Tikrins, ar vilniečiams tiekiamas saugus karštas vanduo

  • Teksto dydis:

Siekiant užkirsti kelią legioneliozės plitimui Vilniuje, nuo pirmadienio bus atliekami karšto vandens temperatūros patikrinimai atsitiktinai parinktuose gyvenamosios ir visuomeninės paskirties pastatuose.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamentas pranešė, jog šių patikrinimų tikslas – įsitikinti, kad karšto vandens sistemų prižiūrėtojai laikosi higienos normos reikalavimų ir nuolat palaiko reikiamą temperatūrą vartotojų čiaupuose, kuri turi būti ne mažesnė kaip 50 laipsnių.

„Siekiant, kad vartotojams būtų tiekiamas saugus karštas vanduo, būtina laikytis visų nustatytų reikalavimų. Termine dezinfekcija, kuri profilaktiškai buvo atlikta Vilniuje Vilniaus savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimu, buvo siekiama sunaikinti bakterijas, kurios galėjo atsirasti dėl nepalaikomos tinkamos temperatūros. Tačiau svarbiausia priemonė, padedanti išvengti Legionella bakterijų dauginimosi, yra nuolatinis tinkamos karšto vandens temperatūros palaikymas, t.y. ne mažesnės kaip 50 laipsnių“, – pabrėžia NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Reguliuoti namo šilumos punkto įrenginių darbą ir palaikyti tinkamą temperatūrą turi pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojai (eksploatuotojai). Jų veikla ir bus vertinama NVSC ir Valstybinė energetikos inspekcijos specialistų.

Svarbiausia priemonė, padedanti išvengti Legionella bakterijų dauginimosi, yra nuolatinis tinkamos karšto vandens temperatūros palaikymas, t.y. ne mažesnės kaip 50 laipsnių.

Vilniuje dėl keliuose namuose nustatytos taršos Legionella bakterijomis kovo 10 dieną paskelbta ekstremali situacija. Pastaruoju metu sostinėje mirė trys šia liga užsikrėtę žmonės.

Paskelbus ekstremalią situaciją, karšto vandens tiekėjai ir daugiabučių šilumos punktų prižiūrėtojai visuose Vilniaus daugiabučiuose buvo įpareigoti laikinai padidinti karšto vandens temperatūrą – atlikti terminį šoką.

Vilniaus savivaldybė BNS pirmadienį informavo, kad iki penktadienio ekstremalių situacijų komisijai turi būti pateikta informacija apie sostinės daugiabučiuose vykdytas termošoko procedūras, ji bus vertinama dar dešimt dienų. Tuomet komisija spręs, ar atšaukti ekstremalią situaciją.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.


Šiame straipsnyje: legioneliozėkarštas vanduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių