Studentai šokiruoti – gaus visiškai kitokių specialybių diplomus

Turizmo ir viešbučių studijas pasirinkę studentai sužinojo, kad mokosi Turizmo ir poilsio, Viešieji ryšiai tapo Skaitmenine komunikacija, Reklamos kūrimas - Videokūryba ir medijomis.

„Esame trečio kurso studentai. Kai 2015 metais rinkomės, į kokią aukštąją mokyklą stoti, rinkomės ir specialybes, kurias norime studijuoti. Už studijas dauguma mokame patys. Patikėkite - niekas iš kolegijos vadovybės neatėjo ir nepaklausė, ar patys studentai nori tapti visiškai kitos specialybės studentais“, - su tokia problema į Eltą kreipėsi Socialinių mokslų kolegijos (SMK) Vilniuje studentai.

Pasak jų, Turizmo ir viešbučių studentams brukami visiškai kitokie dalykai nei pernai. „Kokią teisę turi aukštoji mokykla savavališkai elgtis?“ - klausė studentai, nepatenkinti tuo, kad kolegija elgiasi savavališkai, o studentai administracijai - nė motais.

Patikėkite - niekas iš kolegijos vadovybės neatėjo ir nepaklausė, ar patys studentai nori tapti visiškai kitos specialybės studentais.

„Pirmą semestrą, atsimename, įstojus buvo kažkas tokio: privati kolegija, vadovybė žadėjo geriausias studijų sąlygas. O iš tikrųjų?“ - nusivylę Socialinių mokslų kolegijos studentai.

Paprašyta pakomentuoti situaciją, Socialinių mokslų kolegijos administracija Eltai sakė, kad studijų programų pavadinimų keitimą sąlygojo Lietuvos Respublikos teisinės bazės pasikeitimai.

„Švietimo ir mokslo ministro 2016 metų gruodžio 1 dienos įsakymu buvo patvirtintas naujas studijų krypčių ir krypčių grupių, pagal kurias vyksta studijos aukštosiose mokyklose, sąrašas ir kvalifikacinių laipsnių sandara. Naujajame klasifikatoriuje patvirtinus mažesnį studijų krypčių ir krypčių grupių skaičių, atsisakyta kai kurių krypčių šakų ir studijų sričių“, - rašoma kolegijos atsakyme Eltai.

Pavyzdžiui, naujajame klasifikatoriuje panaikinta studijų kryptis - viešieji ryšiai. Visos aukštosios mokyklos iki 2017 metų gegužės 1 dienos turėjo perkoduoti studijų programas ir suderinti su šio įstatymo nuostatomis.

Pasak SMK administracijos, vykstant aukštojo mokslo sistemos pertvarkai, aukštosios mokyklos buvo raginamos peržiūrėti studijų programų portfelius, jungiant besidubliuojančias studijų programų kompetencijas, gryninant studijų programų rezultatus, kad absolventai įgytų kuo platesnių kompetencijų spektrą.

Kolegija minėjo tyrimą „Viešųjų ryšių specialisto kompetencijos ir perspektyvos visuomenės pokyčių kontekste“, kuriame dalyvavo komunikacijos specialistai, viešųjų ryšių praktikai, ekspertai, Socialinių mokslų kolegijos Viešųjų ryšių studijų programos absolventai, dauguma dirbantys kaip komunikacijos, žurnalistikos, marketingo specialistai.

Tyrimas atskleidė, kad sutelktųjų grupių dalyviai labiau pritaria komunikacijos nei viešųjų ryšių specialisto terminui, nes komunikacijos specialistas, tyrimo dalyvių nuomone, yra platesnė sąvoka ir šiuolaikiškesnis terminas bei labiau atspindi skaitmeninės komunikacijos amžiaus veiklos sritis, kuriose šiandien neišvengiamai tenka veikti organizacijų atstovams.

Tyrimo pagrindu Studijų programos komitetas patikslino Viešųjų ryšių studijų programos pavadinimą į Skaitmeninę komunikaciją, nes pastarasis labiau atspindi programos tikslą, atitinka kvalifikacinius reikalavimus bei darbo rinkos poreikius.

„Siekiant užtikrinti kuo platesnes studentų kompetencijas Turizmo ir poilsio studijų kryptyje nuspręsta vykdyti Turizmo ir poilsio studijų programą, sudarant galimybes studijuojantiesiems pasirinkti Viešbučių specializaciją. Atnaujinta studijų programa Turizmas ir poilsis yra platesnė ir suteikianti daug daugiau galimybių įsidarbinti. Atnaujinta programa integruoja ir poilsio, ir sveikatos turizmo, ir turizmo bei viešbučių verslo organizavimo pagrindus“, - argumentuoja kolegija.

Kaip pabrėžė administracija, ne studijų programos pavadinimas nusako, ką studijuoja asmuo studijų metu ir kokia kvalifikacija suteikiama, o suteikiamas kvalifikacinis laipsnis baigus studijas nurodo, kokius gebėjimus įgijo absolventas.

Pagal teisės aktus, reglamentuojančius studijų programų pavadinimo keitimo procedūrą, studijų programos keitimas galioja visų kursų studentams.

Priekaištus dėl kolegijos savavališko elgesio administracija komentavo akcentuodama, kad Socialinių mokslų kolegija vadovaujasi akademinės bendruomenės narių bendradarbiavimo principu, todėl kilus klausimams dėl studijų organizavimo ir kokybės užtikrinimo ar kilus bendriems neaiškumams visada geranoriškai asmeniškai studentams paaiškina bei stengiasi rasti sprendimų kompromisą.

„Keičiant studijų programų pavadinimus (Turizmo ir viešbučių į Turizmo ir poilsio studijų, Viešųjų ryšių į Skaitmeninės komunikacijos studijų programą) SMK administracija, katedrų vedėjai ir pati kolegijos direktorė Gabija Skučaitė buvo susitikusi su studentais - jiems buvo paaiškinta, pagrįsta ir pristatyta studijų programų pavadinimų keitimo priežastis“, - rašoma kolegijos atsakyme Eltai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vilniaus kolegijoje baigęs bankininkystės studijas gauni verslo vadybos diplomą. Irgi nais. Niekada nesirinkciau antra karta viko. Stampuoja studentus ir tiek.

Anonimas

Anonimas portretas
Mokslas turėtų atitikti gyvenimo poreikius. Viskas labai sudėtinga ir svarbu. Šiuo metu mokslas paviršutiniškas, neturi tikslo ir krypties. Nėra praktikos. Gaila ir apmaudu, kai tavęs neįvertina.

Anonimas

Anonimas portretas
Kolegijos vadovybė - melagiai. Prieš pakeičiant studijas, niekas su mumis nieko nesitarė.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių