STT ragina Vilniaus rajoną skaidriau skirstyti lėšas keliams

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ragina Vilniaus rajono savivaldybę skaidriau skirstyti valstybės ir savivaldybės lėšas keliams.

Kaip BNS informavo STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, tarnyba, reaguodama tiek į viešą, tiek į STT turimą informaciją apie galbūt neskaidriai skirstomas lėšas keliams savivaldybėje, atliko korupcijos rizikos analizę savivaldybėje.

STT pareigūnai nustatė, kad seniūnai, teikdami paraiškas Vilniaus rajono savivaldybei dėl finansavimo keliams prižiūrėti ir remontuoti, nedetalizuoja priežasčių, kodėl jie siūlo savivaldybėms finansuoti būtent šių kelių ir gatvių tvarkymą.

STT vertinimu, siekiant užtikrinti lėšų administravimo skaidrumą svarbu nustatyti seniūnų paraiškų turinio reikalavimus ir įpareigoti Vilniaus rajono savivaldybės seniūnus periodiškai teikti savivaldybei apibendrintą informaciją apie visus vietinės reikšmės kelius ir gatves, jų techninę būklę, jos pokyčius ir lėšų poreikį.

Korupcijos riziką, tarnybos nuomone, didina ir rajono savivaldybėje įtvirtinta galimybė priimti skirtingus sprendimus dėl savivaldybės finansavimo įnašo procentinio dydžio nustatymo, jei dalį išlaidų sutiktų padengti pats gyventojas, kuriam kelio tvarkymas, priežiūra ar remontas yra aktualus. Tiesa, pažymima, kad savivaldybės pateiktais duomenimis, visais atvejais savivaldybės skirtas indėlis tvarkant kelius buvo 50 procentų.

Pareigūnai taip pat atkreipia dėmesį, kad Vilniaus rajono savivaldybė neužtikrina, jog viešuosius tokio pobūdžio paslaugų pirkimus inicijuotų vieni, o vykdytų kiti asmenys. Inicijavimo ir vykdymo funkcijų atskyrimas vykdant viešuosius pirkimus sumažintų korupcijos riziką šioje srityje.

STT pasigedo ir informacijos apie projektus, kuriems atsisakyta skirti finansavimą, įžvelgė korupcijos riziką ir dėl to, jog viešieji konkursai skelbiami dėl darbų įkainių, o ne konkrečių darbų pirkimo.

Savivaldybės prašoma ne vėliau per tris mėnesius pateikti savo reakciją į STT siūlymus.

Tarnybos duomenimis, pernai iš Kelių priežiūros ir plėtros programos rajono keliams skirta apie 3,5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių