Sostinės gyvenimą stebės per 100 naujų vaizdo kamerų

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet numato pradėti diegti naują viešųjų erdvių stebėjimo sistemą – planuojama, kad iki metų pabaigos bus įrengta per 100 išmanių vaizdo kamerų, reaguojančių į masinius susibūrimus, greitai judančius objektus. Kameros galės siųsti signalą operatoriams.

Savivaldybės Saugaus miesto departamento direktorius Julius Morkūnas pažymi, kad savivaldybė perka ne pačias kameras, o vaizdo stebėjimo paslaugą. Tiekėjai turės užtikrinti, kad Vilniaus apskrities vyriausiame policijos komisariate jau šiuo metu veikianti operatorinė gautų vaizdą iš 103 kamerų. Be šių, ilgainiui planuojama prijungti dar 250-300 stebėjimo taškų įvairiose sostinės vietose, įskaitant tas vietas, kur modernias stebėjimo kameras įsirengs bendruomenės, įmonės, įstaigos.

Anot J.Morkūno, diegiama sistema yra viena moderniausių saugumo užtikrinimo priemonių. Anot jo, tokias sistemas turi didžiosios dalies valstybių sostinės pasaulyje, jos padeda dirbti savivaldos, policijos pareigūnams aiškinantis nusikaltimus ir siekiant jų išvengti.

„Tai, ką turi modernūs miestai, norime turėti ir mes – intelektualų vaizdo stebėjimą, kuris gali atpažinti, pats „mąstyti“, ar kažkoks žmogus greitai prabėgo, ar daug žmonių susirinko. Jei užprogramuosime tinkamai kameras, jos stebės, ar nėra paliktas koks nors daiktas ir apie tai signalizuos, stebėtojai galės persijungti ir žiūrėti, kodėl taip yra“, – pasakojo J.Morkūnas.

Tai, ką turi modernūs miestai, norime turėti ir mes – intelektualų vaizdo stebėjimą, kuris gali atpažinti, pats „mąstyti“, ar kažkoks žmogus greitai prabėgo, ar daug žmonių susirinko.

Pasak jo, šiuo metu kameromis stebimas tik Bernardinų sodas. Tai daro Vilniaus apskrities VPK patalpose įsikūrę socialinės įmonės darbuotojai neįgalieji. Kol kas stebimas tik keliolikos kamerų vaizdas, sistemos yra pasenusios.

J.Morkūnas sakė, kad jei neužtruks procedūros, 103 kameras tikimasi įdiegti dar šiemet. Daugiausia jų bus įrengta Senamiestyje ir Naujamiestyje, po kelias – Vilkpėdės, Šnipiškių, Naujininkų, Antakalnio, Fabijoniškių, Naujosios Vilnios seniūnijose.

Parkuose ir skveruose bus įrengta dar per 100 naujų kamerų: iki 12 – Bernardinų sode, iki šešių – Lukiškių aikštėje, po 9-13 kamerų – Senvagės parke Šnipiškėse, Trakų Vokės dvaro sodybos parke, Reformatų skvere, Senosiose Rasų kapinėse, dar per pusšimtį – kitose viešose erdvėse.

Pirkimo dokumentuose nurodyta, kad tiekėjai turės modernizuoti įrangą stebėjimo poste policijos pastate.

Kameromis turės būti teikiami du skirtingos kokybės vaizdo signalai vienu metu: itin aukštos raiškos, ne mažiau nei 15 kadrų per sekundę, vaizdas, skirtas įrašams, ir žemesnės raiškos, skirtas tiesioginiam stebėjimui. Kameros turės būti apsaugotos specialiu kupolu, jis slėptų ir jų stebėjimo kryptį, bet nepablogintų vaizdo.

Vaizdo ir garso įrašai bus saugomi 60 parų, iš bendruomenių kamerų pateikiami įrašai – 30 parų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių