Trakuose sužibs eglė ir prasidės ilgiausios pasaulio Kalėdos

  • Teksto dydis:

Nekantriai skaičiuojame dienas iki gražiausios metų šventės Kalėdų, nors ji – ties slenksčiu.  Ankstyvoms sutemoms sukrentant ant miesto, Trakų gatvės jau spindi senovinių žibintų šviesomis, viliojančiomis paslaptinga kalėdine dvasia.

Vis daugiau žibintų nušvinta namų languose, prie pastatų, nes Trakai vėl virsta senovinių žibintų miestu. Ši idėja taip patiko trakiečiams, kad sulaukia vis didesnio  palaikymo ir puoselėjimo.

Tačiau atskubančių švenčių kulminacija bus Trakų eglės įžiebimas jau gruodžio 4 dieną, šį penktadienį, 17 val. prie kultūros rūmų. Ir nors dar neapšerkšniję mūsų žiemos, bet pasakas mažiemus tąvakar  išgirsime. Jų aidą atneš iš aukštai plazdenantys angelų sparnai, o prie plačiaskarės eglės gėrėsimės fantastiniais trijų paršiukų kalėdiniais nuotykiais. Kalėdų pradžią griausmingai skelbs svarbiausias Lietuvos Kalėdų Senelis Kalėda, atbildėjęs iš Čepkelių raisto glūdumos.

„Bus staigmenų, kurios džiugins trakiečius ir miesto svečius. Neįprastu, išskirtiniu rūbu pasipuoš ir miesto eglė, bet visų paslapčių neišduosiu – kviečiu ateiti ir pamatyti.  Įžiebę eglę pradedame kalėdinių renginių maratoną – Kalėdų Senelių sostinės renginius, kuriais pasitinkame Naujuosius metus jau penktąjį kartą. Tai tradicija tapęs renginių ciklas šeimoms, kurį pamėgo miesto svečiai ir iš visos šalies, ir iš užsienio“, – sakė Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė. 

Kalėdų Senelių sostinė svarbi ne tik tuo, kad ji dovanoja ilgiausias pasaulyje – mėnesį truksiančias Kalėdas, bet ir užsienio šalių Kalėdų Senelių viešnagėmis. Jų metų galima susipažinti su šių šalių kalėdinių švenčių tradicijomis, kolektyvų pasirodymais. Šiemet Trakuose viešės keturių šalių – Italijos, Lenkijos, Ukrainos ir Latvijos Kalėdų Seneliai.

Gruodžio 5-ąją, šeštadienį, 13.06 val.  Kalėdų Senelių sostinės šeimininkas – Senelis Kalėda su nykštukais iš Vilniaus specialiu traukinio reisu atbildės į Trakus. Jį sutiks rajono merė, gausybė vaikų  ir visi patrauks į Trakų salos pilį. Čia pasitiks pirmasis Senelio Kalėdos draugas iš Lenkijos – Šv. Mikalojus. Lenkų Kalėdų Senelis bendraus su vaikais ir suaugusiais, sveikins Lenkijos ambasados Lietuvoje atstovai, pilies didžiojoje menėje džiugins nuotaikingas lenkų dainų ir šokių ansamblio „Wilenka“ koncertas. 

„Kalėdų Senelių sostinės renginiai savaitgaliais ir švenčių dienomis pilyje siaus iki kitų metų sausio 3 dienos. Kazematuose savo rezidencijoje lauks Kalėdų Senelis, kieme veiks užeiga, kalėdinė mugė,  pasakas skaitys žinomi šalies žmonės. Gruodžio 19-ąją laukia ypatinga pramoga – iš 5 tūkstančių keksiukų bus statomas senis besmegenis, kurį visi skaniai suvalgys. Gruodžio 26-ąją vyks milžiniškos kalėdinės „skruzdėlyno“ eglės statybos ir jos valgymo puota“,– pasakojo šios šventės organizatorius Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas.

Veiks Kalėdų Senelio paštas su specialiais atvirukais, firminiu spaudu, bus daromos momentinės nuotraukos, siaus žaidimai. Norintys gauti išskirtinį apdovanojimą, galės apsilankyti 7-iose Nykštukų rezidencijose, įsikūrusiose įvairiose miesto lankyinose vietose. Ir pilies kiemo mugėje, ir Tradicinių amatų centre bus galima įsigyti originalių dovanėlių, suvenyrų.

Išsami informacija apie Kalėdų Senelių sostinės renginius: www.kaledostrakuose.lt, www.trakai-visit.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių