Sostinės parkai pertvarkų laukia užstrigusiose eilėse

Nors Vilnius iš tiesų gali pasigirti parkų gausa, tačiau sutvarkytų ir tinkamai prižiūrimų parkų sostinėje vos keli.

2013 metais rekonstruotas Bernardinų sodas susilaukia vis daugiau turistų dėmesio, jau kurį laiką pertvarkos vyksta ir Vingio parke, tačiau kiti miesto parkai yra priversti laukti savo eilės.

Lankomiausi ir rekonstrukcijų laukiantys parkai

Vilniaus miestui priklauso per 10 parkų, iš kurių bene populiariausi yra Bernardinų sodas, Vingio, Kalnų, Reformatų parkai. Po rekonstrukcijos 2013 metų rudenį atidarytas Bernardinų sodas šiuo metu pritraukia daugiausiai lankytojų ne tik dėl patogios vietos pačiame senamiestyje, bet ir dėl naujų želdynų kompleksų ir grojančio bei šviečiančio fontano.

Bernardinų sodas ribojasi su irgi sostinės centre esančiu Kalnų parku, dėl kurio tvarkymo darbų kyla įvairių nesutarimų. Iš pradžių kilo sunkumų, nes reikėjo gauti parko rekonstrukcijai reikalingų lėšų, o anksčiau Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų skirtų pinigų pakako tik teritorijoje esančiam Trijų Kryžių paminklui sutvarkyti. Kai kuriems pertvarkymams vis priešinasi ir dalis vilniečių, kurių teigimu, Kalnų parko teritorijoje privaloma išsaugoti gamtą su nykstančiomis gyvūnų ir augalų rūšimis, o kai kurie rekonstrukcijų plane numatyti darbai esą gali pakenkti natūraliai aplinkai. Visgi birželį buvo skelbiama, jog iki 2019 metų teritorijoje ketinama įrengti naujų suoliukų, šiukšliadėžių, apšvietimo sistemą, naujų pasivaikščiojimo takų, tualetų ir vaizdo kamerų.

Savo eilės jau kurį laiką laukia ir viena problematiškiausių sostinės vietų vadinamas Reformatų parkas, apie kurio tvarkymą kalbama dar nuo 2010-ųjų metų. 2013 metais teritorija buvo pradėta tvarkyti, parke iškirsti menkaverčiai medžiai, tačiau iki 2015-ųjų metų turėję pasibaigti kiti rekonstrukcijos darbai neįvykdyti iki šiol.

Turistus labiausiai traukia Bernardinų sodas

Nors Vilniuje parkų užtektinai, portalo LRT.lt kalbintos sostinės gidės sako, jog turistus tiek iš visos Lietuvos, tiek iš užsienio dažniausiai vilioja tik Bernardinų sodas.

„Dėl Bernardinų sodo nei aš, nei turistai priekaištų neturime – ten smagu pasivaikščioti visiems. Dar galima būtų išskirti Vingio parką. Kituose parkuose trūksta ne tik bendros tvarkos, tačiau ir viešųjų tualetų bei šiukšliadėžių, tačiau ši problema aktuali bene visiems Europos miestams“, – teigia ekskursijas Vilniuje rengianti Ilona Petrovė.

Sostinėje taip pat gide dirbanti Barbara Pavlova sako nepastebinti šių trūkumų, o kaip didžiausias problemas ji įvardija parkų apželdinimą bei jų infrastruktūrą. Anot jos, išskyrus Bernardinų sodą, likusių parkų būklė sostinėje yra itin prasta ir jie nė iš tolo neprilygsta kitų Europos sostinių, tokių kaip Viena, parkams.

Numatytų darbų pradėti neskuba

Apie tai, kad kai kurie Vilniaus miesto parkai bus iš esmės atnaujinti, kalbama jau seniai, tačiau kai kurie projektai vis dar stovi vietoje. Praėjusių metų rudenį ypatingos permainos buvo žadamos neigiamų komentarų susilaukiančiam Reformatų parkui. Šiam projektui Vidaus reikalų ministerija skyrė daugiau kaip 1,7 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų, taip pat per 300 tūkst. eurų buvo skirta iš valstybės ir savivaldybės biudžetų, tačiau pavasarį turėjusi prasidėti pertvarka dar nevykdoma.

„Darbai kol kas dar nepradėti. Mes patys tų projektų nevykdome, juos vykdo savivaldybė. Mano žiniomis, Reformatų parkas jau turėjo būti pradėtas tvarkyti, tačiau turbūt dėl kokių nors teisinių dalykų darbų vis dar negalima pradėti“, – situaciją komentuoja „Vilniaus miesto parkų“ direktorius Laisvūnas Budėnas.

Jo teigimu, iš visų Vilniaus parkų Bernardinų sodas šiuo metu atrodo geriausiai, nes jis yra neseniai rekonstruotas ir labai prižiūrimas, taip pat dabar daug dėmesio skiriama Vingio parkui. Šiemet jame buvo išasfaltuoti nauji takai, greitu metu planuojama prie jų įrengti apšvietimą, gertuves, statyti viešąjį tualetą.

Paklaustas, kokia situacija su kitais miesto parkais, L. Budėnas patikino, jog kiekvienas parkas turi sulaukti savo eilės.


Šiame straipsnyje: vilniaus parkaiparkų tvarkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių