Septintą kartą bus renkami Auksinės šakutės laimėtojai

  • Teksto dydis:

Jau netrukus, spalio 24-ąją, sostinės širdyje įsikūrusiame „Kempinski“ viešbutyje savo meistriškumą demonstruos ir derančių skonių bei kvapų paletę atskleis virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų komandos.

Jau septintą kartą rengiamame Vyno ir deserto derinių čempionate bus išrinktas Auksinės šakutės laimėtojas.

Intrigos, kam atiteks unikalaus ir atitikmenų pasaulyje neturinčio čempionato laimėtojo titulas – su kaupu, mat vertinimo kriterijai – aukšti. Vienas prancūzų gurmanas kartą pasakė, kad „yra penki dailieji menai: tapyba, skulptūra, poezija, muzika ir architektūra, kurių pagrindinė šaka yra konditerija“. Ši mintis puikiai atspindi konditerijos esmę, kad graži kepinio išvaizda įpareigoja ir neturi nuvilti savo skoniu. Būtent todėl varžybų kompetentinga komisija vertins ne tik pristatymo profesionalumą ir meniškumą, bet ir deserto estetiką, vyno parinkimo motyvaciją, vyno ir deserto išvaizdas, skonio ir kvapo derėjimą.

„Šiemet čempionate skelbiame geriausio deserto iš varškės konkursą. Tikimės, kad tai paskatins naujų lietuviškų desertų atsiradimą restoranų meniu. Žinau, kad dalyviai, kaip ir pernai rinksis ir lietuvišką vyną. Jau registravosi ankstesnių čempionatų lyderiai, taigi varžybos bus įdomios“, – apie šių metų renginį kalbėjo Someljė mokyklos, organizuojančios čempionatą, studijų direktorius Arūnas Starkus.

Negana to, reikia pažymėti, kad konkurencija čempionate auga kaip ant mielių: 2010 metais dalyvavo vos 12 komandų, o šiais metais jau pavojingai artėjama prie didžiausio galimo dalyvių skaičiaus ribos – 20. Čempionato idėjos sumanytojas A.Starkus teigė, kad šiemet itin išaugo susidomėjimas šiuo renginiu ne tik mūsų šalyje, bet ir už jos ribų, todėl galimas scenarijus, kad ne visi norintys pateks į varžybas. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, mat net neabejojama, kad toks susidomėjimas – tik į naudą Lietuvos restoranų kultūrai ir saldaus vyno vyndariams.

Paprašytas pasidalinti savo įžvalgomis, kodėl tokio unikalus čempionatas po pirmų metų neišsisėmė, o kas metai vis sulaukia daugiau susidomėjimo, A.Starkus – atviras: „Idėja kilo 2010-aisiais, kai supratome, kad kadaise tauriausio – saldaus vyno – vartojimas beviltiškai krenta, nes žmonės neberanda progos jo paragauti. Pirmojo čempionato metu pamatėme, kad ir su desertais situacija – nekokia. To, ką šefai pagamina čempionatui, restoranuose nerasite. Todėl čempionatas iš karto tapo naujų desertų kūrimo pretekstu, platforma, vėliau konditerių ir virėjų, kuriems įdomu dirbti su desertais, susitikimo vieta. Gal todėl vyno ir desertų derinių idėja nemiršta ir nemirs.“

Praėjusiais metais Auksinės šakutės apdovanojimas buvo įteiktas lietuvaičiams – restorano „Time“ komandai –, kurie komisijos narių gomurius užbūrė obuolių desertu „Ir viskas, kas skanu, yra skanu“, patiektu kartu su „Gintaro Sino obuolių ledo vynu“. O kas yra tobulas deserto ir vyno derinys čempionato iniciatoriui? „Tobulas derinys visų pirma turi būti skanus ir harmoningas, turi norėtis jo daug suvalgyti.  Vynas turi papildyti desertą, o desertas – vyną. Jie vienas be kito negali būti. Kartu jų skonis turi stebinti, lietis, kisti. Naktį šis desertas su vynu turi sapnuotis“, – kalbėjo A.Starkus.

Kol profesionalai plušės prie įspūdingų desertų, lankytojams tikrai neteks nuobodžiauti. Organizatoriai atskleidė, kad susirinkusieji turės galimybę ne tik stebėti čempionatą, tačiau jų laukia ir mini paroda, kurioje dalyviai supažindins smaližius ir ne tik su prancūziškais „Cluizel“ ir „Mademoisel“ šokoladais, Rokiškio „Grand“ sūriais, saldžiais vynais bei kitais gėrimais. Renginio metu taip pat bus eksponuojami „Zwiesel“ krištolo gaminiai.

Organizatoriai kviečia visus dalyvauti unikaliame visame pasaulyje – Vyno ir desertų derinių čempionate spalio 24-ąją dieną. Dalyviai, kurie norėtų išbandyti save kovoje dėl Auksinės šakutės įvertinimo,  vis dar kviečiami registruotis el. paštu: agne@someljemokykla.lt

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių