Saugomų teritorijų nacionaliniam centrui lankytojų netrūksta

  • Teksto dydis:

Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras, duris atvėręs praėjusių metų liepos pabaigoje, pristato visuomenei Lietuvos nacionalinius ir regioninius parkus, rezervatus ir draustinius. Per metus čia apsilankė daugiau kaip 15 tūkstančiai lankytojų.

Daugiausiai Saugomų teritorijų nacionaliniame lankytojų centre apsilanko moksleivių, kuriems vedamos edukacijos ir ekskursijos apie mūsų krašto kraštovaizdžio ypatumus, biologinę įvairovę ir saugomas rūšis, aiškinama kodėl reikia saugoti augalėlių ir gyvūnėlių buveines, kodėl reikia būti draugiškiems gamtai. Mokytojai ir moksleiviai noriai renkasi edukaciją „Pažink Lietuvos medžius“, kur pristatoma mūsų krašto medžių įvairovė ir medžiai-galiūnai, turintys gamtos paminklo statusą.

Per metus Nacionaliniame lankytojų centre apsilankė lankytojų iš įvairiausių šalių: pradedant kaimynais latviais ir baigiant keliautojais iš tolimosios Japonijos. Juos domina natūrali Lietuvos gamtą, mūsų krašto nacionaliniai ir regioniniai parkai. Jeigu užsieniečiai jau seniai domisi gamtiniu turizmu, tai pastebima tendencija, kad ir mūsų krašto žmonės daugiau keliauja gamtos takais, keliauja pėsčiomis ir dviračiais.

Saugomų teritorijų nacionalinio lankytojų centro tikslas – suteikti žinių apie saugomas teritorijas. Ekspozicija padės suprasti ką ir kodėl reikia saugoti, kodėl gamtosauga civilizuotai žmonijai darosi vis svarbesnė. Svarbu, kad lankytojai susidomėtų nacionaliniais ir regioniniais parkais, saugomomis rūšimis, kraštovaizdžio ypatumais, kad norėtų patys atrasti mūsų krašto gamtos lobius.

Nacionalinio lankytojų centro ekspozicija – ne tik įdomi turiniu, bet ir stebinanti vizualiais sprendimais. Įėjęs lankytojas pasijus tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą – debesys. Gali įsivaizduoti, kad esi pievoje ar miške…

Kiekvienas svečias čia galės susipažinti su saugomų teritorijų sistema, sukant susiliečiančius krumpliaračius. Ne visi žino, kad Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 kultūriniai rezervatai, apie 300 draustinių, daugiau kaip 500 valstybės saugomų gamtos paveldo objektų...

Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, galite žiūrėti filmus, klausytis paslaptingų gamtos garsų. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais. Mažuosius lankytojus tikrai sudomins Lietuvoje sukurtas interaktyvus žaidimas apie gerves ir kormoranus.

Terminaluose pateikiama informacija apie saugomų teritorijų įdomybes ir keliavimo galimybes padės atrasti ypatingas Lietuvos vietas. Kiekvienas ekspozicijos lankytojas taps aktyviu dalyviu, galinčiu liesti, klausyti, pajausti…

Saugomų teritorijų Nacionalinio lankytojų centro adresas - Antakalnio g. 25, Vilnius (priešais Antakalnio gimnaziją).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių