Santariškėse atidengta medikus pagerbianti skulptūra „Lozoriau, kelkis"

  • Teksto dydis:

Penktadienį Santariškių klinikų kiemelyje Vilniuje, prie centrinio įėjimo į ligoninę, atidengtas monumentas, kuriuo pagerbiamas Lietuvos mediko pašaukimas.

Atidengiant Stanislovo Kuzmos skulptūrų kompoziciją „Lozoriau, kelkis“ dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Menininkas S. Kuzma savo kūriniu išreiškė pagarbą kilniam medikų darbui ir atsidavimui profesijai – skulptorius pusę gyvenimo praleido kovodamas su sunkia širdies liga ir buvo nuolat prižiūrimas kardiologų. Pirma širdies operacija S. Kuzmai buvo atlikta, kai jam buvo 31 metai, o paskutinė ir, deja, nesėkminga – 65 metų amžiaus. Skulptoriaus širdį saugojo talentingi kardiologai – profesorius Algimantas Marcinkevičius ir jo mokiniai Vytautas Jonas Sirvydis ir Giedrius Uždavinys.

„Šioje skulptūroje susilieja du talentai – mūsų įžymaus kūrėjo ir mūsų gydytojų. Tai pagarba ir padėka visiems, kurie sugeba kurti: meną, kuris beldžiasi į kiekvieną širdį, ir žmogaus gyvybę – ją apsaugoti ir dovanoti", – skulptūros atidengimo ceremonijoje kalbėjo Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, su skulptoriaus S. Kuzmos kūriniais išaugo jau ne viena karta. Todėl norisi nusilenkti ir menininko, ir medikų talentui, įkūnytam skulptūroje, kuri turi stovėti būtent čia, Santariškėse.

Skulptūros maketą skulptorius S. Kuzma sukūrė dar 1989 metais. Beveik prieš ketverius metus mirusio talentingo menininko idėją įgyvendino jo sūnus Algirdas Kuzma, jam talkino architektas Rolandas Palekas. Prezidentė palaikė šią iniciatyvą ir padėkojo skulptoriaus sūnui A. Kuzmai, kad jis įgyvendino tokį kilnų ir gražų tėvo norą.

Prezidentė asmeniškai labai vertina S. Kuzmos kūrybą. Dar būdamas gyvas skulptorius sutiko, kad Prezidentė jos kadencijos metais eksponuotų skulptūrą „Mindaugas ir Morta". Ši skulptūra stovi Prezidentės darbo kabinete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių