Smūgis „Hanner“: NŽT nutraukia „Žalgirio“ stadiono žemės nuomą

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nutraukia valstybinės žemės sklypo, kuriame buvo griaunamas Vilniaus „Žalgirio“ stadionas, nuomos sutartį su verslininko Arvydo Avulio valdoma įmone „Hanner“, kuri šioje teritorijoje stato 20 mln. eurų vertės 4 žvaigždučių „Marriott“ viešbutį bei šiemet planuoja pradėti verslo centro statybą.

Visos investicijos į 8 hektarų teritoriją, iš kurių 6 ha sklypo nuomos sutartis nutraukta, turėjo siekti apie 200 mln. eurų.

Bloga žinia investuotojams

NŽT pranešė, kad vykdydama Vilniaus apygardos prokuratūros reikalavimą pašalinti teisės aktų pažeidimus, informavo sklypo nuomininkus apie sutarties nutraukimą - esą jis buvo išnuomotas ne aukciono būdu, todėl valstybinė žemė gali būti naudojama tik pagal jos naudojimo paskirtį.

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, sklype buvo įregistruotas stadionas, todėl jis privalėjo būti naudojamas tik stadionui.

„NŽT ketinimas nutraukti žemės nuomos sutartį yra nesąžiningas ir neteisėtas, nes įsigyjant pastatus ir teritoriją, visos procedūros buvo atliktos viešai, skaidriai ir teisėtai. Toks sprendimas yra nerimą kelianti ir bloga žinia Lietuvos ir užsienio investuotojams, nes jis rodo, kad bet kokios ilgalaikės sutartys su valstybe gali būti nutrauktos be jokių priežasčių ir argumentų. Jei valstybė laikysis tokios politikos, Lietuva taps nepatrauklia investuotojams šalimi, o investicijų srautas dar labiau sumažės“, - teigiama BNS atsiųstame „Hanner“ komentare.

Apie tolimesnius veiksmus ir priemones, kuriomis ketinama ginti kompanijos interesus, „Hanner“ žada pranešti vėliau.

Prokurorų teigimu, stadionas buvo perduota  Lietuvos sporto draugijai „Žalgiris“, tačiau iš vėliau parengtų teritorijų planavimo dokumentų matyti, kad draugija, bendrovės „Žalgirio sporto arena“ ir „Hanner“ antrinė įmonė „Promola“ neketino atstatyti pastatų ir jų naudoti.

„Prokuroro teigimu, susitarimai dėl žemės nuomos sutarties pakeitimo sudaryti jau patvirtinus teritorijos detalųjį planą, numatantį šioje vietoje komercinės, gyvenamosios paskirties pastatų statybą, tai yra, veiklą, nesusijusią su stadiono eksploatavimu. Taip pat pažymima, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotas leidimas nugriauti šešis sporto paskirties pastatus, akivaizdžiai prieštarauja viešajam interesui ir valstybinės žemės nuomos be aukciono socialinei paskirčiai“, - rašoma NŽT pranešime spaudai.

Šiaulių bankas 2015 metų gegužę apleisto Vilniaus „Žalgirio“ stadiono kompleksą ir teritoriją aplink jį už 41 mln. eurų pardavė „Hanner“ įmonei „Promola“. Čia planuojama sukurti naują gyvenamųjų pastatų, verslo ir administravimo centrą, investicijos į kurį sieks apie 200 mln. eurų.

Žemė gali būti išnuomota tik aukciono būdu

Nugriovus Vilniaus „Žalgirio“ stadioną, po juo esanti valstybės žemė gali būti išnuomota tik aukciono būdu, teigia prokurorai.

Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė nustatė, kad pagal teisės aktus bei teismų praktiką buvusį „Žalgirio“ stadioną įsigijusi verslininko Arvydo Avulio valdoma įmonė „Hanner“ galėjo likti sklypo nuomininke tik tuo atveju, jei stadiono statiniai nebūtų nugriauti.

„Nugriovus stadioną bei kitus šiame žemės sklype buvusius statinius, neliko teisinio pagrindo, kuris suteikė teisę išnuomoti šį didelės vertės žemės sklypą lengvatinėmis sąlygomis - tai yra be aukciono. Todėl žemės nuomos sutartis turi būti nutraukta, o norint šį žemės sklypą išnuomoti arba parduoti, turi būti paskelbtas aukcionas“, - pranešė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Turės nutraukti ir kitą sutartį

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) turės nutraukti ir kitą valstybinės žemės nuomos sutartį su verslininko Arvydo Avulio valdoma bendrove „Hanner“ - ne tik dėl buvusio „Žalgirio“ stadiono sklypo, bet ir šalia esančio sklypo, kur šiuo metu įgyvendinamas daugiabučių projektas „Pilies apartamentai“, sako prokurorė. Tai reiškia, kad NŽT turės nutraukti nuomos sutartis dėl visos 8 hektarų teritorijos, kurioje yra dabar griaunamas „Žalgirio“ stadionas ir Ledo arena.

„(Buvusio „Žalgirio“ stadiono - BNS) teritorijoje yra keli žemės sklypai. Vasario 1 dieną yra priimtas prokuroro nutarimas reikalauti pašalinti pažeidimus ir analogiškai kreiptasi į NŽT dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo prieš terminą. NŽT per 20 darbo dienų turim imtis veiksmų ir informuoti Prokuratūrą, o kadangi dar laikas nepraėjo, tai Prokuratūra nereikalauja. Nutarimas priimtas dėl to, kad ten buvęs statinys yra nugriautas ir yra pastatyti ar statomi kiti statiniai“, - pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Eidivalda Meškienė.

Prokurorai sausio 19 dieną NŽT pareikalavo nutraukti 6 hektarų ploto buvusio „Žalgirio“ stadiono sklypo nuomos sutartį su „Hanner“, kuri šioje teritorijoje jau stato 20 mln. eurų vertės 4 žvaigždučių „Marriott“ viešbutį bei šiemet planuoja pradėti verslo centro statybą. Projektas „Pilies apartamentai“ statomas šalia esančiame 2 hektarų ploto sklype. Bendrovės investicijos į visą 8 hektarų teritoriją turėjo siekti apie 200 mln. eurų.

„Sklypai išnuomoti ne aukciono būdu esamiems statiniams eksploatuoti. Kadangi buvo pažeistas žemės naudojimo būdas, taip pat buvo leista griauti esamus statinius ir jie pradėti griauti, todėl nuspręsta kreiptis į NŽT, kad ji pašalintų pažeidimus - nutrauktų valstybinės žemės nuomos sutartį prieš terminą“, - kalbėjo prokurorė.

Prokurorės teigimu, nugriovus senus statinius, po jais esanti valstybinė žemė gali būti išnuomota tik aukcione. „Hanner“ galėjo likti sklypų savininke tik tuo atveju, jei seni statiniai nebūtų nugriauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stebuklai

stebuklai portretas
Na, pasižiūrėsime kas iš to išeis. Kažkaip nesitikiu, kad bus pastatytas stadionas, nors gerai būtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių