Savivaldybė bylinėsis dėl permokų „Vilniaus energijai“

  • Teksto dydis:

Pernai rudenį sostinei tarybai priėmus sprendimą kreiptis su grupės ieškiniu į teismą dėl neteisėtų permokų už šildymą „Vilniaus energijai“, Vilniaus miesto savivaldybės administracija parengė ir pateikė 19 Vilniaus miesto savivaldybės administruojamų įstaigų grupės ieškinį pradėti nagrinėjimą teisme, pranešė savivaldybė.

Šiuo ieškiniu siekiama, kad šilumos energiją įstaigoms tiekusi „Vilniaus energija“ grąžintų dalį lėšų už nepagrįstai dideles 2011-2013 metų šildymo sąskaitas. Ieškinio teikimo metu yra suskaičiuota, kad už šilumą buvo permokėti bent 5 proc. – būtent tiek ir reikalaujama už kiekvienos įstaigos mokėjimus per nurodytą laikotarpį.

Konkurencijos taryba dar 2015 m. gruodį paskelbė, kad „Vilniaus energija“ susitarė su ja susijusia Estijoje registruota biokuro tiekėja „First Opportunity“ (buvusia „Bionovus“) penkerius metus tik iš jos pirkti biokurą. Tokiu būdu, anot tarybos, „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe kurą pigiau pirkti iš kitų tiekėjų, ir tai galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams. Draudžiamas susitarimas įtakojo ne tik Vilniaus regiono, tačiau ir visos Lietuvos vartotojų šilumos kainas.

Tai svarbus žingsnis, siekiant ne tik atgauti neteisėtai surinktus pinigus iš šilumos vartotojų, bet ir formuojant precedentą, kad nepagrįstai pelnytis iš socialiai jautrių gyventojams paslaugų niekam nebus leidžiama.

Atlikto tyrimo išvadose nustatyta, kad „Vilniaus energija“ už biokurą mokėdavo po 250 eurų už toną naftos ekvivalento, kai biržoje jis kainavo 168 eurus. Praeitų metų rugsėjo pabaigoje, atlikusi „Vilniaus energijos“ reguliuojamos veiklos auditą, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija paskelbė, kad bendrovė 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turės būti grąžintas šilumos vartotojams.

„Šiuo žingsniu pradėtas įgyvendinti sostinės tarybos sprendimas dėl neteisėtų permokų už šildymo paslaugas susigrąžinimo. Tai svarbus žingsnis, siekiant ne tik atgauti neteisėtai surinktus pinigus iš šilumos vartotojų, bet ir formuojant precedentą, kad nepagrįstai pelnytis iš socialiai jautrių gyventojams paslaugų niekam nebus leidžiama. Nors šiam procesui ir prireiks laiko, bet sėkminga jo baigtimi neabejoju“, - teigė Vilniaus miesto mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Pagal teisines procedūras, pateikus teismui pretenziją, šiuo metu laukiama „Vilniaus energijos“ atsakymo į pretenziją, o toliau grupės ieškinys bus nagrinėjamas teisme. Taip pat prie šio grupės ieškinio Vilniaus miesto savivaldybė kvies prisijungti su savo reikalavimais ir kitus šilumos vartotojus – įmonės ir gyventojus, kurie galės pareikšti savarankiškus reikalavimus dėl permokų už šildymo paslaugas grąžinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių