstančių eurų.

Gyventojai mato aferą

Netrukus po to, kai buvo paskelbta masinė atranka, į Būsto rūmus ėmė plūsti gyventojų skundai. Žmonės piktinosi, kad net norėdami negali sudalyvauti balsavime. Vieni negavo balsavimo biuletenių, kiti gavo du, dar viena gyventoja – net keturis biuletenius. Gyventojai klausia, kas čia vyksta, nejaugi savivaldybė tyčiojasi iš žmonių.

Justiniškių mikrorajone gyvenanti Marija Gergelienė sakė susidūrusi su labai įdomiu atveju. Kaip pasakojo moteris, ji gavo net keturis balsavimui skirtus biuletenius.

"Kiek žinau, yra balsuojama nuo buto, bet mes kažkodėl gavome keturis skirtingus balsavimo lapelius. Jei visus užpildyčiau pasirinkdama skirtingus administratorius, įdomu, kaip jie išrinktų, kurį galiausiai pasirinko mano butas?" – juokėsi ir klausė moteris.

Jos įsitikinimu, administratoriaus rinkimai nėra skaidrūs. "Čia žaidžiami kažkokie žaidimai ir daromos aferos", – sakė Marija.

Sunerimę gyventojai kalba, kad Vilniaus miesto savivaldybė, paskelbusi visuotinę daugiabučių namų administratorių atranką, iš tiesų daro viską, kad ji neįvyktų ir kad žmonės nebalsuotų. Galimai todėl, kad vėliau, prisidengdama piliečių neaktyvumu, galėtų paskirti savo proteguojamas įmones. Ar protinga tokius rinkimus daryti vidury vasaros, kai dauguma gyventojų atostogauja? Matyt, taip elgiamasi specialiai, kad rinkimuose būtų kuo mažiau aktyvių gyventojų ir kad procesas neįvyktų.

Fabijoniškių mikrorajone gyvenantis Aleksandras Levickis pasakojo, kad išvis liko be balsavimo lapelio. Vyras įsitikinęs, kad vykdydama atranką savivaldybė tiesiog tyčiojasi iš gyventojų.

"Kitiems pristatė laiškus su biuleteniais, o mums – ne. Maždaug, lįskite į internetą ir balsuokite. Bet juk ne pas kiekvieną yra internetas, ne kiekvienas gali ir moka pasinaudoti kopijavimo paslaugomis, ne kiekvienas kopijavimo aparatą turi. Be to, šis balsavimas vyksta vasarą, kai visi atostogauja. Irgi nesuvokiama", – piktinosi vyras.

Gyventojai, kurie nori pasikeisti namo administratorių, tai gali padaryti kada panorėję ir be savivaldybės įsikišimo. Kam reikėjo taškyti vilniečių pinigus ir daryti politinį cirką?

Cirkas už pinigus

Savivaldybės atstovai tikina, kad iš 80 tūkst. išsiųstų balsavimo biuletenių po pirmojo turo sugrįžo 30 tūkst. balsų. Tačiau ar tai yra tiesa, patikrinti sudėtinga, nes miesto valdininkai į balsų skaičiavimo komisiją nekviečia nei būsto administratorių, nei daugiabučių namų gyventojų.

Būsto rūmų teisininkas Andrius Iškauskas sako, kad Vilniaus miesto savivaldybės vykdoma atranka patyrė visišką fiasko. Jo teigimu, vilniečių pasyvumas tik patvirtino anksčiau išsakytą nuomonę, jog tokie rinkimai niekam nereikalingi.

"Mes dar pernai sakėme, kad ši atranka pasmerkta žlugti. Gyventojai, kurie nori pasikeisti namo administratorių, tai gali padaryti kada panorėję ir be savivaldybės pagalbos. Kam reikėjo taškyti vilniečių pinigus ir daryti politinį cirką? Akivaizdu, kad be reikalo. O gaila, nes tuos pinigus ir žmogiškuosius resursus buvo galima nukreipti kur kas naudingesniems reikalams spręsti: duobėms lopyti, darželių ir mokyklų remontui. Įdomiausia, kad savivaldybės vadovai patys neoficialiai pripažįsta, kad atranka nepavyko, bet jiems kažkodėl trūksta politinės drąsos užbaigti šį cirką", – kalbėjo A.Iškauskas.

Sprendimas – po 9 užraktais

Visuotinė daugiabučių namų administratorių atranka Vilniuje paskelbta liepos 11 dieną ir turėjo pasibaigti iki mėnesio pabaigos. Jei gyventojai iš pirmo karto neišsirinks namo prižiūrėtojo, bus skelbiamas antras turas. Jei ir tada gyventojai nebalsuos, savivaldybė skirs administratorių savo nuožiūra. Pagal kokius kriterijus, taip pat nėra aišku.

Tiesa, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis viešai yra pareiškęs, kad jei gyventojai nei pirmame, nei antrame ture neišreikš savo valios, jų namą liks administruoti iki tol šią paslaugą teikęs administratorius.

Tačiau A.Iškauskas teigia, kad tokie savivaldybės administracijos direktoriaus pažadai niekuo neparemti, nes nėra jokio tai patvirtinančio oficialaus dokumento. Dar daugiau – nėra jokio oficialaus įsakymo vykdyti Vilniuje daugiabučių namų administratorių atranką.

Andrius Iškauskas

"Gavę vartotojų skundus dėl Vilniaus mieste vykstančios atrankos, bandėme Vilniaus miesto savivaldybės internetinėje svetainėje surasti teisės aktą, kurio pagrindu buvo priimtas sprendimas organizuoti atranką. Deja, bet neradome jokio įsakymo, sprendimo ar kito savivaldybės dokumento dėl atrankos pradėjimo. Taigi dabartiniai Vilniaus savivaldybės veiksmai liudija, jog ji veikia išimtinai savo nuožiūra ir net nesuteikdama teisės vartotojams skųsti tam tikrus jos sprendimus, nes nepriima arba slepia įsakymus dėl tam tikrų veiksmų atlikimo, šiuo atveju, sprendimo organizuoti atranką Vilniaus mieste", – pabrėžė Būsto rūmų teisininkas.

Dar vienas dalykas, kuris nėra išspręstas, – kas užtikrins, kad savivaldybės darbuotojai sąžiningai skaičiuos balsus? Juk komisijoje nedalyvauja nei gyventojų, nei administruojančių įmonių atstovai. Balsus skaičiuoja tik savivaldybės tarnautojai. Jei net per Seimo ar Savivaldybių tarybų rinkimus, kuriuos akylai stebi VRK, įvyksta balsų papirkimo ir kitokių incidentų, kas gali garantuoti, kad savivaldybės tarnautojai "netyčia" nepamatys vieno ar kito biuletenio?

Kreipėsi į prokuratūrą

Matydami daug vartotojų teisių pažeidimų, Būsto rūmai dėl Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamos daugiabučių namų administratorių atrankos jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Generalinės prokuratūros prašoma įvertinti Vilniaus miesto savivaldybės veiksmus organizuojant administratorių atranką. Mat neviešinant dokumento, kuriuo remiantis pradėta atranka, nesuvaldant organizuojamo balsavimo, vis dar nepaskelbiant viešai aiškių vertinimo kriterijų, kaip bus sprendžiamas administratoriaus paskyrimo klausimas, bendraturčiams patiems nepasirinkus administratoriaus, susidaro įspūdis, kad atranka organizuojama neskaidriai, turint korupcinio pobūdžio nusikalstamos veiklos požymių.

Tuo metu Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos prašoma įvertinti, ar Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamas balsavimas yra skaidrus, aiškus, pakankamai užtikrinantis Vilniaus miesto daugiabučių namų bendraturčių teisės aktais garantuojamas teises ir teisėtus interesus.

"Gaila, kad Vilniaus miesto savivaldybė, turėdama pakankamai laiko, taip ir nesugebėjo suorganizuoti sklandaus atrankos proceso. Darydama viską paskubomis, ji tik kiršina gyventojus, eikvojo ir tebeeikvoja biudžeto lėšas, kelia sumaištį, diskredituoja save, tačiau jokio apčiuopiamo rezultato taip ir nepasiekė", – dėstė A.Iškauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
nereik mums to vargo bendrijos,sale keli namai turi bendrijas...tai sildymo sezonu moka 50 eur brangiau negu musiskiai be bendrijos...dar aferistus pirmininkus su bugalterem islaikyk...

Na...

Na... portretas
Kad b..... ir abejingų zmoniu vln. daugybe cia Simasius kaltas? Cia kalta sovietine praeitis... ir zurnalistai lietuvoje dar sovietiniai, zmogus nori geriau visiems...

Onute

Onute portretas
Patys kurkit bendrijas,ne vaiku darzelis esat,nenorit ,tingit ir dar pavydas,tai nereikes jokiu cha ..cha.dirbkit.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių