Šiemet salmonelioze sirgo daugiau vilniečių

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento specialistai informuoja, kad pastaruoju metu Vilniaus mieste padidėjo sergamumas salmonelioze.

2016 m. sausio-spalio mėnesiais salmonelioze iš viso susirgo 248 vilniečiai (sergamumo rodiklis - 4,56 atv./10 000 gyventojų). Neįprastai daug salmoneliozės atvejų buvo rugpjūtį - 66 atvejai (sergamumo rodiklis - 1,21 atv./10 000 gyventojų), tai yra dvigubai daugiau nei 2015 m. tą patį mėnesį. 

Salmoneliozė yra pavojinga tuo, kad ja dažniausiai užsikrečia ne pavieniai asmenys, o kyla protrūkiai, t. y. suserga grupė žmonių, vartojusių tą patį maistą. Dažniausiai salmoneliozės protrūkiai siejami su maisto tvarkymo įmonių veikla - 2016 m. kilo trys tokie protrūkiai.

Pasitaiko salmoneliozės protrūkių ir šeimose, kurie dažniausiai išplinta dėl nepakankamai termiškai apdorotų kiaušinių ir vištienos bei jos produktų vartojimo.

Sergamumo pakilimo sezonas - į pabaigą

Analizuojant gyventojų sergamumą salmonelioze, nustatyta, kad dažniau šia infekcija sergama šiltuoju metų laiku.  Sergamumo pakilimas paprastai prasideda gegužės mėnesį ir tęsiasi iki rugsėjo ar spalio mėnesio. Tai siejama su maisto laikymo ir ruošimo sąlygomis - šiltuoju metų laiku maistas dažnai ruošiamas lauko sąlygomis, kepama ant žarijų. Jeigu maisto produktai užteršti Salmonella bakterijomis, o kepimo laikas ar temperatūra nepakankami, bakterijos nežūva. 

2015 m. didžiausias sergamumas buvo liepos-spalio mėnesiais. Šiemet sausio, vasario, balandžio, birželio, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais užfiksuotas didesnis sergamumas.

Dažniausias kaltininkas - netinkamai paruoštas maistas 

Salmoneliozė - ūminė žarnyno infekcija, kurią sukelia Salmonella bakterijos. Ligai būdingas šaltkrėtis, karščiavimas, galvos, pilvo skausmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas. Pirmieji ligos požymiai dažniausiai atsiranda po užsikrėtimo praėjus 12-72 valandoms.

Infekcijos šaltiniai yra naminiai ir laukiniai gyvuliai, paukščiai, žuvys, graužikai. Svarbiausias infekcijos rezervuaras žmogui yra naminiai gyvuliai ir paukščiai. Užkratas dažniausiai perduodamas per netinkamai paruoštą gyvulių bei paukščių mėsą, nesveikų karvių pieną, infekuotus kiaušinius.


Šiame straipsnyje: salmoneliozėmaistassusirgimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SAMSONO desra

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
kokio prasto maisto užderėjo Lietuvoje. Iš mano aplinkos žmonių per spalio mėnesį žinau jau tris atvejus. Suprantu, kad nepakankamai termiškai apdorotas maistas, bet iš kur tiek masiškai, jei rašoma , kad šiais metais dvigubai daugiau, nei pernai ar kt. metais. Vadinasi labai daug blogos produkcijos atsirado. Visais metais žmonės kepė, virė, marinavo mėsą ir kiaušinius valgė. Netikiu, kad žmonės kitaip gamindavo kitais metais. Tiesiog daug užkrėstų produktų salmonelos bakterijomis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių