Sostinės savivaldybė – kategoriškai prieš etatinį mokytojų apmokėjimą

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybė teigia kategoriškai nepritarianti Vyriausybės siūlomam etatinio darbo užmokesčio mokytojams modeliui. Anot jos, kai kuriems mokytojams Vilniuje atlyginimas sumažėtų 200 eurų.

Tokią rezoliuciją trečiadienį priėmė Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

„Vyriausybė ėmėsi spręsti tik itin mažose mokyklose kylančias darbo krūvio trūkumo problemas. Planuojami pokyčiai neatitinka realios Vilniaus miesto ar kito didesnio Lietuvos miesto situacijos“, – teigiama sostinės savivaldybės pranešime.

Pagal naujai Vyriausybės siūlomą tvarką, mokytojams būtų mokama už pamokų vedimą, pasiruošimą pamokoms bei už papildomus darbus. Planuojama, kad etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams.

Planuojami pokyčiai neatitinka realios Vilniaus miesto ar kito didesnio Lietuvos miesto situacijos.

„Tuo metu Vilniaus mieste, kuriame mokosi penktadalis visų Lietuvos mokinių, ir skirtingai nei kitose Lietuvos savivaldybėse, mokinių skaičius sparčiai auga, siūloma nauja Vyriausybės tvarka tik pablogintų situaciją, kai kuriems mokytojams Vilniuje atlyginimas sumažėtų 200 eurų“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Anot jo, Vilniaus mokytojų darbo krūviai dideli, jų neretai trūksta, o pagal naują siūlomą Vyriausybės tvarką mokytojams kontaktinių valandų skaičius nemažės, etatinis darbo apmokėjimas neleis pasinaudoti planuojamais jo privalumais – skirti mokytojams papildomų darbo valandų bendruomenės labui.

Sostinės valdžios teigimu, nors numatyta, kad etatinio mokytojų apmokėjimo modelis pradedamas diegti nuo rugsėjo 1-osios, pokyčiams nepasirengta, nėra būtinų teisės aktų pakeitimų. Pasak Vilniaus savivaldybės, nėra aiškaus ugdymo įstaigų finansavimo modelio.

„Sostinės mokyklos dėl to negali suskaičiuoti, kiek mokytojų etatų turės, mokyklų vadovai ir mokytojai negali planuoti 2018–2019 mokslo metų darbų“, – rašoma pranešime.

Įvesti pedagogų etatinį apmokėjimą siūlo Vyriausybė. Numatoma, kad etatinis darbo apmokėjimas būtų įvedamas per du etapus: nuo 2018 ir 2019 metų rugsėjo mokytojams palaipsniui daugėtų apmokamų ne tiesiogiai pamokų vedimui skirtų valandų.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimas leis sureguliuoti pedagogų darbo krūvius ir atlyginti už visus darbus mokyklos bendruomenei.

Pagal Seime registruotas, bet dar nepateiktas įstatymo pataisas, mokytojų etatą sudarytų 1512 metinių valandų. Iš jų kontaktinei veiklai – pamokoms, konsultacijoms, būrelių vedimui ir pan. – bus galima skirti iki 1008 val. per metus, pradedantiesiems mokytojams – iki 756 val. per metus.

Kitas laikas būtų skiriamas nekontaktinėms valandoms – su pamokomis susijusioms veikloms ir papildomoms veikloms mokyklos bendruomenei, pavyzdžiui, darbui su mokyklos socialiniais partneriais, vadovavimui klasei, vadovavimui studentų pedagoginei praktikai ir pan.

Valandoms už papildomus darbus atlyginti nuo 2018 metų rugsėjo 1 dienos iš valstybės biudžeto skiriama 17,4 mln. eurų. Iš viso naujam mokytojų darbo užmokesčio modeliui įvesti iš valstybės biudžeto numatoma skirti 95 mln. eurų.

Vyriausybė žada, kad baigus diegti etatinio apmokėjimo modelį 2019 metų rugsėjo 1 dieną vidutinis mokytojo darbo užmokestis padidės apie 20 proc. – sieks daugiau nei 1000 eurų. (iki mokesčių).

Dalis pedagogų praėjusią savaitę streikavo prieš ketinimus įvesti etatinį apmokėjimą, baimindamiesi, kad reforma jų padėtį pablogins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUPER

SUPER portretas
Šaunuoliai!!! Ne tik Vilniaus ir Kauno, bet ir kiti miestai turi sakyti - NE!!!

Paprasta

Paprasta portretas
Pasimokyti. Iš tų šalių, kur sėkmingai ši sistema jau egziztuoja. Svarbiausia, dėl netolygaus pamokų skaičiaus.

taip

taip portretas
paskelbti, tai nereiškia, kad kas žino, kaip padaryti....Kaip ministerija įsivaizduoja, kaip įgyvendins Etatinio darbo organizavimą.Mokytojams, direktoriams visai neaišku, o ministerijai?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių