Teismas: Vilniaus tvarkymo sutartis su „VSA Vilnius“ – teisėta

Viešąsias erdves Vilniaus Lazdynų, Karoliniškių ir Pilaitės rajonuose tvarkančių bendrovių „VSA Vilnius“ ir Nyderlandų „Dolmans Landscaping Group“ konsorciumo sutartis su Vilniaus savivaldybe yra teisėta, nutarė teismas.

Lietuvos apeliacinis teismas balandžio 9 dieną panaikino sausio 17 dienos Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria konkurso nelaimėjusių įmonių „Stebulė“ ir „Mano aplinka“ prašymu sutartys su „VSA Vilnius“ ir „Dolmans“ pripažintos neteisėtomis.

Teismas vertino, kad konkurso laimėtojas parinktas teisėtai, BNS informavo Vilniaus savivaldybė.

Anot teismo, bendrovės resursais gali būti laikomi ne tik įranga ar darbuotojai, bet ir vadinamasis know-how, konsultacijos, darbo principai ir taip toliau. Teismas taip pat pažymėjo, kad ginčus dėl neįprastai mažos pasiūlymo kainos reikia spręsti remiantis pagrįstais faktiniais duomenimis, o ne spėliojimais ar prielaidomis.

„Teismas padarė išvadą, kad yra pakankamai duomenų, kurie perkančiajai organizacijai (savivaldybei) sudarė pagrindą spręsti, jog laimėtojo pasiūlyta neįprastai maža kaina yra reali, ekonomiškai pagrįsta ir siūlomos paslaugos gali būti tinkamai suteiktos už pasiūlytą kainą“, – BNS teigė Vilniaus savivaldybė.

„VSA Vilnius“ ir „Dolmans Landscaping Group“ už paslaugas pasiūlė 5,246 mln. eurų kainą, o antrąja likusi „Mano aplinka“ – 10,28 mln. eurų. Anot pastarosios, neįprastai maža kitos dalyvės kaina negali būti pagrįsta, už ją neįmanoma kokybiškai ir kvalifikuotai suteikti paslaugų.

Apygardos teismas trejų metų sutartį neteisėta pripažino šių metų sausį, tačiau siekiant užtikrinti viešąsias paslaugas, ją nurodė nutraukti ne iš karto, o nuo balandžio pradžios.

Anksčiau visame Vilniuje sanitarinio valymo paslaugas teikė dvi bendrovės – „Mano aplinka“ ir „Stebulė“, tačiau savivaldybė pernai pasirašė naujas 49 mln. eurų vertės trejų metų trukmės sutartis su penkiomis įmonėmis.

Centrinę dalį už 14,5 mln. eurų dabar tvarko bendrovė „Mano aplinka“, šiaurinę – už 17,2 mln. eurų – bendrovės „Stebulė“ ir „Grinda“, pietinę, dalį vakarinės ir rytinę – už 17,5 mln. eurų – „Dolmans“ ir „VSA Vilnius“ konsorciumas.

Tvarkytojo iki šiol neturi tik didžioji dalis vakarinio Vilniaus – teismas vasarį konkursą sustabdė koncerno „Icor“ valdomos nekilnojamojo turto priežiūros įmonės „City Service“ padalinio Latvijoje „Eku parvaldišanas serviss“ prašymu. Konkursas lieka sustabdytas iki šiol.

Miestą tvarkančios įmonės turi teikti bendro naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugas, šaligatvių ir takų, dviračių takų, laiptų valymą vasarą ir žiemą, jų priežiūrą žiemos metu, atlieka žolės šienavimo kiemuose, prie gatvių ir kitose viešose erdvėse, lapų sugrėbimo, šiukšliadėžių valymo ir kitus darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių