Santaros klinikoms – įtarimai stambaus masto korupcija, direktorius – laisvėje

Teisėsauga trečiadienį pranešė atliekanti tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Pareigūnai sulaikė ligoninės generalinį direktorių Kęstutį Strupą ir Informatikos ir plėtros centro direktorių Romualdą Kizlaitį.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) trečiadienį sulaikytas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų generalinis direktorius Kęstutis Strupas vakare paleistas į laisvę.

Tai BNS patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė. Ji pridūrė, kad kartu su K. Strupu sulaikytas Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis vis dar nėra paleistas į laisvę.

Trečiadienį teisėsauga pranešė, jog atliekant tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, buvo sulaikyti K. Strupas ir R. Kizlaitis.

R. Kizlaitis yra sulaikytas dėl įtarimų kyšininkavimu, K. Strupas įtariamas dėl piktnaudžiavimo.

Trečiadienį STT pareigūnai atliko kratas Santaros klinikose, privačiose bendrovėse, galbūt nusikaltimus padariusių asmenų namuose.

Teisėsauga įtaria, kad Santaros klinikų atstovai iš juridinių asmenų reikalavo neteisėto finansinio atlygio dėl laimėtų viešųjų pirkimų, jų vertė vien 2017 metais siekia beveik 2 mln. eurų. 

Pareigūnai tiria informaciją, kad įmonėms, pažadėjusioms skirti paramą, būdavo sudaromos sąlygos neteisėtai laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus, o privačios bendrovės, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, užmaskuotus kaip paramą, pervesdavo ligoninei.

Siekia atskleisti kyšininkavimo schemas

„Tai yra stambaus masto tyrimas, nukreiptas ne į pavienius korupcinius elementus, o siekiant atskleisti schemas, kyšininkavimo schemas, kurios pasireiškia Santaros klinikose“, – žurnalistams sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Nėrijaus Puškorio, tyrimas pradėtas pernai rudenį.

„Tiriamas galimas kyšininkavimo mechanizmas, kai už laimėtus viešuosius pirkimus iš juridinių asmenų reikalauta neteisėto finansinio atlygio, kuris užmaskuotas kaip parama“, – žurnalistams teigė pareigūnas.

„Mes turime pagrindo įtarti, kad parama buvo naudojama (...) ir asmeniniais tikslais, ne tik klinikų poreikiams“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį STT pareigūnai atliko kratas Santaros klinikose, privačiose bendrovėse, galbūt nusikaltimus padariusių asmenų namuose.

Teisėsauga įtaria, kad Santaros klinikų atstovai iš juridinių asmenų reikalavo neteisėto finansinio atlygio dėl laimėtų viešųjų pirkimų, jų vertė vien 2017 metais siekia beveik 2 mln. eurų. 

Pareigūnai tiria informaciją, kad įmonėms, pažadėjusioms skirti paramą, būdavo sudaromos sąlygos neteisėtai laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus, o privačios bendrovės, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, užmaskuotus kaip paramą, pervesdavo ligoninei.

STT pareigūnas R. Lukošius tvirtino, jog ligoninės atstovai reikalaudavo kyšių iš tų verslininkų, kurie dalyvaudavo viešuosiuose pirkimuose. Pasak jo, tyrimas be kitų sričių apima viešuosius pirkimus informacinių technologijų srityje.

Tyrėjas nedetalizavo tyrimo metu sulaikytų asmenų skaičiaus, bet nurodė, jog tarp sulaikytųjų yra ir verslininkų.

„Paramos sumos skaičiais mes šiuo metu neįvardinsime, bet kaip ir latentiniam nusikaltime tai derybų reikalas. Tai po keletą procentų nusistato nuo tų sumų, kurios yra laimimos“, – sakė R. Lukošius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė, kad STT jį informavo apie savo veiksmus klinikose.

„Buvo tokia informacija suteikta, kad bus imtasi tam tikrų veiksmų, (...) daugiau detalių tikrai nežinau ir negalėčiau komentuoti“, – sakė ministras.

Jis patikino, kad Sveikatos apsaugos ministerija nusiteikusi bendradarbiauti su teisėsauga atliekant šį tyrimą.

A. Veryga teigė, kad ministerija pati neturėjo jokios informacijos apie galimą korupciją ar kokius nors pažeidimus Santaros klinikose.

Santaros klinikos negali patikėti

Teisėsaugos akiratyje atsidūrusių Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų atstovai trečiadienį pareiškė negalintys patikėti korupcija šioje įstaigoje.

„Mes net negalime įsivaizduoti, kad Santaros klinikose būtų įmanomos korupcinės veiklos schemos. Todėl kviečiame laukti operatyvios ir objektyvios tyrimo pabaigos bei palankių išvadų“, – rašoma ligoninės atstovės spaudai Gitanos Letukienės BNS perduotoje pozicijoje.

Anot jos, Santaros klinikos vadovaujasi labai aiškiomis griežtomis Viešųjų pirkimų taisyklėmis. Be to, 2016 metais sveikatos apsaugos ministro įsakymu ligoninei suteiktas skaidrios sveikatos priežiūros įstaigos vardas.

Ieškoma laikino vadovo

Santaros klinikų dalininkai Vilniaus universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad ieškos naujo ligoninės generalinio direktoriaus vietoj teisėsaugos akiratyje dėl galimo piktnaudžiavimo atsidūrusio Kęstučio Strupo.

„Planuojama, kad bus ieškoma laikino vadovo Santaros klinikoms ne iš sveikatos sistemos, taip siekiant užkirsti kelią galimiems tolesniems veiksmams ir nepakenkti padėtam ikiteisminiam tyrimui. Be to, neabejotinai, vos tik paskyrus laikinąjį vadovą, bus inicijuotas ir atliekamas auditas, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti situaciją ir padėti tarnyboms“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
i cype be kalbu.....

viksta nesamones

viksta nesamones portretas
lauk tokius gudruocius ir dar pasodinti atimti visa turta kad zinotu ir kiti pasimokytu pakol nebus sodinami i kalejimus tai nieko ir nebus visus aferistus tik i kalejima gana sodinti tik uz pavogta vista geda teisesaugai kad negali atsispirti jeigu jiems bando kas nurodineti tada reikia viesinti tuos uztarejus

...

... portretas
Kai TOKIOS sumos, tai ne tik nesės, bet DAR prisiteis iš valstybės (MŪSŲ!) milijonines kompensacijas už ESĄ 'moralinę žalą'.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių