Skveras priešais Rusijos ambasadą bus pavadintas B. Nemcovo vardu

  • Teksto dydis:

Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė iniciatyvai, kad Vilniuje atsirastų Boriso Nemcovo vardu pavadintas skveras, rašoma pranešime.

Simboliška, kad kovos už demokratiją Rusijoje simboliu tapusi asmenybė, aktyviai demokratijos vertybes puoselėjęs ir už savo įsitikinimus nužudytas opozicijos narys bus įamžintas būtent priešais Rusijos ambasadą Vilniuje.

„Gerbiu B. Nemcovo, Anos Politkovskajos, kitų nužudytų Rusijos demokratų ir žurnalistų atminimą ir vertinu jų kovą prieš Putino režimą. Žinoma, kad tokie iškilūs žmonės yra verti būti pagerbti ir įamžinti Vilniuje. Taip pagerbsime ir tą pusę milijono Maskvos gyventojų, kurie po 1991 metų sausio 13 išėjo į gatves palaikyti Lietuvos“, –  sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Prieš porą mėnesių meras susitiko su sostinėje besilankiusiais žymiais Rusijos demokratais, opozicijos atstovais, gavusiais prieglobstį Lietuvoje, protestų ir solidarumo akcijų organizatoriais, žurnalistais. Išklausęs jų lūkesčius pasiūlė, kaip simboliškai galėtų būti įamžinti Rusijos demokratai Vilniuje. 

„Ypatingas jausmas kaskart atvykti į Lietuvą – šalį, kuri visada yra už dialogą ir už palaikymą. Borisas Nemcovas sudėtingiausiais Rusijos demokratijai laikais kovojo prieš autoritarinio režimo kursą, nepaisydamas rizikos, puldinėjimų, sulaikymų, liko ištikimas savo įsitikinimams. Galima nužudyti žmogų, tačiau neįmanoma nužudyti atminties ir demokratijos principų. Tikime, kad ateis diena, kai ir mes galėsime pagerti B. Nemcovą Rusijoje, ir esame dėkingi Vilniui, kuris yra pirmasis  pasaulyje miestas, ėmęsis iniciatyvos įamžinti Boriso atminimą Vilniuje.“ – Tarybos salėje kalbėjo B. Nemcovo bendražygis, Rusijos opozicionieriaus Vladimiras Kara-Murza.

Planuojama, kad skvere Latvių gatvėje galėtų atsirasti įvairūs meniniai akcentai, vardiniai suoliukai. Svarstoma, kad šioje vietoje esanti giraitė ir tvenkinys, galėtų tapti patrauklia miestiečiams vieta, o čia augantys beržai galėtų būti pavadinti atskirų demokratijai ir laisvei nusipelniusių Rusijos žmonių ar įvykių atminimui.

B. Nemcovas buvęs aktyvus opozicijos narys, buvo nušautas 2015-ųjų vasario 27-osios Maskvoje, netoli Kremliaus. B. Nemcovas ne kartą lankėsi Lietuvoje ir palaikė buvo vienas iš aktyviausiai palaikančių lietuvius sausio 13–osios įvykių metu bei vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
O kodėl ne Chodorkovskio, Kasparovo, Sakašvilio, Savčenkos, Timošenkos ??? Kai kam jie draugai, tik ar parku visiems uzteks??? Kuo taip Lietuvai " nusipelnė" B. Nemcovas??? Ar Lietuvoje nėra įžymių žmonių, kad jų vardu būtų pavadinti parkai???

Gal

Gal portretas
Kas paaiškins, kas jis toks ?

nu juo

nu juo portretas
tarkim Nemcov gyvas ir isrinko rus prezidentu -ka rus priimtu i es?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių