Tarptautinės žavėjimosi augalais dienos proga – kvapniųjų augalų sodelis

  • Teksto dydis:

Gegužės šešioliktoji – Tarptautinė žavėjimosi augalais diena, kurią tradiciškai paminės ir Lietuvos edukologijos universitetas (LEU). Gegužės 15 d. LEU sukvies universiteto ir miesto bendruomenę į kvapniųjų augalų sodelio atidarymą. Tai tradicinė, kasmet GMTF organizuojama „Augalų žavadienio“ šventė.

Jos devizas – „Sveikoje aplinkoje, sveikame kūne – sveika siela“. Viename universiteto kiemelyje (studentų vadinamame fizikų kiemeliu) bus pasodintas kvapniųjų augalų gėlynas. Šalia jo vyks pasagos metimo varžybos, bėgimas maišuose ir studentų meninė programa. Kvapniuosius augalus sodins studentai kartu su universiteto darbuotojais.

Nuo 2012-ųjų gegužės 16 dieną minima Tarptautinė žavėjimosi augalais diena. Ji skirta pagerbti Žemėje augančias augalų rūšis.
„Ši diena yra skirta atkreipti žmonių (ypač valstybių, įvairių organizacijų vadovų) dėmesį į augalų svarbą žmonių gyvenime. Dažnai nuo jų sprendimo priklauso pastarųjų likimas. Augalai Žemėje pradėjo augti labai seniai. Besivystydami jie išvalė orą nuo kenksmingų teršalų, sukūrė sąlygas kitiems organizmams atsirasti. Tarp jų ir mums, žmonėms“, – sakė LEU vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė.

Ji sako, kad kartais mums augalai ima trukdyti, todėl juos kertame, atlaisvindami plotus namų statybai, arba įvairiomis atliekomis juos nuodijame. „Jeigu sumažės augalų, tai labai pasikeis planetos klimatas, mums pritrūks maisto, vaistų, drabužių, bus sunku kvėpuoti. Todėl su augalais turime gyventi draugiškai. Juk sakoma, kad kiekvienas žmogus turi ne tik pastatyti namą, užauginti vaiką, bet ir pasodinti medį“, – tvirtina T. Jokšienė.

LEU, kaip žaliasis universitetas, vykdo daug veiklų, susijusių su aplinkos išsaugojimu, tausojančio vartojimo skatinimu. Universitete rūšiuojamos šiukšlės, ugdoma studentų vartojimo kultūra: skatinama solidariai taupyti vandenį, elektrą, dujas. Antrus metus studentai mokosi žaliosiose auditorijose, o kasmet rengiamos žavėjimosi augalais dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių