A. Sekmokas: arbitražas gali apsunkinti Vilniaus šilumos ūkio perėmimą

  • Teksto dydis:

Lietuvoje apie 20 metų veikiančio ir apie 200 mln .eurų investavusio Prancūzijos energetikos, vandens tiekimo ir atliekų tvarkymo koncerno „Veolia“ ieškinys arbitražui gali apsunkinti Vilniaus šilumos ūkio perdavimo procesą, sako miesto ūkį perimsiančių Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas konservatorius Arvydas Sekmokas.

„Aš labai neigiamai vertinu tokį investuotoją. Mes jau patyrėme Lietuvoje kai kuriuos investuotojus ir jų veiksmus, to paties „Gazpromo“ ir „E.ON“. Investuotojas investuotojui nelygus, dažnai investuotojas, ypač atėjęs į monopolinę sritį, nesiskaito nei su valstybės interesais, nei su gyventojų interesais ir stengiasi naudotis savo monopolinėmis galiomis ir pažeidinėti konkurencijos galimybes, kitus sąžiningos veiklos principus“, - BNS sakė buvęs energetikos ministras A.Sekmokas.

„Sutartis pasibaigs, turtą mes perimsime, o, be abejo, bylinėjimasis neabejotinai tęsis. (...) Visada tokie dalykai apsunkina, visada yra lengviau bendru sutarimu kažką pasiekti, negu teisiniais veiksmais“, - pridūrė A.Sekmokas.

Pasak jo, nepriklausomai nuo to, ar ieškinys bus pateiktas prieš Vilniaus miesto savivaldybę, Kainų komisiją ar Vyriausybę, Lietuvos pozicija turi būti bendra.

„Aš manau, kad bus atitinkamai parodyta apie nesąžiningą pačios įmonės galimai veiklą“, - kalbėjo A.Sekmokas.

Šilumos tiekimo įmones Lietuvoje valdantis Prancūzijos grupė „Veolia“ antradienį pateikė preliminarios 100 mln. eurų vertės ieškinį prieš Lietuvą - pareiškimas pateiktas tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone. „Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl neva nesąžiningo Lietuvos elgesio ir kompanijos investicijų Lietuvoje nusavinimo.

A.Sekmokas trečiadienį BNS sakė, kad sprendimai dėl savivaldybės kreipimosi į tarptautinį arbitražą nėra priimti, tačiau tokia galimybė neatmestina.

2002 metų vasarį pasirašyta Vilniaus savivaldybės šilumos tinklų nuomos sutartis su nuomos konkursą laimėjusia Prancūzijos „Veolia“ baigiasi 2017 metais. Pagal ją visą išnuomotą šilumos ūkį VŠT turi perimti Iki 2017-ųjų balandžio 1-osios.

Nuomos sutartyje numatyta, kad ginčai tarp šalių sprendžiami derybų būdu, o nepavykus juos sprendžia arbitražas, vadovaudamasis Stokholmo prekybos rūmų arbitražo taisyklėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Pasimatė tikrieji kažkada taip lauktų Lietuvoje Vakarų "investuotojų" kėslai. Ilgametė praktika Afrikoje, Lotynų Amerikoje bus pritaikyta ir Lietuvoje. O kaip suokė, pamenu, 1999 - 2000 m. visokie abišalos, zuokai ir kt. vietiniai "šustriakai" apie "investicijų" naudą žmonėms. Televizijoje šie užsienio klapčiukai įrodinėjo, kad prancūzai ateina vos ne paskutiniu duonos kąsniu su mumis pasidalinti. Šilumą mums tieks vos ne dykai. Pasiėmė iš vilniečių kelis milijardus litų per tuos metus ir dar ieškinį atsisveikinimui pateikė. Banditų gauja. Dabar prasidės bylinėjimasis, kuris nusineš dar porą milijonų eurų. Tai toks yra tas tikrasis kapitalizmas.

Julius

Julius portretas
Prisidirbo .... : (
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių