Sužydėjusiam sakurų parkui sostinėje – jau 15 metų

  • Teksto dydis:

Prieš 15 metų iš Japonijos Vilnių pasiekė labai ypatinga dovana – 200 japoninės vyšnios sodinukų, kurie buvo pasodinti alėjoje prie Baltojo tilto, dešiniajame Neries krante. Baltais ir purpuriniais žiedais sužydusią alėją šiandien aplankė iš Japonijos atvykusi Sakuros draugystės asociacijos delegacija dėkojo vilniečiams bei savivaldybei už 15 metų rūpestingai puoselėjamą sakurų parką.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasidžiaugė, kad į Vilnių atvyko tikri profesionalai – prieš pusę metų organizuodami kelionę Vilniun iš Japonijos, sakurų mylėtojai labai tiksliai numatė laiką, kada jos pražys Lietuvoje.

„Labiausiai fotografuojamas sakurų parkas labai svarbus Vilniui. Jis kasmet privilioja minias miestiečių ir svečių pasigrožėti trumpai, bet labai įspūdingai žydinčia alėja. Šiandien čia taip pat minime ir diplomatinių Lietuvos ir Japonijos santykių atkūrimo 25-erių metų sukaktį. Tai puiki proga prisiminti Čijunę Sugiharą, kuris būdamas diplomatu, Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjo tūkstančius gyvybių Lietuvoje. Dėkoju visiems svečiams už 15 metų besitęsiančią draugystę ir indėlį, puoselėjant šį parką“, – sakė meras R. Šimašius.

Minėjime dalyvavo ir Japonijos ambasadorius Lietuvoje JE Toyoei Shigeeda,  Lietuvos Japonijos Asociacijos vadovas Rimantas Vaitkus. Kai kurie japonų delegacijos dalyviai pasidalijo prisiminimais, kaip sodino šį sakurų parką 2001-aisiais. Tuomet japonų inicijuotas projektas buvo finansuotas iš Japonijoje surinktų labdaringų lėšų.

Pasak mero, jau po keleto metų Vilniuje atsiras dar viena traukos vieta, kurioje vilniečiai galės susipažinti su japonų kultūra, – naujajame miesto centre, prie Lvovo ir Geležinio Vilko gatvių sankryžos, planuojama įkurti japonišką sodą, kuriame bus galima pasimėgauti ramybe vienoje judriausių miesto vietų.

Japoniško sodo projektas patenka į prioritetinę miesto plėtros teritoriją ir yra įtrauktas į Vilniaus miesto integruotų teritorijų vystymo programą, kurioje planuojamos ES lėšos 2014-2020 m. Vilniaus japoniško sodo koncepciją parengė pasaulinio lygio Japonijos kraštovaizdžio architektai tėvas ir sūnus Shiro Nakane ir Yukihiro Nakane. Vilniaus miesto savivaldybė kartu su kitais dalininkais įsteigė VšĮ „Vilniaus japoniškas sodas“ kuri rūpinasi projektavimu, sodo įrengimu ir papildomų lėšų kooperavimu iš greta teritorijos besivystančių nekilnojamojo turto projektų.

Sakuros vienos pirmųjų išskleidžia žiedus po žiemos ir žydi apie 10 dienų. Vilniečiai šiais ypatingais pavasario žiedais gali džiaugtis pačiame miesto centre, Neries krantinėje.


Šiame straipsnyje: sakūrosVilniusSakurų parkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Vilniaus meras - na tikras kaimo japas iš Tauragės. O jau striukė, striukė... Tikriausiai Gariūnuose pirko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių