Santariškių medikai jau atliko 1500 kaulų čiulpų transplantacijų

  • Teksto dydis:

VUL Santariškių klinikose atlikta 1000-oji autologinė kaulų čiulpų transplantacija atsparia limfoma sergančiam 23 metų pacientui, kuriam buvo taikyta intensyvi chemoterapija, tačiau liga sparčiai progresavo. Ligą pavyko suvaldyti ir tikimasi, jog pacientas visiškai pasveiks.

Santariškių klinikose kaulų čiulpų transplantacijos atliekamos jau septynioliktus metus. Suaugusių kaulų čiulpų transplantacijų centre pirmoji alogeninė (kai pacientui donoras yra kitas sveikas asmuo) suaugusiųjų kaulų čiulpų transplantacija atlikta 1999 metais, o autologinė (kai pacientas yra pats sau donoras) - 2000 metais. Nuo to laiko jau atlikta daugiau kaip 1500 kaulų čiulpų transplantacijų suaugusiems. Santariškių klinikos yra vienas aktyviausių transplantacijų centrų Europoje, 2014 m. duomenimis kaulų kaulų čiulpų transplantacijų skaičius 10 milijonų gyventojų bei jų rezultatai Lietuvoje prilygo išsivysčiusioms Europos šalims ir lenkė regiono rodiklius. Gerus rezultatus lemia per daugelį metų suformuota ir darniai dirbanti gydytojų, slaugytojų, psichologų komanda, taikomi naujausi imunologinės, mokelulinės diagnostikos, vaizdinimo metodai, įdiegta elektroninė gydymo rezultatų stebėsenos sistema.

Autologinė kaulų čiulpų transplantacija yra tokia transplantacijų rūšis, kuomet kaulų čiulpų donoru tampa pats pacientas. Jos metu taikomos didelės chemoterapijos, taikinių terapijos vaistų dozės, kurios naikina paciento ligą. Deja, kartu sunaikinamas ir paciento kraujo gamybos organas – kaulų čiulpai bei paciento imuninė sistema. Siekiant atkurti kraujo gamybą, o kartu ir sveiką kraują bei imuninę sistemą, pacientui persodinami jo paties prieš chemoterapiją surinkti ir išsaugoti kaulų čiulpai. Čiulpų prigijimas trunka dvi – keturias savaites, o imuninės sistema atsistato maždaug dar per metus.

Anot Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vadovo prof. Laimono Griškevičiaus, autologinė kaulų čiulpų transplantacija yra skirta gydyti piktybines kraujo ligas bei kai kuriuos labai agresyvius piktybinius ne kraujo navikus. Pagrindinės kraujo ligos, kurios yra gydomos autologine kaulų čiulpų transplantacija, yra mielominė liga bei limfomos.

Santariškių klinikose sukaupta didelė patirtis transplantacijas atliekant mielomine liga sergantiems pacientams. Iš viso jų atlikta jau daugiau kaip 600, o dauguma pacientų išgyvena daugiau nei 10 metų. Tais laikais, kai transplantacijos nebuvo atliekamos, tokie pacientai išgyvendavo vos trejus-ketverius metus.

„Nuo 1999 m. VUL Santariškių klinikose suaugusiems iš viso jau atlikta daugiau kaip 600 alogeninių transplantacijų, o dabar džiaugiamės 1000-ąją autologine transplantacija. Ji atlikta 23 metų mūsų pacientui. Prieš transplantaciją liga buvo išplitusi kaklo, pažastų, tarpuplaučio limfmazgiuose. Šie buvo labai padidėję, spaudė gretimus audinius bei organus. Nuo anksčiau taikyto gydymo buvo labai nukentėjusi paciento širdis. Blogiausia buvo tai, kad limfoma buvo visiškai atspari taikytam gydymui. Skiriant chemoterapiją, limfoma tik progresavo. Santariškių klinikose taikėme gelbstintįjį gydymą, imunoterapiją. Jaunuoliui tinkamą gydymą pavyko pritaikyti iš trečio karto ir liga dalinai atsitraukė. Po atliktos autologinės kaulų čiulpų transplantacijos pacientas turi galimybę visiškai pasveikti.”

Profesorius pabrėžia, jog atkakliai siekiama, kad autologinės transplantacijos, kurių metu atkuriama sveika imuninė sistema, taptų prieinamos ir sunkiomis autoimuninėmis (sistemine skleroze, išsėtine skleroze) ligomis sergantiems pacientams, kuriems joks kitas gydymas nepadeda. Atitinkami teisės aktų keitimų pasiūlymai yra pateikti Sveikatos apsaugos ministerijai. Deja, jie yra svarstomi jau beveik dvejus metus. Tikimės, kad teigiamas sprendimas daugiau nebebus atidėliojamas ir minėti sekinančias ligas patiriantys pacientai susilauks pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių