Teismo verdiktas: Nacionalinio stadiono statybos konkursas stabdomas

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį sustabdė 80 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybos koncesininko konkursą.

Teismas neskundžiama nutartimi įpareigojo Vilniaus savivaldybę nesudaryti sutarties su koncerno „Icor“ valdomos bendrovės „Axis Industries“ vadovaujamu konsorciumu. Maždaug pusmetį trukusios derybos su juo baigtos spalio 11 dieną, o sutartį planuota pasirašyti jau gruodį.

Vilniaus valdžia turės priimti iš konkurso pašalintos bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti, nutarė LAT.

Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas BNS sakė, kad teismo sprendimas nebūtinai užkerta kelią pasirašyti sutartį su „Axis industries“ vadovaujamu konsorciumu. Anot jo, teismo sprendimą dar vertins teisininkai.

„Savivaldybė įvertins teismo nutartį ir priims sprendimą, kaip jį įgyvendinti, tikėtina, pirmadienį“, – sakė A. Zubriakovas.

„Axis Industries“ atstovai teismo sprendimo BNS nekomentavo.

„Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas Renatas Načajus teigia, kad LAT sprendimas grąžina bendrovę į konkursą.

„Aukščiausiojo Teismo sprendimu dar 2017-ųjų gruodį į viešųjų pirkimų sistemą įkeltas preliminarus mūsų pasiūlymas privalo būti įvertintas. Tai reiškia, kad esame grąžinti į konkursą. Tai svarbus sprendimas visiems Vilniaus bei Lietuvos gyventojams, kadangi konkurse pagaliau atsiras konkurencija ir nebereikės rinktis iš vieno tiekėjo“, – pranešime spaudai teigė R. Načajus.

Pasak LAT teisėjų, teismų išvada, jog „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymas negali būti taisomas yra nemotyvuota ir prieštarauja teismų praktikai.

„Teisiniame reguliavime nebuvo įtvirtintos aiškios normos, kuriose būtų nustatytas draudimas konkurso dalyviui pataisyti formalų elektroninio pasiūlymo pateikimo trūkumą, antra, tokio pobūdžio trūkumų taisymo situacijos apskritai nereglamentuotos“, - rašoma teismo nutartyje.

Dėl neteisėtų veiksmų pažeisti ne tik dalyvės teisėti interesai, bet ir apskritai suvaržyta tiekėjų konkurencija, pakenkta laisvam ir rinkos ekonomikos principus atitinkančiam šalių varžymuisi.

Anot LAT, savivaldybės sprendimas eliminuoti bendrovę iš konkurso buvo formalus, neatitinkantis tikslų ir neproporcingas.

„Dėl neteisėtų veiksmų pažeisti ne tik dalyvės teisėti interesai, bet ir apskritai suvaržyta tiekėjų konkurencija, pakenkta laisvam ir rinkos ekonomikos principus atitinkančiam šalių varžymuisi. Kyla pagrįstų abejonių dėl perkančiosios organizacijos galimybių pasiekti geriausią rezultatą ir dėl to racionaliai panaudoti lėšas, kai į derybas pakviestas ūkio subjektas nejaučia konkurencinio spaudimo iš kito dalyvio ir dėl to neišvengiamai sumenksta pačių institucijų derybinė galia ir pasirinkimo laisvė“, - rašoma LAT  nutartyje.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ siekė, kad būtų panaikinti savivaldybės sprendimai, kuriais įmonės pasiūlymas buvo nepriimtas ir grąžintas, taip pat nepratęstas terminas preliminariam pasiūlymui pateikti.

Bendrovė konkurso komisijos sprendimą nevertinti jos pasiūlymo teismui apskundė vasario pabaigoje. Vilniaus apygardos teismas balandį atmetė įmonės ieškinį ir nusprendė, kad konkurso sąlygose nustatytas reikalavimas preliminarius pasiūlymus pateikti elektronine forma per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą atitinka Koncesijų įstatymą.

Įmonės pasiūlymas buvo atmestas, nes buvo pateiktas užklijuotame voke.

Po 50 proc. bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ valdo Renato Načajaus kontroliuojama įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

Vilniaus savivaldybė kartu su Vyriausybei atstovaujančiu Kūno kultūros ir sporto departamentu (KKSD) vėliau tęsė derybas su vienintele likusia konkurso dalyve – „Axis Industries“ bei jos partneriais.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis praėjusią savaitę vylėsi, kad projektui pritars Finansų ministerija, miesto taryba, o buvusių statybų liekanos sklype greta Ozo gatvės bus pradėtos griauti jau kitąmet.

Nacionalinio stadiono Vilniuje statybų ir koncesijos konkurso laimėtoja „Axis Industries“ kartu su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“ žada jį pastatyti už 79,9 mln. eurų, o vien futbolo stadiono kaina siekia 33,8 mln. eurų.

22 ha komplekse, be mažiausiai 15 tūkst. žiūrovų talpinančio futbolo stadiono, turėtų atsirasti trys lauko futbolo aikštės, šešios dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir nacionalinis sporto muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Stadionai puikūs statiniai sukilusiai Tautai įkalinti.

Virginijus

Virginijus portretas
Mūsų futbolas vis labiau degraduoja. Manau, tam yra objektyvių priežąsčių. Tačiau tai tikrai ne nacionalinio stadiono nebuvimas. Greičiau priešingai - jo nėra todėl, kad mūsų futbolas yra mažai kam įdomus, nes, deja, nieko vertas. Tačiau paradoksas - rimtai svarstoma apie stadiono poreikį, net nebandant to sieti su šios sporto šakos rezultatais. Neva atsiradus stadionui automatiškai bus ir pasiekimų, ir žiūrovų. Kas duoda pagrindo tokiems svaičiojimams? Nesigirdi nei vieno rimto argumento. O kai kurių valdininkų ir futbolo funkcionierių verkšlenimas dėl to, kad jiems atseit gėda, jog atvažiuojantys užsienio klubai ir rinktinės žaisdami prastose aikštėse blogai pagalvos apie mūsų kraštą yra, švelniai tariant, juokingi. Kas gali garantuoti, kad tas dešimtis milijonų sukišus į infrastruktūrą, žaidimo lygis pakils iki tokio, nuo kurio jau mums patiems nebebus gėda? Kur taip pasaulyje atsitiko? Labiau tikėtina, kad kaip gaunam į kaulus nuos visų dabar, taip ir gausim toliau.

opa

opa portretas
Ir kam tas stadionas?Pensininkams?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių