Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos konkurse – korupcijos apraiškos

  • Teksto dydis:

Teisėsaugai pateikus informacijos apie galbūt neskaidriai vykusį Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos rangovo konkursą, Turto bankas nutraukė derybas su jo laimėtoju - statybų bendrovės „Irdaiva“ konsorciumu. BNS turimi dokumentai rodo, kad vienas konkurso komisijos narys tuo pat metu dirbo ir Turto banke, ir šioje bendrovėje, o tai galėjo lemti konkurso rezultatus.

Abejonių konkursu ne kartą buvo pareiškusi ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Jos vadovė Diana Vilytė sako, kad nuo pat konkurso paskelbimo pradžios jis atrodė įtartinas ir neskaidrus.

Finansų ministras žada toliau atidžiai stebėti Turto banko veiklą. Vilius Šapoka BNS teigė, kad Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos rangovo konkursas turėjo būti nutrauktas.

„Konkursas privalėjo būti nutrauktas, kas ir padaryta. Turto bankas turi išnaudoti visas priemones, kad tai niekada nepasikartotų, ir įsivertinti vidaus kontrolės sistemos spragas“, - BNS penktadienį sakė V.Šapoka.

Turto banko vadovas sako atsistatydinti neketinantis.

Konkurso komisijos narys dirbo ir Turto banke, ir konkursą laimėjusioje įmonėje

Turto bankas penktadienį pranešė, jog nutraukė praėjusių metų pavasarį paskelbtą Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos rangovo konkursą, nes Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) informavo, jog vienas konkurso komisijos narys tuo pačiu metu dirbo Turto banke ir statybų įmonėje „Irdaiva“.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) informavo Turto banką, kad vienas viešojo pirkimo komisijos narių, šiuo metu jau nedirbantis Turto banke, tuo pačiu metu, kai vyko pirkimo procedūros, dirbo ir vienoje iš įmonių, dalyvavusių konkurse“, - penktadienį pranešė Turto bankas.

Banko atstovė spaudai Aušra Pocienė BNS sakė negalinti atskleisti FNTT įvardinto buvusio banko darbuotojo tapatybės ir kur jis šiuo metu dirba. Jis banką paliko praėjusių metų lapkritį. A.Pocienė pridūrė, kad Turto bankas ateityje skelbs naują konkursą.

BNS šaltinių žiniomis, buvęs Turto banko darbuotojas yra Tomas Lukoševičius - jis buvo rangovo konkurso komisijos narys ir tuo pačiu metu dirbo statybų bendrovėje „Irdaiva“, kuri buvo pripažinta konkurso laimėtoja ir su kuria pastaruoju metu derėtasi dėl sutarties.

T.Lukoševičius „Irdaivoje“ dirbo kiek daugiau nei metus - iki praėjusių metų gruodžio. Todėl teisėsauga įtaria, kad „Irdaivai“ galėjo būti prieinama Sporto rūmų rekonstrukcijos rangos konkurso informacija, o pats konkursas vyko neskaidriai.

„Irdaivos“ vadovas Irmantas Kubilius BNS patvirtino, jog T.Lukoševičius buvo įsidarbinęs įmonėje terminuotam laikui, tačiau jis esą neatskleidė, jog dirba ir valstybės įmonėje. Anot jo, T.Lukoševičius nedarė įtakos konsorciumo pasiūlymui konkurse.

„Jis buvo įdarbintas pas mus, bet mūsų įmonė nebuvo informuota, kad jis dirba Turto banke. Nebūkime naivūs, jei būtume žinoję, tai nebūtume įdarbinę. Aš nesakyčiau, kad tai klaida, bet žmogus turėjo deklaruoti, kad dirbdamas valstybės tarnyboje, turi dar antraeileis pareigas. Mūsų, aišku, jis neprivalo informuoti, bet visa tai yra daugiau negu keista“, - BNS teigė I.Kubilius.

Anot jo, T.Lukoševičius buvo įdarbintas terminuotam laikui ir užėmė nereikšmingas pareigas.

„Jis dirbo antraeilėse pareigose. Jis buvo darbų vadovu daugiabučio renovacijos projekte Vilniuje, Birželio 23-iosios gatvėje. Jis vadovavo renovacijos darbams - jis buvo priimtas tik tam projektui. Pasibaigus darbams jis išėjo. Tai labai keista ir nesmagu, bet nereikėtų manyti, kad dėl to kažkas pakito konkurse“, - tvirtino I.Kubilius.

Pats T.Lukoševičius BNS atsisakė komentuoti situaciją, teigdamas, jog nėra viešas asmuo. Jis taip pat nepatvirtino, jog vienu metu dirbo Turto banke, ir „Irdaivoje“.

Socialiniame tinkle „Linkedin“  T.Lukoševičius nurodo nuo 2016 metų lapkričio dirbantis nekilnojamojo turto plėtros bendrovėje „Aura Realty“ projektų vadovu.

D.Vilytė: nuo pradžių rūmų rekonstrukcijos procesas buvo įtartinas

VPT vadovė D.Vilytė sako, jog Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcija kėlė įtarimų nuo pat pradžių, kai vyko projektinių pasiūlymų rengėjų pirkimas.

„Iš vienos pusės buvusios Vyriausybės atstovai buvo suinteresuoti, kad 2018 metų vasario 16 dieną rūmai būtų sutvarkyti. Lietuvos šimtmečio minėjimas suvedamas tik į objektų sutvarkymus. Visas projektas prasidėjo 2015 metais, tai laiko nebuvo daug. (...) Savo įtarimus dėl galimai neskaidraus rangos darbų viešojo pirkimo VPT pateikė, atlikusi pirkimo vertinimą, tačiau į vertinimo išvadą nebuvo atsižvelgta. Reikėjo FNTT poėmių ir raštų, kad visiems atsivertų akys“, - BNS sakė D.Vilytė.

VPT 2016 metų pradžioje įpareigojo Turto banką nutraukti 2015 metais pasirašytą 66,9 tūkst. eurų vertės rumų projektinių pasiūlymų parengimo sutartį su Sigito Kunčevičiaus projektavimo firma, tačiau ji nebuvo nutraukta. 2016 metų balandžio mėnesį bankas paskelbė naują - bendrą rūmų projektavimo ir rangos darbų konkursą, kurį rugpjūtį nutraukė ir pradėjo derybas su laimėtoju.

Patikrinusi konkurso procedūras, VPT praėjusių metų pabaigoje pareiškė, jog Turto bankas turės iš naujo svarstyti projekto biudžetą bei konkurso laimėtojo - statybų bendrovių „Irdaiva“, „Pamario restauratorius“ ir „LitCon“ konsorciumo - kainą (27,79 mln. eurų), kadangi nustatant pirkimo vertę, buvo įtraukta ir tai, kas iš tiesų šiuo pirkimu neperkama.

VPT nustatė, kad į suplanuotą biudžetą buvo įtrauktos 3 mln. eurų išlaidos įrangai ir 88 tūkst. eurų išlaidos techninei projekto ekspertizei, tačiau ši įranga ir paslaugos, tarnybos nuomone, nebus įsigytos, o lėšos bus panaudotos ne pagal paskirtį. Turto bankas tikino, kad VPT neteisingai interpretavo pirkimo dokumentus, o projekto vertė - 28,3 mln. eurų - yra tinkamai paskaičiuota.

D.Vilytės teigimu, prašydama peržvelgti konkurso biudžetą, VPT tikėjosi, jog konkursas bus nutrauktas.

„Viešųjų pirkimų tarnyba stebėjo tą konkursą ir matė, kad susitarimai vyko. Buvo viskas daroma, kad konkursas būtų neskaidrus. Mes veikiame viešųjų pirkimų įstatymo rėmuose ir negalime veikti už įstatymo ribų. Nustatome pažeidimus viešųjų pirkimų srityje. Rekomenduodami peržiūrėti pirkimo biudžetą ir vertę, mes tikėjomės, kad Turto bankas atsakingai atsižvelgs į nustatytus pažeidimus ir nutrauks konkursą, bet jie pasirinko kitą kelią“, - tvirtino D.Vilytė.

Anot jos, kiti konkurso dalyviai - Panevėžio statybos trestas ir įmonių „Infes“, „Kaminta“ ir „Plungės lagūna“ konsorciumas - taip pat kelia įtarimų dėl neteisėtų susitarimų, nes jau ne pirmą kartą įvairiuose konkursuose dalyvauja pasyviai - pateikia paraiškas, bet nepatikslina kvalifikacijos.

„Mes stebėjome ir galimai įtariame neteisėtus susitarimus arba derinamus veiksmus. Dėl to mes jau kreipėmės į Konkurencijos tarybą, nes tos įmonių grupės ir kituose pirkimuose dalyvauja. Tie susitarimai yra stebimi, žiūrint į visumą“, - teigė D.Vilytė.

Turto bankas pernai rugpjūtį pats nutraukė rangovo konkursą, nes trys iš keturių jo dalyvių neatitiko kvalifikacijos reikalavimų. Vėliau buvo pradėtos derybos su „Irdaivos“ konsorciumu, kuris vienintelis atitiko reikalavimus, tačiau jo kaina buvo per didelė.

Bendrovių „HSC Baltic“ bei Latvijos „Re&Re“ konsorciumas pateikė 25,1 mln. eurų kainą, Panevėžio statybos trestas - 29,52 mln. eurų, „Infes“, „Kamintos“ ir „Plungės lagūnos“ konsorciumas - 30,7 mln. eurų. Visos jos neatitiko kvalifikacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rytas

Rytas portretas
Atrodo, kad kažkas nenori, kad šie rūmai būtų, apskritai, rekonstruoti. Matyt, yra kitų planų.

kevisas

kevisas portretas
tai jei su sportu nieko bendra tai nevogė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių