Rusijos ambasadoriaus rezidencijai rengiamas naujas sklypas

  • Teksto dydis:

Rusijos ambasadai Vilniuje, Valakupių rajone, ketinama skirti sklypą, kur galėtų būti statoma Rusijos ambasadoriaus rezidencija.

Užsienio reikalų ministerija (URM) nurodo, kad sklypo skyrimas „leistų praktiškai baigti valstybinės reikšmės derybas“ dėl Lietuvos nuosavybės Maskvoje ir Rusijos nuosavybės Vilniuje.

„Derybas tikimasi baigti dar šiais metais“, - BNS trečiadienį nurodė ministerija.

Pirmiausia numatoma, kad valstybė iš Vilniaus savivaldybės perimtų du ūkinius pastatus sklype Mėlynių gatvėje. Vėliau sklypas, kuris yra atokiau nuo saugomos valstybės vadovų rezidencijos teritorijos, galėtų būti skiriamas Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje rezidencijai statyti.

Pasak projektą dėl ūkinių pastatų perėmimo iš Vilniaus savivaldybės rengusios URM, pasirašius tarpvalstybinę sutartis dėl ambasadų įkurdinimo sąlygų, netektų galios susitarimas, pagal kurį Rusijos ambasada naudoja patalpas greta saugomų Lietuvos valstybės vadovų rezidencijų Turniškėse.

1994 metais Vyriausybė potvarkiu Rusijos ambasadai leido laikinai naudotis pastatu Turniškių g. 31 bei dviejų kambarių butu Turniškių g. 15-1. Lietuvos politikai ir buvę saugumo pareigūnai yra išsakę nuogąstavimų, jog naudojamas patalpas Turniškėse, greta prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Algirdo Butkevičiaus rezidencijų, rusai gali išnaudoti šalies vadovų pokalbių klausymuisi ar kitai žvalgybinei veiklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių