Skaičiai įspūdingi: nustatyti net 142 regioninių parkų žemės užgrobėjai

  • Teksto dydis:

Patikrinimą dėl žemės naudojimo pažeidimų Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkose atlikusi Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nustatė per pusantro šimto pažeidimų, didžioji dalis – dėl neteisėto svetimos žemės užėmimo.

Kaip pranešė NŽT, tarnybos specialistai nuo pernai liepos atliko iš viso 239 patikrinimus, iš jų 87 patikrinimai atlikti Verkių parke ir 152 – Pavilnių parke. Nustatyti 155 žemės naudojimo pažeidimų atvejai, daugiausia – 142 – dėl neteisėto valstybinės ir privačios žemės užėmimo. Specialistai nustatė 11 pažeidimų dėl žemės naudojimo ne pagal paskirtį, dar du – dėl netinkamo žemės tvarkymo.

Dėl administracinių nusižengimų surašyti 38 protokolai, jais skirta 5256 eurų baudų.

Taip pat surašyti 145 raštai, kuriais tikrintų objektų savininkai, naudotojai ar jų atstovai kviečiami atvykti į NŽT Vilniaus miesto skyrių dėl nustatyto pažeidimo aplinkybių išsiaiškinimo. Pagal šiuos kvietimus neatvykus į NŽT, tarnyba gali kreiptis į policiją dėl asmenų atvesdinimo. Tokia priemonė jau panaudota penkiais atvejais.

NŽT specialistai taip pat atliko 11 pakartotinių patikrinimų, ar anksčiau nustatyti pažeidimai pašalinti. To nebuvo padaryta tik vienu atveju. Dėl keturių galimų pažeidimų bylos perduotos nagrinėti pagal kompetenciją kitoms institucijoms.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų plotas siekia apie 5 tūkst. hektarų.

Šiemet vasarą apžiūrėję šių parkų teritorijas iš oro ir ant žemės aplinkosaugininkai aptiko, kad nesilaikyta draudimų statyti gyvenamųjų namų šlaituose ar greta jų, kai kur sunaikintos reljefo formos, nesilaikyta Vilniaus bendrojo plano nuostatų, valstybinė žemė naudojama asmeniniams tikslams, neteisėtai užtverta valstybinė žemė ir miškas. Taip pat nustatyta atvejų, kai parkuose įsikūrę asmenys užtveria kelius ir paprastiems parko lankytojams negalima patekti prie vandens telkinių.

Paaiškėjus šiems pažeidimams atsistatydino tuometinė direkcijos vadovė Vida Petiukonienė, į jos vietą paskirta konkursą laimėjusi Jolanta Radžiūnienė, prieš tai dirbusi parko Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas nors nuo to pasikeis? Abejoju

taip tad

taip tad portretas
taip tad dirba saugomų teritorijų tarnyba...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių