Su Rusija siejamo duomenų centro vystytojai bylą prašo nagrinėti viešai

  • Teksto dydis:

Dėl įtariamų sąsajų su Rusijos žvalgyba stabdomo duomenų centro projekto vystytojai prašo teismo viešai nagrinėti bylą dėl jiems nepalankaus vyriausybinės komisijos sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinį teismo taip pat prašoma nepriimti kaip įrodymų Vyriausybės kanceliarijos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktų dokumentų, kurie įvardyti kaip nevieši, arba tokius dokumentus išslaptinti, teigiama „AmberCore DC“ ir „Arcus  Novus“ pranešime spaudai.

„Supratome, kad tiek VSD, tiek kanceliarijos atstovai savo poziciją pristato, remdamiesi tariamai nevieša informacija, su kuria mes nesame susipažinę ir nuo kurios negalime tinkamai gintis“,- pranešime spaudai teigė „Arcus Novus“ vadovas Vidmantas Tomkus.

Vyriausybėje veikianti Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo komisija pernai rugpjūtį pareiškė neigiamą išvadą dėl 2015 metų vasarį priimto „Arcus Novus“ sprendimo padidinti „AmberCore DC“ kapitalą. Anot komisijos, „Arcus Novus“ nesikreipė į komisiją ir taip pažeidė įstatymą.

Komisija sprendimą priėmė remdamasi Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga. VSD vadovas Darius Jauniškis BNS yra sakęs, kad departamento vertinimu, „AmberCore DC“ duomenų centro projektas dėl sąsajų su Rusijos FSB kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS šaltinių teigimu, VSD Vyriausybę perspėjo, kad duomenų centrą šviesolaidžių linijomis sujungus su Rusija, jis gali būti prijungtas prie šios šalies FSB radijo elektroninės žvalgybos centro.

Anksčiau verslininkai teismo prašė bylos medžiagą pripažinti nevieša, tačiau, anot V.Tomkaus, VSD žiniasklaidai jau teikė informacijos ir komentarus apie byloje nagrinėjamas aplinkybes, todėl uždari posėdžiai ir medžiagos neviešinimas būtų beprasmis.

„Mes vertiname, kad sausio 9 dieną žiniasklaidoje išplitusi informacija kenkia ir mūsų dalykinei reputacijai - per šias kelias savaites pabendravome su tarptautiniais partneriais iš Jungtinės Karalystės ir JAV, jie nesupranta priežasčių, galėjusių lemti tokią Vyriausybės komisijos nuomonę, galinčią turėti neigiamos įtakos ne tik šioms, bet ir kitoms investicijoms iš užsienio. Todėl dabar būtinas viešumas ir menamų grėsmių paneigimas”,-  pranešime tvirtino V.Tomkus.

„AmberCore DC“ ir „Arcus  Novus“ pranešime nurodoma, kad į Lietuvos valdžios institucijas kreipėsi ir 51 proc. „Arcus Novus“ akcijų valdantis Danijos holdingas „SatGate“. Vyriausybės kanclerei, ūkio ministrui bei užsienio reikalų ministrui Vokietijos advokatų kontoros „Brödermann Jahn Rechtsanwaltsgesellschaft“ perduodame „SatGate“ kreipimesi išreikštas susirūpinimas dėl požiūrio į teisinę investicijų aplinką. Tačiau, pasak minėtos kontoros advokatės Tinos Denso, tikima, kad galimas taikus susitarimas, o jos klientai yra atviri visiems klausimams, kurie gali kilti Lietuvos Vyriausybei.

Registrų centro duomenis, likusius 49 proc. „Arcus Novus“ akcijų valdo Rusijos Karaliaučiaus srityje registruotas Valerijus Avetisjantas, kuris, socialinio tinklo „Linkedin“ duomenimis, yra ir vienas iš „Satgate Holding“ partnerių ir steigėjų. V.Avetisjantas taip pat yra Rusijos Karaliaučiaus srityje registruotos logistikos bendrovės STG steigėjas ir direktoriaus pavaduotojas, anksčiau yra dirbęs bendrovėse „Gazinvest Grupp“ ir „Gazprom Komplektacija“.

Tuo metu Generalinės prokuratūra Vilniaus apygardos teismui yra pateikusi ieškinį, kuriuo prašo panaikinti „AmberCore DC“ ir „Arcus Novus“ sandorius dėl kapitalo didinimo. Prokurorai teisme siekia „AmberCore DC“ akcijų pasirašymo sutartį pripažinti negaliojančia ir taikyti restituciją, nurodoma, kad ieškinys pareikštas ginant nacionalinio saugumo interesus.

Vilniaus apygardos teismas vasario 24 dieną patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones - uždraudė „Arcus Novus“ perleisti įstatinio kapitalo metu įsigytas „AmberCore DC“ akcijas, taip pat parduoti žemės sklypus, kuriais apmokėtos įsigytos akcijos.

„Amber Core DC“ duomenų centro projektą įmonė pradėjo įgyvendinti 2012 metais, pernai sausį gavo statybos leidimus, tačiau statybos kol kas nėra pradėtos. Įmonė skelbė, kad duomenų centras turėtų būti didžiausias Lietuvoje, o investicijos į jį siektų apie 60 mln. JAV dolerių (maždaug 57 mln. eurų).

BNS žiniomis, Lietuvos žvalgyba nustatė, kad įmones per tarpines užsienio kompanijas taip pat kontroliuoja Rusijos piliečiai Kirilas Lupandinas, dirbantis „AmberCore DC“ generaliniu direktoriumi, Vitalijus Malaševskis, vadovaujantis „Arcus Novus“ grupės įmonei „SatGate“, ir Borisas Moskaliukas.

VSD pernai paskelbtoje viešoje ataskaitoje perspėjo, kad Rusijos FSB ir gynybos ministerijos padaliniai turi didžiausius pajėgumus vykdyti kibernetinius įsibrovimus Lietuvoje, o Lietuvos infrastruktūra naudojama kibernetinėms atakoms visame pasaulyje.

„Arcus Novus“ yra vienintelė „AmberCore DC“ akcininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių