Teismas: „Lietuvos energijos“ būsimai jėgainei skirtos žemės nuomos sutartis teisėta

  • Teksto dydis:

Valstybės valdomos energetikos bendrovių grupės "Lietuvos energija" ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) rugsėjį pasirašyta žemės sklypo Vilniuje, kur planuojama statyti beveik 1,2 mlrd. litų vertės naują elektrinę, nuomos sutartis yra teisėta, nutarė teismas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas gruodžio 16 dieną atmetė koncerno "Icor"ir Vilniaus savivaldybės valdomos įmonės "Reenergy" skundą, kuriuo siekta panaikinti tarp "Lietuvos energijos" ir NŽT ne aukciono būdu sudarytą sutartį.

"Reenergy" teigimu, nuomos sutartis turėjo būti pasirašyta su ja, kadangi išnuomotame sklype jai priklauso dalis statinių. Teismo vertinimu, šie "Reenergy" argumentai yra nepagrįsti, nes bendrovės statiniai - tvora, aikštelės su gelžbetonio ir asfalto danga - neturi aiškios funkcijos, todėl bendrovė negali nuomotis valstybinės žemės ne aukciono būdu.

"Teisė ne aukciono būdu nuomotis valstybinę žemę siejama su statinių ar įrenginių, išskyrus laikinuosius statinius, inžinerinius tinklus bei neturinčius aiškios funkcijos (...) statinius, valdymu", - rašoma teismo nutartyje.

"Lietuvos energija" iš valstybės rugsėjį išsinuomojo sklypą beveik 1,2 mlrd. litų vertės naujos biokuru ir atliekomis kūrenamos elektrinės statybai. Jis yra šalia "Vilniaus energijos" trečiosios termofikacijos elektrinės Gariūnuose ir sklypo, kuriame "Reenergy" planavo statyti atliekų deginimo gamyklą.

3,33 hektaro ploto žemės sklypas išsinuomotas 80 metų, o naudojamas jis bus tuo atveju, jei pasirinktas kogeneracinės elektrinės partneris nepasiūlys geresnio sklypo jėgainės statybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių