Transporto lengvatos tuština ir taip kiaurą Vilniaus kišenę

  • Teksto dydis:

Vilniaus taryba pasirašė Lietuvos Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuotą rezoliuciją, kuria įpareigos savivaldybę kreiptis į Seimą dėl netikslingo ir nesąžiningo lėšų paskirstymo Vilniaus viešojo transporto keleivių lengvatų kompensavimui.

2016 metais savivaldybė viešojo transporto keleivių kompensacijoms turėjo skirti 21 mln. eurų, tačiau papildomų lėšų joms apmokėti valstybė skyrė tik 7,9 mln. eurų, o likusią sumą savivaldybe turėjo padengti pati.

„Dėl netikslingo vyriausybės viešojo transporto lengvatų kompensavimo paskirstymo Vilniaus savivaldybė per metus netenka bent septynių milijonų eurų, kuriuos galėjome panaudoti svarbiausioms vilniečių reikmėms. Todėl kreipsimės į Seimą, prašydami biudžete numatyti realias, o ne popierines lėšas lengvatoms viešojo transporto keleiviams, bei padidinti miestui skiriamą Gyventojų pajamų mokesčio dalį“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Dėl netikslingo vyriausybės viešojo transporto lengvatų kompensavimo paskirstymo Vilniaus savivaldybė per metus netenka bent septynių milijonų eurų, kuriuos galėjome panaudoti svarbiausioms vilniečių reikmėms.

Vilniui tenka neproporcingai didelė transporto lengvatų našta. Sostinėje gyvena apie 18 proc. visos Lietuvos gyventojų, tačiau miestui tenka 50 proc. visų Lietuvos kelionių viešuoju transportu vietinio susisiekimo maršrutais. Sostinės savivaldybė kreipsis į Lietuvos Respublikos Seimą bei Vyriausybę, kad nuo 2016 m. Lietuvos Respublikos transporto lengvatų įstatyme numatytos lengvatos būtų kompensuojamos specialiąja tiksline dotacija, arba atitinkamai didinant gyventojų pajamų mokesčio dalį, tenkančią Vilniaus miesto savivaldybei.

„Augančiam Vilniui būtinai reikia investicijų sprendžiant eismo kamščių problemas ir gerinant viešojo transporto infrastruktūrą, tuo tarpu dabar didelė dalis biudžeto skiriama lengvatoms padengti. Dauguma lengvatų yra įtvirtintos įstatymais ir savivaldybė niekaip negali koreguoti jų dydžio, tad dėl Vyriausybės ir Seimo sprendimų savivaldybė priversta jas finansuoti iš savo biudžeto“, – sako Lietuvos Liberalų sąjūdžio frakcijos, Vilniaus savivaldybės Miesto planavimo ir plėtros komiteto narys Kasparas Adomaitis.

Konstitucinio teismo sprendimu ir sudaryta Taikos sutartimi Vyriausybė jau įsipareigojo Vilniui kompensuoti 56 mln. eurų dėl miestui nesumokėtos GPM dalies, tačiau transporto lengvatų kompensavimo tvarka liko nepakeista. Vilniaus savivaldybė imsis visų įmanomų priemonių, įskaitant ir teisinių, kad ši Vilniaus miesto savivaldybės tarybos pozicija būtų įgyvendinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasiulymas

pasiulymas portretas
galetu buti nemokamas viesas transportas, arba kainuoti pigiau, tada zmones nevazinetu su nuosavu transportu. ir oras butu grynesnis, ir kamsciu neliktu

Algis

Algis portretas
ne lengvatos tustina, o vazinejantys zuikiai, kuriu apstu tarp ivairaus amziaus ir soc lygio.. tai jau darosi norma- ziuret priekyje ar stovi kontrole su migalkem.. Arba tas puslapis- pranesk kur kontrole.. Jaunimas tik ilipa ir jau sneka- kitoj islipam, nes dar kitoj kontrole..

joskia

joskia portretas
Vilnius degraduoja -nepagarba pensininkam ir kitiem parodys rinkimai-jau simasius iki to priejo dagradavimas ir tiek
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių