Tarptautinę insulto dieną Vilnelė pasruvo krauju

  • Teksto dydis:

Sekmadienį, minint tarptautinę insulto dieną, Vilnelės upe nuslinko krešulį simbolizuojantis raudono vandens pliūpsnis.

Šia akcija visuomeninė organizacija „Saugok save“ atkreipė vilniečių dėmesį į gresiantį insulto pavojų – kasmet Lietuvoje insultas ištinka daugiau nei 9500 žmonių, o nuo jo miršta daugiau nei 3000, skelbiama pranešime spaudai.

Pagrindinė insulto priežastis – dėl krešulio užsikimšusios kraujagyslės smegenyse. Smegenų ląstelės pradeda badauti – joms trūksta deguonies ir gliukozės. Toje sutrikusios kraujotakos zonoje prasideda uždegimas ir ląstelės žūva. Ši liga dar kartais vadinama smegenų infarktu, o rizikos faktoriai šioms ligoms tie patys. Priversti sunerimti dėl gresiančio insulto turėtų padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ir aukštas kraujospūdis, pavojų kelia ir rūkymas, alkoholio vartojimas ir nevisavertė mityba. Deja, bet artėjantis insultas nerodo jokių išankstinių ženklų, todėl vienintelis būdas apsisaugoti – reguliariai lankytis pas šeimos gydytoją.

Pagrindiniai insulto požymiai – nerišli, sutrikusi kalba, paralyžiuotos galūnės (ypač vienos pusės) ir perkreiptas veidas. Įtariant insultą, požymius atpažinti galima paprašius nusišypsoti, pasakyti savo gimimo datą ir pakelti rankas į viršų. Jei bent vienos iš šių užduočių atlikti nepavyksta, būtina tuoj pat kvieti greitąją pagalbą.

Jei ligonis laiku atsiduria specializuotoje gydymo įstaigoje, tikimybė išvengti mirties ar tokių ilgalaikių pasekmių kaip paralyžius labai išauga. Tačiau lietuviai vis dar nemoka laiku atpažinti insulto, todėl net trečdalis jų baigiasi mirtimi. Tai įrodė ir „Saugok save“ surengtas socialinis eksperimentas, kurio metu buvo bandoma įsitikinti, ar praeiviai moka atpažinti insultą ir suteikti tinkamą pagalbą.

„Jei pagalba būtų suteikiama laiku, kur kas rečiau susidurtume su skaudžiausiomis insulto pasekmėmis. Svarbiausia į ligoninę pakliūti per pirmąsias 3–4 valandas, tačiau dažnai ligoniai pas mus atvyksta po penkių ar šešių, o tokiais atvejais nebegalime taikyti veiksmingiausių šiuolaikinių insulto gydymo metodų. Eksperimentas parodė, kad žmonėms trūksta informacijos apie insultą“, – teigė gydytojas neurologas profesorius Dalius Jatužis.

Tuo tarpu į insulto ištikto žmogaus kailį įsijautęs aktorius Artūras Žiedelis teigė, kad tokį žmogų atpažinti tikrai sunku. „Iš tiesų insultas yra klastingas – insulto ištiktas žmogus kartais atrodo tarsi girtas. Todėl kai kurie praeiviai tiesiog numoja ranka“, – apgailestavo jis.

Akcija yra dalis „Saugok save“ rengiamos insulto savaitės, kurios metu Lietuvos gyventojai skatinami atkreipti dėmesį į gresiančią insulto riziką, mokomi atpažinti insulto simptomus ir suteikti pagalbą insulto ištiktam žmogui.

Daugiau informacijos apie insulto keliamus pavojus www.stopinsultui.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva

Lietuva portretas
Tikra tiesa negalėjo sugalvoti kitaip

Anonimas

Anonimas portretas
Piderasine valstybe. Vienas zmogelis i fontana ypyle dazu tai uz tai gavo tukstantine bauda. O cia kiek tonu dazu priverte i upe ir nieko. Visi triedzia is dziaugsmo. ISGAMOS taip myli ir saugo gamta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių