Specialistai pažeidimų Užupyje kylančiame daugiabučių kvartale nerado

  • Teksto dydis:

Sostinės Užupio mikrorajone daugiabučių kvartalo statybas tikrinusios institucijos nenustatė esminių pažeidimų, bet prokurorai dar spręs, ar tenkinti Užupio bendruomenės prašymą ginti viešąjį interesą.

„Praėjusią savaitę pasirodžius Užupio bendruomenės pranešimui, buvo paskubėta interpretuoti, kad Kultūros paveldo departamentas, tirdamas veiksmus teritorijoje, esą pripažino padarytus pažeidimus. Noriu priminti, kad departamentui teritorijų planavimo ir statybos priežiūros funkcijos nėra suteiktos. Todėl šiuo atveju, kalbant apie naują statybą, priežiūrą atlieka Statybos inspekcija, o ne departamentas, kaip bandoma dažnai teigti“, - antradienį spaudos konferencijoje teigė Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė.

Kaip nurodo departamentas, bendrovės „MG valda“ nekilnojamojo turto plėtros projektą Vilniaus Polocko gatvėje patikrino Aplinkos ministerija bei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Pasak D.Varnaitės, tiek ministerija, tiek inspekcija esminių pažeidimų nenustatė, nors tyrimui savo pastabas teikęs KPD ir nurodė keletą neatitikimų.

„Inspekcija pažeidimų statybos atveju neįžvelgė tuo išsklaidydama departamentui tyrimo metu kilusias abejones. Apie išvadas esame informavę tiek Kultūros ministeriją, tiek Užupio bendruomenę. Tačiau bendruomenės pranešime apie išvadas, deja, nutylima. Galbūt kai kam labai sunku ryžtingai atsisveikinti su sovietine praeitimi, bet niekas neįtikins departamento rūpintis sovietinių monstrų, tokių kaip „Vilijos“ fabrikas, išsaugojimu“, - spaudos konferencijoje sakė D. Varnaitė.

Anot jos, departamentas vertinti statybų buvusioje „Vilijos“ fabriko teritorijoje negalėjo ir dėl to, nes joje nėra jokių vertingųjų savybių.

KPD ekspertų nuomone, statybvietėje kai kurie pažeidimai susiję su pastatų aukštingumu, taip pat užstatymo parametrais, kurie viršija nustatytus detaliajame plane.

„Pagrindinis dalykas, kas labiausiai krito į akis – aukštingumas (...). Jeigu pastatas statomas šlaite, o ten yra Vilnelės terasos šlaitas, mūsų nuomone, toks projektas negalėtų būti vykdomas, nes tiesiog nuo Vilnelės pusės išeina beveik 4 aukštų pastatai, nors pagal reglamentą galimi dviejų su mansarda“, - spaudos konferencijoje sakė KPD Kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Kraujalis.

Nepaisant šių pastabų, anot jo, teisės aktai vis dėlto leidžia skaičiuoti du minėtus aukštus kaip cokolinius. R.Kraujalis pripažįsta, jog ši įstatymų spraga sukuria problemų ir dėl kitų senamiestyje esančių pastatų - problemą esą galėtų išspręsti jau parengtas ir šiuo metu su visuomene derinamas naujas Senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialusis-tvarkymo planas.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rita Stundienė BNS patvirtino, kad prokurorai yra gavę Užupio bendruomenės prašymą ginti viešąjį interesą - šiuo metu Vilniaus apygardos prokurorai renka informaciją ir spręs, ar kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo.

„Sprendimas, ar taikyti viešojo intereso ginimo priemones, dar nėra priimtas. Terminas yra pratęstas iki gruodžio 2 dienos, bet tai nereiškia, kad tą dieną bus sprendimas. Jis gali būti pratęstas, jei reikės papildomų duomenų“, - BNS sakė ji.

„MG Valda" gegužę Užupyje baigė griauti apleisto „Vilijos" tekstilės fabriko pastatus ir pradėjo daugiabučių statybas. Iš viso 1,24 ha ploto teritorijoje Polocko g. 17 planuojama pastatyti 15 dviejų aukštų su mansarda namų. Projektui planuojama investuoti 23,2 mln. eurų.

Konfliktas tarp „MG Valdos“ ir vietos bendruomenės kilo rudens pradžioje, kai Užupio gyventojai dėl „Užupio krantinių“ statybų piketavo prie Kultūros departamento. Bendruomenės atstovai tvirtino apie planuojamų pastatų Polocko gatvėje aukštį jie sužinoję tik gegužę, kai jau buvo pradėtos kvartalo statybos. Teigiama, jog vietoje planuojamų dviaukščių su mansardomis Užupyje bus statomi penkių aukštų gyvenamieji namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kažkokie dundukai nori paspriešinti kapitalizmui ? Patys įsitaisė Užupyje ir galvoja, kad "mėgausis" išskirtinumu ? Cha. Po dešimties metų Užupyje bus užstatyti visi laisvi plotai. Liks tik bomžynai, mūriniai garažai ir lauko sandėliukai. Galėsite gyventi tame skruzdėlyne...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių